ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πούτιν στο Κεμέροβο: Εγκληματική αμέλεια

putin kemerovo

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την Τρίτη τον τόπο της φονικής πυρκαγιάς σε εμπορικό κέντρο στο Κεμέροβο , και έκανε λόγο για «εγκληματική αμέλεια» που κατέληξε στο θάνατο 64 ατόμων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, μεταξύ των 64 θυμάτων βρίσκονται 41 παιδιά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές,  οι έξοδοι κινδύνου στο εμπορικό κέντρο ήταν παράνομα μπλοκαρισμένες και το σύστημα συναγερμού δεν λειτουργούσε κανονικά. Η φωτιά σάρωσε τους πάνω ορόφους του εμπορικού κέντρου, όπου βρίσκονταν κινηματογραφικές αίθουσες και παιδότοπος.

Η περιοχή του Κεμέροβο παράγει κάρβουνο περίπου 3.600 χιλιόμετρα από την Μόσχα. Εκτός από την θλίψη, η φωτιά προκάλεσε και μεγάλο θυμό για τις προφανείς ελλείψεις στα στάνταρτ ασφαλείας στο εμπορικό κέντρο.

Ο Πούτιν, που επανεξελέγη το περασμένο σαββατοκύριακο, έφτασε στο Κεμέροβο την Τρίτη και κατέθεσε λουλούδια στο πρόχειρο μνημείο που στήθηκε για τα θύματα. «Τι έγινε εδώ; Δεν είναι πόλεμος, δεν είναι έκρηξη μεθανίου. Εδώ έρχονται οι άνθρωποι για να χαλαρώσουν, παιδιά. Μιλάμε για δημογραφικά και χάνουμε έτσι ανθρώπους» είπε ο Πούτιν σε συνάντηση με υπουργούς της περιοχής. «Γιατί; Εξαιτίας κάποιας εγκληματικής αμέλειας, εξαιτίας έλλειψης φροντίδα. Πώς μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο;» ρώτησε.

Ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής που χειρίζεται σοβαρά εγκλήματα, είπε ότι ο συναγερμός πυρκαγιάς ήταν εκτός λειτουργίας από τις 19 Μαρτίου και ότι ένας φύλακας ασφαλείας έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα μαζικής προειδοποίησης για την εκκένωση του κτιρίου.

Η επιτροπή είπε νωρίτερα ότι προσπαθούσε να φέρει τον ιδιοκτήτη του εμπορικού κέντρου για ανάκριση. «Σοβαρές παραβιάσεις (του νόμου) έγιναν όταν χτιζόταν το κέντρο και όταν λειτουργούσε. Οι έξοδοι κινδύνου ήταν μπλοκαρισμένες» είπε η εκπρόσωπος της επιτροπής Σβετλάνα Πετρένκο.

Ήδη βρίσκονται υπό κράτηση 4 άτομα, μεταξύ τους δύο εργαζόμενοι στην εταιρία που συντηρεί το σύστημα συναγερμού.

Η υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκβορτσοβα είπε ότι 13 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο, μεταξύ τους ένας ενδεκάχρονος σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με τοπικά μέσα το αγόρι είχε πηδήσει από παράθυρο και έχει χάσει και τους δύο γονείς του.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, πολλά από τα θύματα θα μπορέσουν να αναγνωριστούν μόνο μέσω έλεγχο του DNA.

Μια ανεπίσημη λίστα με αγνοούμενους που κυκλοφόρησε στα ρωσικά μέσα περιλαμβάνει πάνω από 20 παιδιά, πολλά από αυτά πεντάχρονα.

«Το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας δεν εξετάζεται» ως αιτία της πυρκαγιάς που σημειώθηκε στο εμπορικό κέντρο της πόλης Κεμέροβο δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πουτσκόφ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι ανακριτικές αρχές εξετάζουν «όλες τις πιθανές εκδοχές εκτός της τρομοκρατικής ενέργειας».

Νωρίτερα ο Πουτσκόφ είχε δηλώσει ότι προς το παρόν είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για τα αίτια της πυρκαγιάς, επισημαίνοντας ότι με τη διαλεύκανση των αιτίων της ασχολούνται όλες οι αρμόδιες δομές και υπηρεσίες και πως μόλις υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών θα ανακοινωθούν στην κοινή γνώμη.

Η πυρκαγιά που σημειώθηκε στο Κεμέροβο, είναι μια από τις τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί σε διάστημα 100 ετών. Το 1999 στην πυρκαγιά που είχε σημειωθεί στην Διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών στην πόλη Σαμάρα είχαν χάσει την ζωή τους 57 άνθρωποι, το 2007 στην πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί σε οίκο ευγηρίας στην περιοχή του Κραντοντάρ είχαν χάσει την ζωή τους 63 άνθρωποι και το 2009 στην πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί σε κέντρο διασκέδασης στην πόλη Περμ είχα χάσει την ζωή τους 153 άνθρωποι.

reuters.com/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top