ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολωνία: Βέτο του προέδρου για την νομοθεσία για την δικαιοσύνη

andrei-duda

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα ασκήσει βέτο σε δύο από τους τρεις νόμους της κυβέρνησης για την αναμόρφωση της δικαιοσύνης, που έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

«Αποφάσισα να στείλω πίσω στη βουλή, που σημαίνει ότι ασκώ βέτο στο νόμο για το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς επίσης και το νόμο για το Εθνικό Συμβούλιο των Δικαστών» είπε ο Ντούντα μετά από μέρες μαζικών διαδηλώσεων.

Η συνδυαστική αυτή νομοθεσία έδινε ουσιαστικά στην κυβέρνηση και στη Βουλή (που σήμερα ελέγχει) να ελέγχουν κάθε δικαστή και εισαγγελέα στη χώρα.

Παρατηρητές λένε ότι η απόφαση του Ντούντα τον φέρνουν σε αντιπαράθεση με τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας τον Γιαροσλάβ Καζίνσκι, που είναι επικεφαλής του ευρωσκεπτιστικού κόμματος PiS αλλά δεν έχει επίσημη κυβερνητική θέση.

Μετά την ανακοίνωση του Πολωνού προέδρου το ζλότι ανέβηκε έναντι του ευρώ, καθώς οι επενδυτές είδαν την προεδρική απόφαση ως μείωση του πολιτικού ρίσκου στην Πολωνία.

Στις Βρυξέλλες, ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ -που προέρχεται από κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση- επανέλαβε τη δυσαρέσκειά του απέναντι στις εξελίξεις και κάλεσε τον Ντούντα, σε συζήτηση για «την πολιτική κρίση στην Πολωνία», όπως την χαρακτήρισε.

Ο Τουσκ είπε ότι «η ΕΕ δεν είναι μόνο λεφτά και διαδικασίες, είναι πρωτίστως αξίες και υψηλών προδιαγραφών πολιτική ζωή». «Για αυτό και υπάρχει ένα κύμα κριτικής της κυβέρνησης στην Ευρώπη και σε ολόκληρη τη Δύση» προσέθεσε.

πληροφορίες reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top