ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την πρεμιέρα της επιτροπής για το χρέος

zoi

Παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου, στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, οι εργασίες της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκδηλώθηκαν αντιδράσεις και κριτική για τον τρόπο που βλέπει τον θεσμικό της ρόλο η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Δικαίωμα της Ελλάδας είναι το να ερευνηθεί το χρέος» ως προς τη δημιουργία και την διόγκωσή του, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο σύντομο χαιρετισμό του προς τα μέλη της Επιτροπής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το έργο αυτό αυτό που αποτελεί χρέος προς τις επόμενες γενιές, δεν θα επηρεάσει την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. «Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της αυτή, αλλά έχει και δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία εκείνη που δεν έχει εκχωρηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Αμέσως μετά το τέλος της παρέμβασής του ο κ. Παυλόπουλος έφυγε από την αίθουσα, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό, με τον οποίο και είχε σύντομης διάρκειας συζήτηση για τις εξελίξεις.

«Ιστορικής σημασίας η διαδικασία» χαρακτήρισε τις εργασίες της Επιτροπής η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την απόφαση της οποίας συστάθηκε η Επιτροπή, σημειώνοντας ότι η αποπληρωμή του χρέους λειτουργεί ως μοχλός εκβιασμού και πρόκλησης συνθηκών ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

«Όσο δεν έχει ελεγχθεί και αναλυθεί και λογιστικά το χρέος παραμένει άγνωστο ποιό ποσοστό του χρέους είναι παράνομο» τόνισε με έμφαση κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι είναι δικαίωμα δημοκρατικό των πολιτών να γνωρίζουν τον πραγματικό χαρακτήρα του μεγάλου χρέους, προκειμένου να μπορέσουν να διεκδικήσουν την διαγραφή εκείνου του τμήματος που δεν είναι νόμιμο. «Το χρέος αφορά ανθρώπινες ζωές», είπε.

Το σχόλιο της ΝΔ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, δήλωσε τα εξής:

«Αφού απέσυραν οριστικά από την “περήφανη” διαπραγμάτευσή τους το αίτημα για κούρεμα του χρέους, τώρα συγκροτούν μια μη κοινοβουλευτική επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους με μέλη της αποκλειστικής επιλογής της κας Κωνσταντοπούλου και ερήμην των κομμάτων.

Και προχώρησαν σε ένα ακόμη θεσμικό ατόπημα. Δεν κάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη φιέστα που διοργάνωσαν, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παραβιάζοντας κάθε έννοια κοινοβουλευτικού ήθους και δημοκρατικής ευθύνης.

Αυτές είναι διχαστικές επιλογές μονοκομματικού κράτους».

Η ανακοίνωση του Ποταμιού

H κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εξακολουθεί να θεωρεί τη Βουλή τσιφλίκι της. Το νέο της “κατόρθωμα” είναι ότι σε εκδήλωση που οργάνωσε για τα αίτια δημιουργίας του χρέους, δεν κάλεσε Το Ποτάμι και τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά όπως πληροφορούμαστε και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με ποιο δικαίωμα μπορεί η Πρόεδρος της Βουλής να αποκλείει από μια τέτοια εκδήλωση κοινοβουλευτικά κόμματα; Με ποιο δικαίωμα στέλνει προσκλήσεις σε όσους εκείνη επιθυμεί, εμπλέκοντας στα προσωπικά της παιχνίδια και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Με τη συνεχιζόμενη αντιδημοκρατική συμπεριφορά της διαλύονται και οι όποιες αμφιβολίες διατύπωναν κάποιοι για το αν έπρεπε να αποχωρήσει Το Ποτάμι από την επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην οποία η κυρία Κωνσταντοπούλου επέλεξε να προεδρεύει.

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Από το Γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ, «σχετικά με την δήθεν επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :

Μια θεσμικά κακόγουστη παράσταση στήθηκε σήμερα στο κτήριο της Βουλής, στην αίθουσα της Γερουσίας. Άρχισε – υποτίθεται – η διαδικασία συγκρότησης μιας δήθεν επιτροπής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους, σε συνέχεια όσων είχε ανακοινώσει μόνη της η κα Κωνσταντοπούλου σε μια από τις προσωπικές της συνεντεύξεις περιστοιχιζόμενη από μια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ένα Βέλγο φερόμενο ως ειδικό στο χρέος των χωρών του τρίτου κόσμου.
Άλλο όμως μια τέτοιου επιπέδου συνέντευξη της κας Κωνσταντοπούλου και άλλο κοινή κομματική εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ στην οποία παρίσταται και ομιλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ.Παυλόπουλος, ενόψει – υποτίθεται – της συγκρότησης μιας επιτροπής της Βουλής στην οποία δεν μετέχουν τα κόμματα και οι βουλευτές, αλλά πρόσωπα της αποκλειστικής επιλογής της κας Κωνσταντοπούλου.
Αυτό το σκηνικό που παραβιάζει κάθε κανόνα δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης στήνεται για ένα πολύ φτηνό προπαγανδιστικό σκοπό. Για να συντηρείται η ψευδής εντύπωση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ δήθεν κάτι κάνει στο ζήτημα του χρέους. Ενώ η αλήθεια είναι ότι το μόνο που κάνει είναι να σαρώνει τα αποθεματικά των ταμείων και άλλων φορέων για να πληρώσει δόσεις και να εξυπηρετήσει το χρέος, καθυστερώντας να ζητήσει την εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβαν το 2012 οι εταίροι μας για περαιτέρω παραμετρικές επεμβάσεις στο χρέος.
Η κυβέρνηση, σε σύμπραξη με την κα Κωνσταντοπούλου, οργανώνει επικοινωνιακά μια ακόμη ψεύτικη φούσκα περί χρέους εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στη δήθεν διαπραγμάτευση με τους έξω, το ζήτημα του χρέους το έχει κάνει κατά το κοινώς λεγόμενο «γαργάρα» καθώς δεν έχει το κύρος και την αξιοπιστία να θέσει τώρα το ζήτημα της εφαρμογής των δεσμεύσεων του 2012, που πρέπει να εφαρμοστούν το ταχύτερο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top