ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόστιμο 290 εκατομμυρίων δολαρίων στην Monsanto για την γλυφοσάτη

roundup

Οι Γερμανοί ιδιοκτήτες της Monsanto επέμεναν το Σάββατο ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup είναι «ασφαλές» απορρίπτοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Καλιφόρνια που επέβαλε στον γίγαντα των χημικών πρόστιμο περίπου 290 εκατομ. δολαρίων γιατί δεν προειδοποίησε έγκαιρα κηπουρό ότι το προϊόν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Ενώ οι ειδικοί προβλέπουν χιλιάδες πιθανές μελλοντικές διεκδικήσεις εναντίον της εταιρίας μετά την ήττα της Monsanto στο δικαστήριο, η Bayer, που έχει πρόσφατα αποκτήσει την αμερικανική εταιρία, είπε ότι η απόφαση της Καλιφόρνια αντίκειται στις επιστημονικές αποδείξεις.
«Στη βάση των επιστημονικών συμπερασμάτων, οι απόψεις των διεθνών κανονιστικών αρχών και η πρακτική εμπειρία δεκαετιών σχετικά με την χρήση της γλυφοσάτης, η Bayer είναι πεπεισμένη ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής και δεν προκαλεί καρκίνο» λέει η ανακοίνωση της εταιρίας.
Λέει ότι άλλες δικαστικές διαδικασίες με άλλους ενόρκους μπορεί να «εξάγουν διαφορετικά συμπεράσματα» από το σώμα ενόρκων που έκρινε την υπόθεση της Καλιφόρνια, που ήταν και η πρώτη με κατηγορούμενη την γλυφοσάτη για πρόκληση καρκίνου.
Οι ένορκοι έκριναν ομόφωνα ότι η Monsanto, που δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση, ενήργησε «κακοβούλως» και ότι τα ζιζανιοκτόνα της Roundup και RangerPro συνέβαλαν «σημαντικά» στην ανίατη ασθένεια του Ντουέιν Τζόνσον.
Ο Τζόνσον, που διαγνώσθηκε πριν από δύο χρόνια με ανίατο λέμφωμα μη Hodgkin. χρησιμοποιούσε την επαγγελματική μορφή του Roundup στη διάρκεια της εργασίας του σε σχολείο στην Μπενίσια της Καλιφόρνια. «Ο σκοπός είναι πολύ μεγαλύτερος από εμένα. Ελπίζω να τύχει της προσοχής που πρέπει» είπε με δάκρυα στα μάτια μετά την ετυμηγορία.
Η μήνυση είχε δομηθεί με βάση τα ευρήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο, που είναι τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ, που κατέταξε την γλυφοσάτη- βασικό συστατικό του Roundup- ως πιθανό καρκινογόνο και έδωσε την ευκαιρία στην πολιτεία της Καλιφόρνια να κάνει την μήνυση.
«Εκφράζουμε την συμπάθειά μας προς τον κ. Τζόνσον και την οικογένειά του» είπε η Monsanto σε δήλωση, αλλά υποσχόμαστε να «συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε σθεναρά το προϊόν».
«Οι ένορκοι έκαναν λάθος» είπε ο αντιπρόεδρος της εταιρίας σε δημοσιογράφους.
«Οι ένορκοι στέλνουν μήνυμα στο διοικητικό συμβούλιο της Monsanto ότι πρέπει να άλλαξαν τρόπο δουλειάς» είπε ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα περιβάλλοντος, που ήταν στην νομική ομάδα του Τζόνσον.
«Η ετυμηγορία στην υπόθεση Johnson vs Monsanto είναι νίκη για όλη την ανθρωπότητα και την ζωή στη γη» είπε η Ζεν Χάνεϊκατ ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής ομάδας Moms Across America.

Ικανοποίηση στη Γαλλία 

Η υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπριν Πουαρσόν χαιρέτισε μια «ιστορική απόφαση» που «επιβεβαιώνει την πρωτοποριακή απόφαση του Εμμανουέλ Μακρόν: την απαγόρευση της γλυφοσάτης σε τρία χρόνια».
Τονίζοντας ότι η Γαλλία «πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση στην Ευρώπη κατά της γλυφοσάτης αλλά και κατά των εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες», η Πουαρσόν έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνηση «αγωνίστηκε για την οικοδόμηση ενός συνασπισμού ευρωπαϊκών χωρών κατά της γλυφοσάτης για 10 χρόνια».
κανοποίηση για την απόφαση εξέφρασαν επίσης οι γαλλικές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, το κόμμα Europe-Ecologie-Les Verts (Οικολόγοι-Πράσινοι) και τα αγροτικά συνδικάτα κατά της γλυφοσάτης.
«Αυτή η απόφαση είναι μια ακόμη απόδειξη ότι τα φυτοφάρμακα είναι επικίνδυνα για την υγεία, των χρηστών κατά πρώτον –συνεπώς των αγροτών– και μετά αυτών που καταναλώνουν τα προϊόντα», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της Αγροτικής Συνομοσπονδίας Λοράν Πινατέλ.
Ο εκπρόσωπος του τρίτου αγροτικού συνδικάτου στη Γαλλία υπενθύμισε την υπόσχεση του Εμανουέλ Μακρόν να έχει σταματήσει η χρήση της γλυφοσάτης έως το 2021. Αυτό προϋποθέτει, είπε, «τεχνικά μέσα, έρευνα και οικονομικά μέσα επίσης, καθώς τα φυτοφάρμακα είναι ένα εργαλείο ανταγωνιστικότητας στον οικονομικό πόλεμο».
Η Monsanto ιδρύθηκε στο Σαν Λούις του Μισσούρι το 1901 και άρχισε να παράγει αγροχημικά στη δεκαετία του 1940. Αγοράστηκε από την Bayer για πάνω από 62 δισεκατ.δολάρια τον Ιούνιο. Το Roundup είναι το κύριο προϊόν της Monsanto.Ξεκίνησε την διάθεσή του το 1976 και αμέσως μετά ξεκίνησε την γενετική μετάλλαξη φυτών, δημιουργώντας κάποια ανθεκτικά στο Roundup.

πηγή afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top