ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολλαπλές αναγνωρίσεις του Γκουαϊδό ως προέδρου της Βενεζουέλας από ευρωπαϊκές χώρες

Juan-Guaido

Με την λήξη του «τελεσίγραφου» της ΕΕ προς τον Νικολάς Μαδούρο για εξαγγελία πρόωρων βουλευτικών εκλογών, η Ισπανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας με σχεδόν ταυτόχρονες ανακοινώσεις.
Κοινό αίτημα των χωρών είναι η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών το συντομότερο δυνατό. «Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Τζέρεμι Χαντ.
Η Γαλλία θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό «έχει την νομιμοποίηση για να οργανώσει προεδρικές εκλογές», είχε δηλώσει λίγη ώρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Λεντριάν απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώνονται – και διατυπώθηκαν εκ νέου τη Δευτέρα – από χώρες όπως η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας. «Δεν πρόκειται για ανάμειξη, από την στιγμή που υπάρχει κρίση σε μία χώρα, υπάρχει έκκληση του προέδρου Γκουαϊδό για υποστήριξη με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας», δήλωσε.

Ενδιαφέρουσα είναι η αλλαγή στάση της Αυστρίας, που αρχικά είχε ως ένα βαθμό διαχωρίσει τη θέση της από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς αναγνώρισε μέσω Twitter τον Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top