ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλήγμα στον Σουλτς οι εξελίξεις στην Κ. Σαξωνία

german-elections

Η προσχώρηση της βουλευτού των Πρασίνων Έλκε Τβέστεν στους Χριστιανοδημοκράτες στην Κάτω Σαξωνία προκάλεσε την κατάρρευση της τοπικής κυβέρνησης. Αρνητικές επιπτώσεις στον προεκλογικό αγώνα των Σοσιαλδημοκρατών.
Η προσχώρηση στους Χριστιανοδημοκράτες της Έλκε Τβέστεν, βουλευτού των Πρασίνων στο κοινοβούλιο του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, άλλαξε το πολιτικό τοπίο. Άμεσο αποτέλεσμα της μεταπήδησης για το κρατίδιο είναι η απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας του συνασπισμού SPD-Πρασίνων και η προκήρυξη νέων εκλογών. Για τον προεκλογικό αγώνα του Μάρτιν Σουλτς η όλη εξέλιξη θα έχει μάλλον αρνητικά αποτελέσματα.
Κίνητρα της προσχώρησης
«Νόθευση» του εκλογικού αποτελέσματος, «προδοσία» και «αγορά ψήφου» – με αυτές τις κατηγορίες ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων καταδικάζουν την προσχώρηση της βουλευτού των Πρασίνων στους Χριστιανοδημοκράτες. Οι κατηγορίες αφορούν τα κίνητρα της Έλκε Τβέστεν. Σύμφωνα και με δικές της δηλώσεις η απόφαση της επηρεάστηκε και από το γεγονός ότι δεν εκλέχτηκε ξανά ως υποψήφια βουλευτής από τη βάση των Πρασίνων και ότι βλέπει ευκαιρίες να συνεχίσει την πολιτική καριέρα της στους Χριστιανοδημοκράτες.
Αντιθέτως, σύμφωνα με ηγετικούς παράγοντες των Χριστιανοδημοκρατών η προσχώρηση είναι ένδειξη ότι η «συνεπής και σταθερή» πολιτική του CDU πείθει και πέραν των κομματικών συνόρων και ότι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν. Το μόνο στο οποίο συμφωνούν όλα τα κόμματα είναι ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Επιπτώσεις για τον προεκλογικό αγώνα
Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων σε εθνικό επίπεδο – πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι προς όφελος των Χριστιανοδημοκρατών. Μετά τις μη αναμενόμενες νίκες στα κρατίδια Σλέσβιχ Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία ανοίγει για το CDU η προοπτική να κερδίσει μια ακόμη περιοχή που πιθανώς να επικρατούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες. Στις δημοσκοπήσεις ο νυν σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου, Στέφαν Βάϊλ, προηγείται του χριστιανοδημοκράτη αντιπάλου του.
Ανεξάρτητα από το ποιος θα επικρατήσει τελικά στις περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Σαξονία, η απώλεια της πλειοψηφίας συνιστά οπωσδήποτε αρνητικό μήνυμα για τον προεκλογικό αγώνα του υποψήφιου καγκελάριου Μάρτιν Σουλτς: Το τέλος μιας ακόμη κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους τεκμηριώνει τη φθίνουσα εκλογική πορεία των Σοσιαλδημοκρατών.

dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top