ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποτάμι: Το κείμενο της απόφασης της ΜΕΣΥΑ

μεσυα2

Αυτό είναι το κείμενο στο οποίο βασίστηκε η απόφαση της ΜΕΣΥΑ (Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων) και το οποίο έγινε αποδεκτό με 97 ναι, 16 όχι και 5 λευκά.

Ακολουθεί το κείμενο:
«Το Ποτάμι ιδρύθηκε ως ένα πολιτικό Κίνημα για τη Δικαιοσύνη, την Εργασία, την Παιδεία.
Σκοπός του ήταν και παραμένει να αγωνιστεί για μια Ελλάδα παραγωγική και ευημερούσα. Μια Ελλάδα ισότιμη εταίρο στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Αγωνίστηκε και αγωνίζεται για μια ανοικτή κοινωνία, χωρίς πελατειακό κράτος, χωρίς μεγάλες ανισότητες, με ισχυρό κράτος δικαίου και εξωστρεφή οικονομία.
Στην 4ετη πολιτική διαδρομή του το Ποτάμι πάνω σε αυτές τις αρχές κινήθηκε. Συγκρούστηκε, ανυποχώρητα, με τον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό. Δέχθηκε τόνους λάσπης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και διαρκείς πολύπλευρες επιθέσεις, αλλά άντεξε και έφερε νέες αξίες στην πολιτική ζωή.
Ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Ποτέ δεν διεκδίκησε το μονοπώλιο της αλήθειας. Με λάθη, με αδυναμίες, με προβλήματα, αποχωρήσεις βουλευτών αλλά δίχως ούτε μια στιγμή να παρεκκλίνει από τις αρχές του.
Στην πορεία αυτή έκανε πάντα προσπάθεια συνάντησης με άλλες δυνάμεις. Πίστευε και πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων για την προώθηση των πραγματικά προοδευτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Για την ήττα του λαϊκισμού και του συντηρητισμού.
Το 2ο Συνέδριο του Ποταμιού έλαβε απόφαση για τη δημιουργία του Κοινοβουλίου του Κέντρου. Συνδημιουργήσαμε το 2016 την Επιτροπή Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις με τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και άλλες δυνάμεις του χώρου.
Πέρυσι το καλοκαίρι η ΜΕΣΥΑ ενέκρινε την απόφαση για τη συνδιαμόρφωση με τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ενός νέου προοδευτικού Κινήματος, που θα συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις του χώρου και θα έχει ανοιχτές πόρτες σε εκείνους που δεν συμμετέχουν σε κανένα από τα υφιστάμενα σχήματα αλλά θα ήθελαν να στρατευθούν στην προσπάθεια για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.
212.000 πολίτες στήριξαν στις κάλπες το εγχείρημα. Δυστυχώς η συνέχεια δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους. Το Κίνημα Αλλαγής, ένα σχήμα με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και των κινήσεων του κεντρώου-κεντροαριστερού χώρου, κατέληξε να είναι διαφορετικό από αυτό για το οποίο ξεκινήσαμε. Αναλώθηκε σε εσωκομματικές ισορροπίες, απέφυγε το άνοιγμα σε πρόσωπα εκτός των στενών κομματικών τειχών, οι πιο κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από ένα στενό κύκλο γύρω από την πρόεδρο και όχι μετά από διάλογο στα πολιτικά όργανα.
Λάθη και αστοχίες στη διαμόρφωση της δομής του Κινήματος άφησαν ανοιχτό το πεδίο για λειτουργικές στρεβλώσεις και για πολιτικές συμπεριφορές που υπονόμευαν την δημοκρατική λειτουργία και την ενότητα του χώρου και οδηγούσαν με βεβαιότητα στην σημερινή κρίση.
Το Ποτάμι προσπάθησε να προβάλει τις θέσεις του και υπερασπίστηκε με συνέπεια τις αρχές του. Οι διαφορετικές απόψεις όμως αντί να θεωρούνται πλούτος, έφθασαν να θεωρούνται βάρος. H ενότητα όφειλε να έχει ως απαραίτητο και απαράβατο όρο το σεβασμό του πλουραλισμού και των διαχρονικών θέσεων των πολιτικών δυνάμεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, στα μείζονα θέματα της χώρας. Η απαίτηση μονολιθικότητας είναι ασυμβίβαστη με ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κίνημα αξιών και προόδου.
Η συνύπαρξη στο ίδιο κόμμα γινόταν σαφές, διαρκώς και με όλους τους τρόπους ότι αποτελούσε πρόβλημα και για την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που ήθελε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή ως η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου.
Τα στελέχη του Ποταμιού διαθέτουν ενωτικό πνεύμα, δεν είναι διατεθειμένα όμως να θυσιάσουν τις απόψεις τους στο βωμό εσωκομματικών ισορροπιών, ούτε να σωπάσουν. Θα συνεχίσουν να τις υπερασπίζουν ακολουθώντας την πορεία που χάραξαν από την ίδρυση του Ποταμιού.
Αποφασίζουμε λοιπόν σήμερα την απεμπλοκή του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής
Η απεμπλοκή μας αυτή δεν είναι μια εύκολη απόφαση για το Ποτάμι. Υπήρξαμε συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είχε υπάρξει χωρίς την συμμετοχή του Ποταμιού όπως βέβαια και την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ, των Μεταρρυθμιστών, των Κινήσεων Πολιτών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων.
Επίσης οι πάντες γνωρίζουν ότι τα μέλη και στελέχη του Ποταμιού προσέτρεξαν στην συνάντηση αυτή με ειλικρινή διάθεση υπέρβασης όσων επιφυλάξεων ενδεχομένως υπήρχαν από κάθε πλευρά.
Η στοιχειώδης υπεράσπιση καλών συναγωνιστικών σχέσεων μεταξύ των δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής, με κάποιες από τις οποίες έχουμε συναντίληψη σε πολλά ζητήματα και η αποφυγή περαιτέρω διεύρυνσης της απόστασης μεταξύ μας, επιβάλλει σήμερα στο Ποτάμι να λάβει αυτή τη απόφαση.
Οι πολιτικοί χώροι με τους οποίους συναντηθήκαμε στην συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής, παραμένουν πάντα συγγενικοί και η κοινή δράση του Ποταμιού με αυτές τις δυνάμεις για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία πρέπει να συνεχιστεί εκεί που οι απόψεις μας συμπίπτουν.
Η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού λαμβάνει τη σημερινή απόφαση με σεβασμό στον κόσμο που πίστεψε στην ανάγκη ενός πραγματικά νέου Κινήματος και είδε τις ελπίδες του να διαψεύδονται.
Στη βάση αυτή ανακοινώνει συνέδριο το φθινόπωρο.
Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ιδρυτικές του αξίες και σε αυτό το δρόμο θα συναντηθεί με όλους εκείνους που πιστεύουν ότι «πρέπει να τα αλλάξουμε όλα δίχως να γκρεμίσουμε τη χώρα».

