ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιθανόν σήμερα η έκδοση της προσωρινής διαταγής για τον Τούρκο στρατιωτικό

8-turks

Πιθανόν εντός της ημέρας  να εκδοθεί προσωρινή διαταγή από το Διοικητικό Εφετείο σχετικά με την αίτηση ακύρωσης της χορήγησης άσυλου στον Τούρκο αξιωματικό την οποία ζήτησε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, στη σαραντάλεπτη διαδικασία, οι δικηγόροι του ελληνικού δημοσίου υποστήριξαν πως πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον Τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφού, όπως υποστήριξαν, κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σχολίασε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «είχε κάποιες ενστάσεις» και ζήτησε να παγώσει το θέμα της έκδοσης μέχρι να βγει απόφαση από το δικαστήριο. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ο Σταύρος Κοντονής τόνισε πως έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν υπάρχει. Ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι σαφής και εξέφρασε την απορία πως κάποιοι -και μάλιστα νομικοί- επαναφέρουν το θέμα. Υπογράμμισε ότι «ούτε με έμμεσο τρόπο μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία» και υπογράμμισε ότι «η υπόθεση Οτσαλάν ήταν διαφορετικό ζήτημα καθώς δεν υπήρχε δικαστική απόφαση» καλώντας ωστόσο όσους ευθύνονται για τη σύλληψη Οτσαλάν να μην μιλάνε.

Από τη μεριά τους, οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού υποστήριξαν πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ο άνθρωπος αυτός συμμετείχε στο πραξικόπημα, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος μέχρι στιγμής, και ότι κινδυνεύει να υποστεί βασανισμό και προσβολή της προσωπικότητάς του. Η κύρια διαδικασία για την αίτηση αναστολής που έχει ζητήσει το ελληνικό δημόσιο, ανεξάρτητα από την έκδοση προσωρινής διαταγής, θα εξεταστεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Στην δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί μπορεί να δικαστούν σε ελληνικά δικαστήρια, η Άγκυρα εμφανίστηκε κατ’ αρχήν θετική . Ο κ. Κοντονής είχε πει την Πέμπτη «το θέμα είναι να έχουμε μια δίκαιη δίκη, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο Ερντογάν».

Κοινή δήλωση με την οποία ζητούν τη χορήγηση ασύλου στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 υπογράφουν στο μεταξύ 66 Έλληνες των επιστημών, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας.

πηγή skai.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top