ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποτάμι: Προτάσεις για την εξυγίανση της νομοθετικής λειτουργίας

56-nomoshedia

Με αφορμή τη σωρεία τροπολογιών που καταθέτει η συμπολίτευση, το Ποτάμι εισηγείται 4 προτάσεις για την εξυγίανση της νομοθετικής λειτουργίας.
«Ζούμε αυτές τις μέρες ακόμα ένα μπαράζ τροπολογιών στην Βουλή. Εν μέσω θέρους, η αριστερο-ακροδεξιά κυβέρνηση καταθέτει τις τροπολογίες ανά πεντάλεπτο, σε άσχετα νομοσχέδια. Συνεχίζουν να νομοθετούν μέσω τροπολογιών, όχι μόνο παραβιάζοντας κάθε αρχή καλής νομοθέτησης αλλά και επιδεικνύοντας ανερυθρίαστα μια πλήρη απαξία προς τη Δημοκρατία. Με τον τρόπο που νομοθετούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπονομεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα, ακυρώνουν την ισονομία και ισοπολιτεία και προάγουν την ευνοιοκρατία και τη φαυλότητα» λέει η ανακοίνωση του τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Η κατάχρηση της δυνατότητας εισαγωγής τροπολογιών δεν είναι, βέβαια, κάτι νέο για το ελληνικό κοινοβούλιο,» επισημαίνεται.
« Όμως την τελευταία διετία έχει ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο. Από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει φέρει στη Βουλή 56 νομοσχέδια και 88 κυρώσεις διεθνών συμφωνιών. Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση υπήρξε φειδωλή σε ό,τι αφορά την νομοθετική της πρωτοβουλία δια της ευθείας οδού, η οποία περιλαμβάνει διαβούλευση και διεξοδική συζήτηση στη Βουλή, δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου στην νομοθέτηση δια της πλαγίας οδού των τροπολογιών: 501 φορές θυμήθηκαν οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι κάτι έχουν ξεχάσει, μια σούπερ επείγουσα διάταξη που έπρεπε να περάσει την τελευταία στιγμή, γιατί αλλιώς θα καταστρέφονταν το σύμπαν. Το ξαναλέμε για να γίνει σαφές το μέγεθος της κοροϊδίας: οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέταξαν μόνο 56 νομοσχέδια ενώ κατέθεσαν 501 τροπολογίες.
«Βέβαια, εκτός από τις 501 υπουργικές τροπολογίες φρόντισαν να κάνουν δεκτές και μερικές δεκάδες από τις 607 τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές – κι όχι υπουργοί – στο ίδιο διάστημα. Το κόλπο με τις βουλευτικές τροπολογίες είναι γνωστό στους παρεπιδημούντες στην κοινοβουλευτική Ιερουσαλήμ: Οι τροπολογίες αυτές δεν είναι συνοδεύονται από έκθεση του γενικού λογιστηρίου για τις δαπάνες που προκαλούν και δεν αναρτώνται δημόσια. Είναι ένα μέσο προώθησης ρουσφετιών, το οποίο, ταυτόχρονα, προφυλάσσει εκείνους που προωθούν το ρουσφέτι από την αρνητική κριτική.»
Και η ανακοίνωση καταλήγει με την πρόταση συγκεκριμένων μέτρων για την εξυγίανση της νομοθετικής λειτουργίας:
«· Η άμεση αλλαγή του κανονισμού της Βουλής με διευρυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων για την ψήφιση εκπρόθεσμων και μη συναφών τροπολογιών.
· Η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα επιλαμβάνεται αυτοδικαίως των συνταγματικών παραβάσεων, στις οποίες η Βουλή ασκείται κατά κόρον και καθ’ έξιν.
· Μαζική κατάργηση αδρανών η/και πεπαλαιωμένων διατάξεων και δημιουργία ενός μοναδικού πλαισίου αναφοράς για την προ-νομοθετική και τη νομοθετική διαδικασία.
· Υποχρεωτική, ανά πενταετία, αξιολόγηση της ποιότητας εφαρμογής των νόμων.»

topotami.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top