ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πούτιν-Κιμ: Αμοιβαίες υποσχέσεις για ενδυνάμωση των σχέσεων

kim-putin1

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βλαδιβοστόκ, με την υπόσχεση ότι θα θα αναζητηθούν στενότεροι δεσμοί για να αντικρούσουν την αμερικάνικη επιρροή.
Ο Πούτιν βγήκε από τις συνομιλίες λέγοντας ότι όπως και οι ΗΠΑ, η Ρωσία στηρίζει τις προσπάθειες να μειωθούν οι εντάσεις στην Κορεατική χερσόνησο και να αποτραπούν πυρηνικές συγκρούσεις. Επέμεινε ωστόσο ότι η Πιονγκγιάνγκ χρειάζεται εγγυήσεις για την ασφάλεια και την κυριαρχία της και έστειλε μια καλυμμένη κατηγορία προς την Ουάσιγκτον για την τακτική εκφοβισμού της Βόρειας Κορέας. «Πρέπει να επιστρέψουμε στο καθεστώς όπου το διεθνές δίκαιο και όχι ο νόμος του ισχυρότερου καθορίζει την παγκόσμια κατάσταση» είπε.
Η συνάντηση κορυφής στο Βλαδιβοστόκ ήρθε με τον Κιμ να βρίσκεται εκ νέου σε πυρηνική αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον και τον Πούτιν να επιθυμεί διακαώς να βάλει τη Μόσχα στη θέση του κύριου παίκτη σε άλλο ένα παγκόσμιο επίμαχο σημείο.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψίες και χαμόγελα πριν ξεκινήσουν την κατ’ ιδίαν συζήτηση που κράτησε σχεδόν δύο ώρες, περισσότερο από το αναμενόμενο.
Σε σύντομες δηλώσεις πριν την συνάντησή τους, και οι δύο είπαν ότι προσβλέπουν στην ενίσχυση των δεσμών που χρονολογούνται από την στήριξη της Σοβιετικής Ένωσης προς τον Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή της Βόρειας Κορέας και παππού του σημερινού ηγέτη.
Ο Κιμ είπε ότι ελπίζει να μετατρέψει την σύγχρονη σχέση με την Μόσχα σε μια «πιο σταθερή και γερή» ενώ ο Πούτιν είπε ότι η επίσκεψη θα δώσει ώθηση στους διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς.
Ο Πούτιν είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Κιμ να εξομαλύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και ελπίζει να βρει «τι μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι» για να βοηθήσουν στο ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης.
Στην συνάντηση, που ο Κιμ περιέγραψε ως «πολύ ουσιαστική ανταλλαγή»- πήραν αργότερα μέρος και άλλοι αξιωματούχοι.
Περίπου πέντε ώρες μετά την άφιξή του, ο Κιμ έφυγε από την πανεπιστημιούπολη όπου έγινε η συνάντηση, μετά από παρατεταμένη χειραψία με τον Πούτιν, χαιρετώντας μέσα από το παράθυρο της μαύρης λιμουζίνας του.
Τότε ο Πούτιν απευθύνθηκε μόνος στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι θα ενημερώσει την Ουάσιγκτον για τα αποτελέσματα της συνάντησης.
«Δεν υπάρχουν μυστικά, ούτε συνωμοσίες…Ο ίδιος ο πρόεδρος Κιμ μας ζήτησε να ενημερώσουμε την αμερικανική πλευρά για την θέση μας» είπε ο Πούτιν, που αναμένεται να πετάξει για το Πεκίνο για μια άλλη σύνοδο κορυφής.
Από τον Μάρτιο του 2018, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει κάνει 4 συναντήσεις κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ, τρεις με τον Νοτιοκορεάτη Μουν Τζάε-ιν, δύο με τον Τραμπ και μία με τον πρόεδρο του Βιετνάμ, βάζοντας τέλος στην προηγούμενη απομόνωσή του.
Δεν έγιναν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για συμφωνίες, αλλά σύμφωνα με αναλυτές η συνάντηση είναι πολύτιμη και για τις δύο πλευρές.
«Για την Βόρεια Κορέα, πρόκειται για την εξασφάλιση άλλης διεξόδου. Η Κίνα μιλάει για ελάφρυνση από τις κυρώσεις, αλλά δεν κάνει κάτι πρακτικό» λέει ο Κου Καμπβού, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ. «Για την Ρωσία, η Βόρεια Κορέα την ανεβάζει πίσω σε ένα από τα άμεσα μέρη, στον ίδιο βηματισμό με την Κίνα».
Ανάμεσα στα θέματα που πιθανά συζητήθηκαν είναι τι θα γίνει με τους 10.000 Βορεοκορεάτες εργάτες που δουλεύουν στη Ρωσία και πρέπει να φύγουν έως το τέλος του έτους λόγω κυρώσεων.
Η εργασία είναι μία από τις σημαντικότερες εξαγωγές της Β. Κορέας και πηγή συναλλάγματος. Η Πιονγκγιάνγκ έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Ρωσία να συνεχίσει να απασχολεί τους εργάτες και μετά τη λήξη της προθεσμίας.
Παρ’ότι οι δεσμοί των δύο χωρών είναι πολύχρονοι, η Κίνα έχει παγιώσει τον ρόλο της ως πιο σημαντικού συμμάχου, του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου και προμηθευτή καυσίμων, και σύμφωνα με αναλυτές ο Κιμ μπορεί να επιδιώκει να ισορροπήσει την επιρροή της Κίνας.

πηγή afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top