ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρουσία και του ΓΓ του ΟΗΕ, οι σημερινές συνομιλίες για το Κυπριακό

Anastasiadis_diavoulefseis

Μεταβαίνει σήμερα  στο Κρανς Μοντάνα ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώ συνεχίζονται  οι διεργασίες στο Κρανς Μοντάνα.  Συνεχίζεται η συζήτηση πάνω στο θέμα της ασφαλείας και των εγγυήσεων. Η γενική αίσθηση είναι πως περιμένουν τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες αύριο για να ξεμπλοκάρει ζητήματα. Τ/κ πηγές τονίζουν πως έχει κολλήσει η διαδικασία στο δεύτερο τραπέζι με την Ε/κ πλευρά να μην κάνει βήματα παραχώρησης.

 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της αποψινής συνάντησης ο Πρόεδρος της  Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως «είχαμε μια δημιουργική συζήτηση για των θεμάτων που έθεσε ο ΓΓ των ΗΕ κατά την πρωινή σύνοδο. Οφείλω να πω ότι κατά την απογευματινή δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος που να αφορά τις εσωτερικές πτυχές ή και τη διαδικασία. Συνεπώς θα συνεχίσουμε αύριο που έχουμε ξεχωριστές συναντήσεις με τον κ. Έιντε ο κάθε ένας των δυο ηγετών αλλά και εν συνεχεία με τον ΓΓ. Σε ερώτηση αν υπήρξε διαφοροποίηση από την πλευρά Τσαβούσογλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αφήνεται να εννοηθεί ότι αν υπάρξει προοδος στα πέντε κεφάλαια θα δει τι μπορεί να κάνει.  Τέθηκε εκ νέου το θέμα των 4 ελευθεριών αλλά αυτό δεν αφορά την προταιρεότητα του διακοινοτικού διαλόγου. Ενδιαφέρον έχει τι αφορά τους ε/κ και τους τ/κ και όχι ότι αφορά την Τουρκία, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Τσαβούσογλου: Αυτή είναι η «τελευταία» Διάσκεψη

Μήνυμα ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί ποτέ την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ούτε την άρση των εγγυήσεων, έστειλε  από το περιθώριο της Διάσκεψης, με δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Tούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, εμφανώς εκνευρισμένος, κάλεσε Αθήνα και Λευκωσία να φέρουν «αποδεκτές» προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δηλώνοντας ότι αυτή η Διάσκεψη είναι η τελευταία και η τελική.

 Χριστοδουλίδης: Η κρισιμότητα των στιγμών δεν μου επιτρέπει να ακολουθήσω το παράδειγμα Τσαβούσογλου

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  της Κύπρου κ. Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, τόνισε ότι «η σοβαρότητα και η κρισιμότητα των στιγμών δεν μου επιτρέπουν να ακολουθήσω το παράδειγμα Τσαβούσογλου».

Σχετικά με τις συνομιλίες, σημείωσε  πως καταγράφεται το γεγονός ότι για πρώτη φορά συζητείται ουσιαστικά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και συμπλήρωσε πως, για να οδηγηθεί η διαδικασία σε θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια θετική κατάληξη στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top