Επίσης μέσα από τις διεργασίες της ΜΕΣΥΑ αποφασίστηκαν τα νέα συλλογικά όργανα:
Πολιτικό Συμβούλιο
Παντελής Αβραμίδης
Ολυμπία Αναστασοπούλου
Δημήτρης Αυγουστάτος
Νίκος Βιτώρος
Μαρία Δαμανάκη
Φωτεινή Λεομπίλα
Αντιγόνη Λυμπεράκη
Κώστας Μπιτζάνης
Παύλος Συλβιστόπουλος
Δημήτρης Τσιόδρας
Τάκης Φραγκούλης
Γρηγόρης Ψαριανός
+ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
Γιώργος Μαυρωτάς
Γιώργος Γκαρής
Σύμβουλοι του προέδρου
Γιώργος Κακλίκης
Βασίλης Μαρκής
Γιάννης Παπανικολάου
Επιτροπή Δεοντολογίας
Αθηνά Βενετάκη
Βασίλης Γκολφινόπουλος
Μαρίνα Γραμματικοπούλου
-Αναπληρωματικά μέλη
Ιωάννα Βελέντζα
Μενέλαος Κόκκαλης
Οικονομική Διαχείριση
Μαριάννα Αντωνιάδου
Σοφία Βαστάκη
Γιώργος Μουστάκας
-αναπληρωματικά μέλη
Ίκαρος Κράτσας
Ηλίας Τασόπουλος

 

