ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα πρώτα μέτρα προστατευτισμού από τον Τραμπ- Πώς αντιδρά η Ευρώπη

Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally at Crown Arena, Tuesday, Aug. 9, 2016, in Fayetteville, N.C. (AP Photo/Evan Vucci)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα, στο Οβάλ Γραφείο, το διάταγμα που βάζει τέλος στη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού, τη συνθήκη ελευθέρου εμπορίου που διαπραγματευόταν επί σειρά ετών η κυβέρνηση του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα.

Η συνθήκη αυτή, που θεωρήθηκε ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, υπογράφηκε το 2015 από 12 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, δεν είχε τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.

Η συνθήκη αυτή είχε υπογραφεί από 12 χώρες: την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τον Καναδά, τη Χιλή, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ.

Παράλληλα, σε συνάντησή του με στελέχη βιομηχανικών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, Lockheed Martin, Ford, Dow Chemicals και Dell, ο Τραμπ, προειδοποίησε τις βιομηχανίες που θα μεταφέρουν τη παραγωγή τους εκτός συνόρων ότι θα επιβαρυνθούν με σημαντικό φόρο, ενώ υποσχέθηκε κίνητρα για επενδύσεις στις ΗΠΑ, πρωτίστως με κατάργηση σειράς ρυθμιστικών νόμων. Επιπλέον, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να μειωθεί ο φόρος στα επιχειρηματικά κέρδη από 35% σε 15% έως 20%. Αργότερα, την ίδια ημέρα, είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με ηγέτες εργατικών συνδικάτων.

Οι αντιδράσεις της Ευρώπης

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει τη συσπείρωση των ευρωπαίων εταίρων για να αντιμετωπιστεί μια πιθανή πολιτική απομονωτισμού από τις ΗΠΑ.

Η γερμανική βιομηχανία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τυχόν εμπορικές ευκαιρίες στην Ασία και τη Νότια Αμερική, που άφησαν οι ΗΠΑ, υποστηρίζει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λίγη ώρα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP).

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt ο Γκάμπριελ φαίνεται να είπε: «Αν ο Τραμπ ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Ασία και τη Νότια Αμερική, θα ανοιχθούν ευκαιρίες για εμάς».

«Ο Τραμπ πρέπει απλώς να αναγνωρίσει ότι η αμερικανική οικονομία συχνά δεν είναι ανταγωνιστική, ενώ η γερμανική είναι», πρόσθεσε, επικρίνοντας την απειλή του Αμερικανού προέδρου να επιβάλλει δασμούς 35% στα γερμανικά οχήματα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό. Κάτι τέτοιο, συνέχισε, θα ήταν αντιπαραγωγικό για τις ΗΠΑ.

Φρ. Ολάντ: Να ενισχυθούν οι εμπορικές συναλλαγές ΕΕ – Συμμαχίας του Ειρηνικού

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε από την πλευρά του, ότι θέλει να ενισχυθούν οι εμπορικές συναλλαγές και οι επενδύσεις με την Συμμαχία του Ειρηνικού (Κολομβία, Χιλή, Μεξικό και Περού) και εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. «Η Γαλλία και η Ευρώπη θέλουν μια εμπορική σχέση με τη Συμμαχία του Ειρηνικού», σημείωσε ο Ολάντ σε μια ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την υπογραφή συμφωνιών για τον τουρισμό, την παιδεία και την ασφάλεια με τον ομόλογό του της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

«Η Ευρώπη και η Γαλλία μαζί με τη Συμμαχία του Ειρηνικού θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να αναπτυχθεί το εμπόριο» σε διμερές επίπεδο, διαβεβαίωσε ο Ολάντ, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Σάντος να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη που μαίνεται επί 52 χρόνια στην Κολομβία.Ο Ολάντ αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως ενώ ορισμένες χώρες θέλουν να ακυρώσουν ή να ξαναδιαπραγματευτούν εμπορικές συμφωνίες, η Ευρώπη και η Γαλλία θέλουν να τις επεκτείνουν. Ο προστατευτισμός είναι «η χειρότερη απάντηση» στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, σημείωσε ο ίδιος.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top