ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προτροπή Σεντένο στην Αθήνα να εξετάσει προληπτική γραμμή βοήθειας

Senteno

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα ήταν σοφό να εξετάσει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης μετά το Μνημόνιο, ειδικά εάν δεν έχει εξασφαλίσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων έως το τέλος του προγράμματος, έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ο κ. Σεντένο σημείωσε ότι η Αθήνα θα πρέπει να μελετήσει «όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς» που μπορούν να προσφέρουν οι εταίροι για τη μετα-Μνημονιακή περίοδο, τονίζοντας παράλληλα ότι η πλήρης και απρόσκοπτη δυνατότητα εξόδου στις αγορές συνιστά «κλειδί» για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Ευρωβουλής ο κ. Σεντένο διευκρίνισε πάντως πως οι αποφάσεις για το μοντέλο που θα τεθεί σε ισχύ μετά το Μνημόνιο θα ληφθούν αποκλειστικά από τις ελληνικές Αρχές κι ότι η χώρα μας επί του παρόντος «ανακτά» την πρόσβαση στις αγορές.

Η τοποθέτηση Σεντένο ήλθε μετά από ερώτηση ευρωβουλευτή σύμφωνα με την οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στο ευρωκοινοβούλιο ότι τυχόν αίτημα για προληπτική γραμμή μπορεί να υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο αξιόχρεο της Ελλάδας, ουσιαστικά υπονομεύοντας τη δυνατότητα της χώρας να αυτοχρηματοδοτείται από τις αγορές.

Ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup δεν σχολίασε συγκεκριμένα τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών. Διαμήνυσε όμως ότι ένας ακόμα παράγοντας-κλειδί για την ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης είναι η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων που έχει φέρει το Μνημόνιο, ανεξάρτητα από το πολιτικές σκέψεις και τον πολιτικό κύκλο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Σεντένο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα το πρόγραμμα και την ιδιοκτησία των απαιτούμενων μέτρων.

Στάθηκε ακόμα στην κρισιμότητα της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στην ευρω-ομάδα μέσα στους επόμενους μήνες.

Επανέλαβε πως η τεχνική μελέτη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει αρχίσει κι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν κοντά στο τέλος του Μνημονίου.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top