Η πρωτολογία του Σταύρου Θεοδωράκη στη ΜΕΣΥΑ
«Να ‘μαστε ξανά εδώ στο ΚΙΝΗΜΑ που δεν πλήττεις ποτέ. Λίγα για την γενικότερη πολιτική κατάσταση. Η κυβέρνηση παλεύει με τον κακό της εαυτό. Καμμένους και άλλους επικίνδυνους. Παζαρεύει πάντα στο παραπέντε με τους εταίρους μας. Κάτι δίνει – Κάτι παίρνει Και πορεύεται.
Ειδικά το δημόσιο η παιδεία και η ασφάλεια των πολιτών έχουν παραδοθεί σε ιδεοληπτικούς και κομματάρχες.
Η ΝΔ έχει στριμωχτεί στην δεξιά πλευρά του χάρτη και περιμένει. Και το Κίνημα Αλλαγής; Το Κίνημα Αλλαγής αντί να εκφράσει ένα σύγχρονο λόγο, αντί να εκφράσει τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας, επιστρέφει στα συνθήματα του παρελθόντος:
– «Εδώ και τώρα εκλογές»
– «Το όνομα μας είναι η ψυχή μας»
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στάσιμος, δεν καταρρέει πάντως
Η ΝΔ ανεβαίνει, οι ΑΝΕΛ εξαφανίζονται. Το ΚΙΝΑΛ χάνει κάθε μήνα και λίγους ακόμα. Από εκείνους που πίστεψαν σε μια νέα αρχή. Οι δημοσκοπήσεις όμως κρύβουν και χρήσιμα στοιχεία για μας
– Εννοώ το Ποτάμι
Θα σας δώσω δύο στοιχεία: στην πρόθεση ψήφου, σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις συνεχίζει να υπάρχει μια αυθόρμητη αναφορά στο Ποτάμι
από 1.5% έως 2%. Το οποίο βέβαια – Όπως έχουμε ζητήσει –
Προσμετράται στο Κίνημα Αλλαγής.
Το σημαντικότερο όμως είναι άλλο: Όπως μαρτυρά η μελέτη της αδιευκρίνιστης ψήφου, το 40% των ψηφοφόρων του Ποταμιού του Σεπτεμβρίου του 2015 λέει:
«Δεν θα πάω να ψηφίσω» ή «Δεν έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω».
Οι υπόλοιποι ψηφοφόροι μας πηγαίνουν στην ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.
Τι κάνουμε λοιπόν; Όταν οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι σου λένε δεν έχω τι να ψηφίσω, το ερώτημα επιστρέφει.
Δοκιμάσαμε, στη σύντομη ιστορία μας και τις δύο επιλογές που έχει κάποιος στην πολιτική.
– Και μόνοι
– Και με άλλους
Μόνοι γιατί έπρεπε να πούμε καθαρά στον κόσμο τις απόψεις μας χωρίς εκπτώσεις και με άλλους. Γιατί θέλαμε να μπολιάσουμε με τις ιδέες μας ένα μεγαλύτερο σχήμα.
Και κάναμε θυσίες για να υπερασπιστούμε αυτή την ένωση! Ζητήσαμε ηλεκτρονική ψηφοφορία Την απέρριψαν – υποχωρήσαμε
Ζητήσαμε να μην γίνουν εκλογές την Κυριακή του μεγάλου Μαραθωνίου. Το απέρριψαν – υποχωρήσαμε. Ζητήσαμε κλήρωση συνέδρων έτσι ώστε να ανανεωθεί ριζικά Το στελεχιακό δυναμικό – όπως έκανε ο Μακρόν στην Γαλλία.
Το απέρριψαν – υποχωρήσαμε.

