ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της «Ώρας Αποφάσεων» στο Ηράκλειο

Irakleio

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος παρισταμένων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Ηράκλειο η δεύτερη εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Ώρα Αποφάσεων».

 Ομιλητές ήταν οι Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Φλωρίδης και Αντιγόνη Λυμπεράκη, ως εκπρόσωπος του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ». Στο Προεδρείο της εκδήλωσης, το οποίο απηύθυνε καίριες ερωτήσεις στους ομιλητές, συμμετείχαν ο Ιωακειμ Γρυσπολάκης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και πρώην Πρύτανης· η δικηγόρος Μαρία Δαμανάκη, επικεφαλής της νεολαίας του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ»· η δημοσιογράφος Σοφία Τζεδάκη· και ο Λευτέρης  Μπιμπάκης, οικονομολόγος – σύμβουλος επιχειρήσεων.

Οι ομιλητές στις παρεμβάσεις τους αναφέρθηκαν στα δύο καταστροφικά χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τις χαμένες ευκαιρίες για τη χώρα, τα πολλαπλά αδιέξοδα αλλά και τον διχασμό που εγκαθιδρύθηκε ξανά στην ελληνική κοινωνία.

Κοινή συνισταμένη τους είναι πως στην Ελλάδα πρέπει άμεσα να ανατραπούν πολλά, για να δημιουργηθεί μια χώρα δίκαια, παραγωγική και με ισχυρούς θεσμούς, που δεν θα κινδυνεύσει ποτέ ξανά από τον εφιάλτη της χρεοκοπίας.

Όλοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ενός νέου, μεγάλου φορέα που θα αποτελέσει τον «άλλο πόλο» του πολιτικού συστήματος και θα προτείνει ανατρεπτικές, ριζοσπαστικές και αναγκαίες λύσεις για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας.

«Να ενωθούμε ξανά με τις αρχές και τις αξίες μιας σύγχρονης και προοδευτικής Ελλάδας. Να ενωθούμε μέσα στην κοινωνία και με εγγυητή την κοινωνία και όχι γύρω από μια σφραγίδα. Το πολιτικό δίλλημμα είναι ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή μία νέα, μεγάλη και ενωμένη προοδευτική παράταξη» προσέθεσαν.

Irakleio_DiamantopoulouΗ Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι οι πολιτικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα δεν μπορεί να ανασυρθούν από τα ιδεολογικά ντουλάπια του προηγούμενου αιώνα, ούτε από την επανάληψη παλαιών ρητορικών συνθημάτων και κενών λέξεων. Επεσήμανε ότι ο προοδευτικός χώρος έχει ιστορικό χρέος να σηκώσει πάλι τη χώρα, με άξονες την ανακούφιση των αδύναμων, την ανάκαμψη της οικονομίας, την ανόρθωση θεσμών και δομών, αλλά και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, εθνικής και προσωπικής.

Η κα. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι η ατζέντα της επόμενης μέρας, συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, χρειάζεται να εστιάσει στην τόνωση της παραγωγής, την κοινωνική δικαιοσύνη, την υποστήριξη της νέας γενιάς, την αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και την ανάδειξη αποτελεσματικών λύσεων για τη φτώχεια. Αιχμές της πολιτικής αυτής θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας, η ενίσχυση της αξιολόγησης και η αξιοκρατία σε φορείς και πρόσωπα.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Ευρώπη και στη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη του Νότου, η κα. Διαμαντοπούλου τόνισε πως: «οφείλουμε να καταθέσουμε προτάσεις με εθνικό και ευρωπαϊκό περιεχόμενο, γιατί μόνον τότε μπορούμε να είμαστε ισότιμοι με τους ευρωπαίους εταίρους». Και πρότεινε: «να θέσει η Ελλάδα το θέμα του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη (δεν είναι δυνατόν χώρες με κοινά σύνορα να έχουν η μία 15% και η άλλη 30% φορολογία), όπως και το θέμα επιβολής ενός ελάχιστου φόρου τύπου Τόμπιν στις τραπεζικές συναλλαγές, ώστε να υπάρξει η αναγκαία οικονομική βοήθεια προς τις χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες».

