ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προς σχηματισμό κυβέρνησης η Μέι-συμφώνησε με DUP

uk-vote

Προς σχηματισμό κυβέρνησης η Μέι καθώς συμφώνησε με τους Ενωτικούς, μεταδίδει το SkyNews.Το DUP συγκέντρωσε 10 έδρες και μαζί με τις έδρες των Τόρις σχηματίζει κυβέρνηση.  Η στήριξη από το Democratic Unionist Party (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας θα επέτρεπε στους Συντηρητικούς να φθάσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τόσο το BBC όσο και το SKyNews μετέδωσαν ότι η Μέι θα έχει αυτή την στήριξη.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς, δίνοντας ψήφους σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Η Τερέζα Μέι μεταβαίνει στις 14:30 στο Μπάκιγχαμ για να ζητήσει από την βασίλισσα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Η Μέι ακόμα κι αν δεν παραιτηθεί, όπως όλα δείχνουν, θα υποχρεωθεί να αλλάξει πλεύση: πρώτον σε ό, τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησής της (οι εξαγγελίες της που έβαζαν στο στόχαστρο τους συνταξιούχους αλλά και η απουσία προγράμματος για την παιδεία και τους νέους φαίνεται ότι της στοίχισε ακριβά). Οι Τόρις που συγκεντρώνουν ποσοστό 43% έχουν χάσει περίπου 12  έδρες σε σχέση με τις περασμένες εκλογές και σε πολλές περιφέρειες γνωστά στελέχη των Τόρις ηττήθηκαν.

Η μόνη επιλογή της Μέι είναι μια σύμπλευση με το DUP τους Ιρλανδούς Ενωτικούς που καταλαμβάνουν 10 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο. Το κόμμα έχει υποστηρίξει ένα soft Βrexit σε αντίθεση με την Μέι.  Το Sky επεσήμανε το DUP θα μπορούσε να βοηθήσει τους Συντηρητικούς να συγκεντρώσουν τις 326 έδρες που χρειάζονται για να έχουν αυτοδυναμία, εξετάζει μια συμφωνία «παροχής στήριξης με ανταλλάγματα».

Σε περίπτωση που η Μέι διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει στήριξη για το κόμμα της στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε το βάρος θα πέσει  στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι Εργατικοί είπαν ότι είναι επίσης έτοιμοι να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας από μόνοι τους. Αλλά ακόμα και αν ενωθούν σε μια λεγόμενη προοδευτική συμμαχία με το SNP, τους Lib Dems, το Green Party και το  Plaid Cymru της Ουαλίας συγκεντρώνονται 313 έδρες, 13 λιγότερες από το απαιτούμενο νούμερο των 326 εδρών.

Η εκλογική πανωλεθρία των Τόρις οφείλεται στην υπέρμετρη φιλοδοξία της. Το όραμα της Μέι ήταν να γίνει μια νέα Θάτσερ, ζήτησε μια ισχυρή εντολή για να οδηγήσει τη χώρα σε σκληρό Brexit, έπαιξε και έχασε.

Η τελική πρόβλεψη του BBC δίνει 319 έδρες στους Συντηρητικούς και 261 στους Εργατικούς ενώ για την αυτοδυναμία απαιτούνται 326 έδρες.Το SNP που υπέστη μεγάλες απώλειες καταλαμβάνει 35 έδρες και 12 οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top