Ζητήσαμε οριοθετημένη ομοσπονδιακή λειτουργία, το απέρριψαν – υποχωρήσαμε. Και μετά άρχισαν οι πιέσεις στα πολιτικά ζητήματα. Υποχωρήσαμε σε πολλά μικρά αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε πίσω από σημαντικές θέσεις για τις οποίες είχαμε παλέψει.
Στο τελευταίο πολιτικό συμβούλιο, Προειδοποίησα ότι η σημαία του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ – που σηκώνει – μειώνει το ζωτικό χώρο του Κινήματος Αλλαγής και παραχωρεί έδαφος στην ΝΔ και τον Τσίπρα.
Και έρχονται δυστυχώς οι δημοσκοπήσεις και μας επιβεβαιώνουν. Τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής μειώνονται.
Η σημαία ενός παλιομοδίτικου ΠΑΣΟΚ που υψώθηκε ξαφνικά είναι άλμα στο παρελθόν. Και συνταγή αποτυχίας. Πρέπει λοιπόν φίλες και φίλοι να σκεφθούμε ξανά έντονα το μέλλον. Και εγώ όταν μιλάω για το μέλλον ΔΕΝ εννοώ τις καριέρες των στελεχών μας. Το κύριο μέλημα όλων μας, είναι, να σώσουμε τον προοδευτισμό σε αυτή τη χώρα!
Όχι για την υστεροφημία μας, αλλά γιατί το χρωστάμε στον ελληνικό λαό. Όλα αυτά που ζούμε είναι αποτελέσματα μιας διαχρονικά λαϊκίστικης πολιτικής. Συμφέροντα – συντεχνίες και Κάστρα με στερεότυπα. Και ένα κράτος γραφειοκρατικό και δεσποτικό, που εμποδίζει την πρόοδο και την εξέλιξη. Υπάρχει λύση; Ναι! Ο προοδευτισμός!
Και δεν υπάρχει ασφαλέστερο καταφύγιο για τον προοδευτισμό από το Ποτάμι! Κανένας δεν μπορεί να φροντίσει τον προοδευτισμό περισσότερο από το Ποτάμι.
Στην πολιτική δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές. Ούτε μόνο ευχάριστες επιλογές
Υπάρχουν κυρίως ανηφόρες- τρικλοποδιές – εμπόδια. Η απόφαση να συμμετέχουμε στη δημιουργία ενός νέου φορέα ήταν τελικά δική μου.
Προφανώς πιέστηκα από το κλίμα, από βουλευτές, από τα MEDIA. Αλλά ο τελικός λόγος ήταν δικός μου.
Επικυρώθηκε από την απόφασή σας, αλλά η μεγάλη ευθύνη ήταν δική μου. Είχαμε στο μυαλό μας ένα νέο χώρο που θα είχε τα καλά των δύο κομμάτων
ΠΑΣΟΚ το Ποτάμι – για να το πω σχηματικά. Μια θετική πρόσθεση.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Και αυτό το βλέπουν ακόμα και όσοι δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν το ΚΙΝΑΛ αν είχαμε σήμερα εκλογές. Οι 60 στους 100 λένε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν είναι τίποτα διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ.

Έχω την υποχρέωση λοιπόν να δώσω μια λύση Ή καλύτερα nα σας προτείνω μια λύση. Προτείνω την απεμπλοκή μας από το ΚΙΝΑΛ. Όλες οι τελευταίες αποφάσεις mικρές και μεγάλες πάρθηκαν χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας και κάποιες φορές χωρίς καν την γνώμη μας. Όλες οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν επίσης χωρίς να ακουστούμε.
Η κυρία Γεννηματά θεωρεί ότι τα προβλήματα στο ΚΙΝΑΛ δημιουργούνται από τις διαφορετικές φωνές. Με απόφαση της λοιπόν μετατρέπει το ΠΓ σε συμβουλευτικό όργανο. Και η ΚΟ μας ομάδα καλείται να υπακούει στις αποφάσεις της και να συνταχθεί απολύτως με την ΚΟ της ΔΗΣΥ. «Το μόνο εκλεγμένο όργανο είναι η Πρόεδρος και όλοι πρέπει να συνταχθούν πίσω από την πρόεδρο». Αυτό είναι το μήνυμα της Χαριλάου Τρικούπη.

Κάποιοι μου προτείνουν να κάνουμε αντάρτικο. «Να μην υπακούουμε σε αποφάσεις που διαφωνούμε». Κάτι τέτοιο όμως θα σημάνει την απαξίωση και τελικά την διάλυση και του ΚΙΝΑΛ Και του Ποταμιού. Και εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε το Ποτάμι. Και να μην δημιουργήσουμε πρόσθετα προβλήματα στο ΚΙΝΑΛ. Πρέπει να σεβαστούμε τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που πείστηκαν από το κοινό μας κάλεσμα.
Στο ΚΙΝΑΛ αφήνουμε συμμάχους, ανθρώπους που θα συνεχίσουμε να συναντάμε. Στελέχη άλλων κομμάτων. Κυρίως του ΚΙΔΗΣΟ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ της νεότερης γενιάς που στήριξαν τις απόψεις μας.
Τι κάνουμε λοιπόν:
 απεμπλοκή από το ΚΙΝΑΛ
– οργανωτική ανασυγκρότηση σε συμμαχία και συνεχή συνεργασία με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις
– Κάλεσμα επιστροφής σε όσους απομακρύνθηκαν ή αδρανοποιήθηκαν
– Συνέδριο τον Οκτώβριο με όλους αυτούς που έχουν παράλληλες σκέψεις με εμάς
– Ανοιχτό Συνέδριο που θα τεθούν και θα συζητηθούν όλα:
– πολιτικές προτεραιότητες
– κανόνες λειτουργίας
– ηγεσία

