ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρκαγιά στο Μάτι: 20 άτομα διώκονται για πλημμελήματα

dourou-psinakis

Είκοσι πρόσωπα από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κρατικοί αξιωματούχοι διώκονται ποινικά για πλημμελήματα που συνδέονται με την τραγωδία στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι που πλήρωσαν με τη ζωή τους 100 άνθρωποι.
Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν μηνυθεί και διώκονται από τους εισαγγελείς  είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.
Η δίωξη περιλαμβάνει τα εξής πλημμελήματα:
• Εμπρησμό από αμέλεια.
• Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως.
• Σωματικές βλάβες κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.
Η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της. Παράλληλα οι εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα, Ηλίας Ζαγοραίος, πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και οι συνάδελφοί του Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος προχώρησαν στην έκδοση απαλλακτικής διάταξης για 4 άτομα για τα οποία δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες και πριν την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκειά της.
Ειδικότερα, ευθύνες επιρρίπτουν για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας και μέσα από τις 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και πολλών άλλων διαπιστώθηκε απόλυτη ασυνεννοησία, κατάρρευση του συστήματος και χάος στη συνεννόηση των υπηρεσιών τις κρίσιμες ώρες.
Παράλληλα παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές έξι ακόμα δικογραφίες και ειδικότερα.
• Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου
• Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών
• Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις ( αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός)
• Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής.
• Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας
Και τέλος η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, η οποία είναι διεκδικεί νέα θητεία στην Περιφέρεια,  έχει αποδεχθεί την έρευνα αλλά δεν αποδέχεται τις ευθύνες της Περιφέρειας, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη κινητοποίηση. Η κ. Δούρου είχε πει τότε, προκαλώντας σάλο, ότι έτυχε μια στραβή στη βάρδια της κι ότι οι Περιφέρειες δεν σβήνουν φωτιές, ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στην Πυροσβεστική.
Οσο για τον Ηλία Ψινάκη, είχε αποκαλυφθεί ότι παρά το γεγονός ότι υπήρχε εκείνες τις ημέρες συναγερμός για πολύ δυνατούς ανέμους και κίνδυνο πυρκαγιάς, αυτός βρισκόταν σε διακοπές κι όταν επέστρεψε ήταν αργά.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top