ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΓΔΜ: Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα για το ονοματολογικό

skopije-parliament

Τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια αποφάσισε το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.
68 βουλευτές σε σύνολο 120 ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το ερώτημα «Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και της αποδοχής της συμφωνίας για την ονομασία μεταξύ της δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;»
Μετά από μια περίοδο πολιτικής κρίσης, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ που εκλέχθηκε το 2017 πίεσε για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα για την επίλυση του ονοματολογικού. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο όνομα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Οι εθνικιστές, μεταξύ τους ο πρόεδρος της χώρας Γκιόρκι Ιβανόφ και το κόμμα VMRO-DPMNE της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική. Είναι επίσης αντίθετοι στο δημοψήφισμα. «Το ερώτημα που προτείνεται από την κυβέρνηση είναι παράνομο …πρόκειται για χειραγώγηση» είπε ο γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE Ιγκόρ ΓΙανουσέφ. Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE αποχώρησαν από την αίθουσα του κοινοβουλίου. Το VMRO υπέβαλε δύο τροπολογίες στο κοινοβούλιο, οι οποίες ωστόσο απορρίφθηκαν.
Για ιστορική απόφαση που καθορίζει το μέλλον της χώρας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας πως όλες οι πλευρές είναι υποχρεωμένες να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα δώσουν κίνητρο στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες. «Είμαι πεπεισμένος πως είμαστε στο σωστό δρόμο και ξέρω πως το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχημένο» δήλωσε.

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top