Irakleio_RagousisΣτην παρέμβασή του, ο Γιάννης Ραγκούσης υπογράμμισε ότι μια νέα παράταξη γεννιέται όταν υπάρχει ανάγκη, όταν υπάρχει κενό και όταν συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: η κοινωνική και η πολιτική. Νέα παράταξη γεννιέται, όταν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και πολιτικά πρόσωπα αποφασισμένα κι αξιόπιστα. Σήμερα, στην πιο δύσκολη στιγμή για τον προοδευτικό χώρο, η δημιουργία μιας νέας παράταξης συνιστά αναγκαιότητα αλλά και αληθινή πολιτική ελπίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, μια νέα προοδευτική παράταξη, για να έχει νόημα και σκοπό, πρέπει να σημαίνει κάτι σημαντικό για τον πολίτη και το μέλλον του. Τόνισε ότι μια νέα παράταξη θα γεννηθεί νομοτελειακά, ως ιστορική αναγκαιότητα, όχι ως πολιτική επιθυμία. Η σύστασή της συνιστά μια ιστορική αυτοκριτική, ενώ θα είναι νέα γιατί αφενός θα προβεί στην αναγκαία αυτοκριτική από κόμματα, στελέχη και πρόσωπα και αφετέρου θα σταθεί απέναντι στους τρεις «-ισμούς» που χρεοκόπησαν την Ελλάδα: τον κρατισμό, το λαϊκισμό και τον παλαιοκομματισμό. Δίνοντας το στίγμα της πρωτοβουλίας αυτής ανέφερε ότι ζητούμενο είναι «να αλλάξουμε για να ενωθούμε, όχι να ενωθούμε για να μην αλλάξουμε».

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε, επίσης, στην έννοια του προοδευτικού, τονίζοντας πως: «προοδευτικό δεν είναι όταν μοιράζεις το πλεόνασμα στην κατανάλωση και στις εισαγωγές κι όχι στις παραγωγικές ηλικίες. Το προοδευτικό παράγει εξαγωγές, δεν καταναλώνει εισαγωγές. Προοδευτικό είναι αυτό που παράγει μέλλον, δεν καταναλώνει παρελθόν.»

Irakleio_FloridisΟ Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και την ουσία της πρωτοβουλίας «Ώρα Αποφάσεων», λέγοντας ότι το σημερινό πολιτικό σκηνικό ακροβατεί ανάμεσα στον λαϊκισμό, τον νέας κοπής εθνικισμό, τον συντηρητισμό και την έλλειψη πολιτικότητας. Χαρακτήρισε τα κόμματα ανήμπορα ή απρόθυμα να αντιληφθούν τα πραγματικά προβλήματα, να βάλουν προτεραιότητες και να τολμήσουν να κάνουν όσα χρειάζεται η χώρα, ενώ ξεκαθάρισε πως οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας στοχεύουν να συνθέσουν την εμπειρία που αποκτήθηκε στη διαδρομή τους με τη γνώση, τις ιδέες, την επάρκεια και την τόλμη άλλων ανθρώπων που βλέπουν τη χώρα να καταστρέφεται.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν τα ξέρουμε όλα, δεν είμαστε μόνοι, ούτε αρκούμε εμείς οι τρεις. Αυτό που κάνουμε είναι πως ενώνουμε με θάρρος τις δικές μας δυνάμεις, δημιουργώντας έναν πυρήνα που συμπληρώνεται και πλουτίζεται από πολλά άλλα πρόσωπα. Δεν θέλουμε να μιλήσουμε μόνον. Θέλουμε να ακούσουμε, να ζυμωθούμε, να ερευνήσουμε και να συνθέσουμε αυτές τις απόψεις σε ένα σχέδιο συνεκτικό, που θα υπηρετεί τις ανάγκες της εποχής». 

Ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε πως η πρωτοβουλία θέλει να εντάξει τον πραγματικό κόσμο, για τον οποίο η συμμετοχή είναι πια συνθήκη επιβίωσης, κι όχι πολυτέλεια. Κατά την άποψή του, η προοδευτική πρόταση μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο. Χρειάζεται, όμως, έναν καινούργιο πολιτικό και οργανωτικό χώρο, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς συμφωνίες και χωρίς συνδιαλλαγές κορυφής που θυμίζουν βαθύ παρελθόν.

Οι επόμενες εκδηλώσεις της «Ώρας Αποφάσεων» θα πραγματοποιηθούν στην  Πάτρα, στη Λάρισα και στην Αθήνα.

Irakleio1

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top