ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολωνία: Χιλιάδες διαδηλωτές για «Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Πολωνία»

warsa708

Άνοιξε στη Γερουσία της Πολωνίας η συζήτηση για το νομοσχέδιο που υπονομεύει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, καθώς δίνει την δυνατότητα στον πρόεδρο να αντικαταστήσει τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η ψήφιση αναμένεται στη διάρκεια της μέρας.
Μια ειδική επιτροπή της γερουσίας επικύρωσε τον αμφιλεγόμενο νόμο, που θεωρείται ότι ανοίγει την πόρτα σε πολιτική επιρροή στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Η επιτροπή απέρριψε πάνω από 130 τροποποιήσεις από την αντιπολίτευση. Η Γερουσία ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα.
Η συνεδρίαση της επιτροπής γινόταν ενώ οι δρόμοι της Βαρσοβίας γέμισαν με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούσαν την κατάργηση του νομοσχεδίου βροντοφωνάζοντας «Ελεύθερη ευρωπαϊκή Πολωνία».
Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και η ταχύτητα με την οποία προωθήθηκε στο κοινοβούλιο έχει προκαλέσει καταδίκη από την ΕΕ και την αντιπολίτευση στη χώρα.
Οι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «πραξικόπημα» με το οποίο απειλεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και υπονομεύει τη δημοκρατία, αφού θα μπορεί να ορίζει τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας και τα υποψήφια μέλη της.
«Θέλουμε βέτο», φώναζαν οι περίπου 50.000 διαδηλωτές – η αστυνομία εκτιμά ότι ήσαν μόλις 14.000- στη Βαρσοβία, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως στην Κρακοβία και το Βρότσλαβ.
Το κυβερνών κόμμα λέει ότι η δικαιοσύνη χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση για να γίνει αποτελεσματική και αξιόπιστη.
Την Πέμπτη το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την κάτω βουλή και μετά την έγκριση από την Γερουσία θα γίνει νόμος από τον πρόεδρος Αντρέι Ντούντα. Οι διαδηλωτές κάλεσαν τον πρόεδρο της χώρας Αντρέι Ντούντα να βάλει βέτο στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από την κάτω βουλή με 235 ψήφους υπέρ, 192 κατά και 23 αποχές, αψηφώντας την Κομισιόν.
Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο ο πρόεδρος της χώρας -στενός σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος PiS- να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, που θα πυροδοτήσει γενικότερη πολιτική κρίση στη χώρα. Ο Ντούντα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που έχει εκφράσει έντονη ανησυχία για την κατάσταση. Σε ανακοίνωσή του μετά την ψηφοφορία ο Τουσκ είπε ότι ζήτησε συνάντηση με τον Ντούντα κι ότι η Πολωνία κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί στην ΕΕ επειδή οι κινήσεις της συνιστούν μια «οπισθοδρόμηση» και αντίκεινται στις ευρωπαϊκές αξίες.
Η Κομισιόν απειλεί με κυρώσεις
Η Κομισιόν κάλεσε την προηγουμένη της ψηφοφορίας την πολωνική κυβέρνηση να καταργήσει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που – σύμφωνα με τις Βρυξέλλες – θέτουν τα δικαστήρια υπό άμεσο κυβερνητικό έλεγχο, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση να ενεργοποιήσει τις κυρώσεις που προβλέπει το άρθρο 7 της συνθήκης και οι οποίες προβλέπουν ακόμη και στέρηση ψήφου στη χώρα στα συμβούλια. Αυτό όμως απαιτεί ομοφωνία και η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν έχει ταχθεί ήδη στο πλευρό της Βαρσοβίας.
Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας απέρριψε την κριτική από τις Βρυξέλλες ως «αδικαιολόγητη» και προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Χθες βράδυ η πρωθυπουργός Μπεάτα Ζίντλο και ο αρχηγός του PiS Γιάροσλαβ Καζίνσκι εμφανίστηκαν στην τηλεόραση για να διαμηνύσουν: «Δεν θα υποκύψουμε στην πίεση. Δεν θα μας κλονίσουν οι υπερασπιστές των ελίτ, είτε είναι Πολωνοί, είτε ξένοι.»
Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί και από την ελεγχόμενη από το κυβερνών κόμμα γερουσία, ενώ θα πρέπει να το υπογράψει και ο πρόεδρος της χώρας.

πληροφορίες ap.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top