Εκεί, στο συνέδριο θα αποφασίσετε με ποιόν θα συνεχίσετε αυτή την πορεία. Δεν αγκιστρώνομαι σε καμία καρέκλα και νομίζω ότι σας το έχω αποδείξει.
Το «Κλείσε το στόμα σου και απόλαυσε» δεν μου πάει.
Δεν με δελέασε η σίγουρη θέση στο πλευρό της κυρίας Γεννηματά, όπως δεν με δελεάζει να είμαι βουλευτής επικρατείας κάποιου άλλου κόμματος,δεξιά ή αριστερά.
Μπήκαμε σε αυτή την περιπέτεια με ελπίδα ότι ΟΛΟΙ θα αλλάξουμε. Ξέραμε τους κινδύνους. Ξέραμε ότι δεν θα έχουμε παντού τις ίδιες θέσεις. Ήμασταν έτοιμοι για υποχωρήσεις, όμως δεν είμασταν έτοιμοι να γίνουμε βοηθητικοί
στο ΠΑΣΟΚ.
Θέλαμε και θέλουμε ένα νέο Κίνημα:
– Με φιλελεύθερες αρχές
– Με μεταρρυθμιστική ορμή
– Με σύγχρονες αντιλήψεις.
Όλο και ποιο συχνά τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες μας καλούν να σταθούμε καθαρά μπροστά τους. Όχι κρυμμένοι σε άλλα σχήματα.
Να έχουν καθαρές επιλογές. Στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Οι επαφές μας με το ευρωπαϊκό ρεύμα Μακρόν δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή.
Πρέπει να το εκφράσουμε δυνατά και στην Ελλάδα. Έχουμε μπροστά μας μεγάλες μάχες:
– Νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση
– Σύνταγμα
– Τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο!
Σε όλα αυτά πρέπει να δώσουμε Ποταμίσιες απαντήσεις.
Τα σενάρια που μας φέρνουν
– Τον Μάρτιο σε συμφωνία με τον Μητσοτάκη
– Και τον Ιούνιο σε συμφωνία με τον Τσίπρα
Είναι κατασκευασμένα και αποσκοπούν στην μείωση της επιρροής μας.
Ειδικά αυτή την περίοδο οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές αφήνουν εντέχνως να πλανάται ότι οι δεξαμενές τους φτάνουν μέχρι το Ποτάμι. Είναι ψέμμα!
Την ΝΔ αντιστοίχως Την συμφέρει να λέει ότι το Ποτάμι έφυγε αριστερά και στο κέντρο είναι πλέον μόνο αυτή.
Και ορισμένοι μέσα στο ΚΙΝΑΛ για να δικαιολογήσουν την ανυποχώρητη στάση μας σε θέματα αρχών. Την αποδίδουν σε μυστικές συμφωνίες.
– Κάποιοι κρίνουν και εξ ιδίων τα αλλότρια.
Το λέω λοιπόν ξανά: Το Ποτάμι δεν θα γίνει το ρεαλιστικό άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ
Ούτε το εκσυγχρονιστικό άλλοθι της ΝΔ. Το Ποτάμι είναι Ποτάμι.
Η χώρα έχει ανάγκη πολιτικούς που δεν ταλαντεύονται συνεχώς ανάμεσα στον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό.

Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Έχω περιέργεια και θάρρος για το μέλλον.
Έχουμε πολλά σχέδια για το μέλλον. Δεν θα είναι όλα νικηφόρα . Αλλά κάποια θα είναι!
Έχουμε μάχες να δώσουμε. Και θέλω να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
Η μεγάλη παρέα που γράφει ιστορία.
Το κάναμε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top