ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς πέρασαν οι πρώτες 48 ώρες του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο…

trump-oval

Πώς πέρασαν οι πρώτες 48 ώρες του Τραμπ μετά την ορκωμοσία, εκτός από την αντιπαράθεσή του με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Το αμερικανικό δίκτυο CNN επιχειρεί απολογισμό των πρώτων 48 ωρών του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας ότι το πρώτο Σαββατοκύριακο στον Λευκό Οίκο αναλώθηκε σε έναν πόλεμο δηλώσεων για τον αριθμό των ανθρώπων που παρευρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας του 45ου προέδρου.

Ωστόσο, το CNN επισημαίνει ότι η νέα διακυβέρνηση προχώρησε σε πολιτικές αποφάσεις και αλλαγές με σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες στη χώρα.
Έτσι, εκτός από το ότι χαρακτήρισε «θαυμάσια» την επιστολή που του άφησε ο Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο, και την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι θα αντιπαλέψει τα μμε «με νύχια και δόντια» για αυτό που χαρακτηρίζει σαν άδικη επίθεση – με υψηλόβαθμο σύμβουλο να λέει ότι η κυβέρνηση παρουσίασε «εναλλακτικά στοιχεία» για να αντικρούσει τις εκτιμήσεις της χαμηλής παρουσίας στην ορκωμοσία, τις πρώτες 48 ώρες ο Τραμπ:
1. Ανέλαβε το σύνολο της ομοσπονδιακής διακυβέρνησης της χώρας
2. Υπέγραψε το πρώτο προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα για την άμεση κατάργηση του προγράμματος ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης, Obamacare
3. Σταμάτησε την μείωση των ετήσιων ασφαλίστρων που οι δανειζόμενοι πρέπει να πληρώσουν για ασφάλιστρα όταν παίρνουν κυβερνητικά δάνεια κατοικίας
4. Διέταξε υπηρεσίες να παγώσουν νέους κανονισμούς δίνοντας στην νέα κυβέρνηση χρόνο για να τους επανεξετάσει.
5. Πήρε έγκριση από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να αναλάβει ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ ρόλο-κλειδί στο Λευκό Οίκο
6. Συναντήθηκε με την CIA όπου χαιρέτισε τους εργαζόμενους. Παρέλαβε τους κωδικούς για τα πυρηνικά
7. Ο εκλεκτός του για διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο δήλωσε ανοιχτός στην επανεξέταση ορίων στις μεθόδους ανάκρισης, πχ τους εικονικούς πνιγμούς, αν οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών το κρίνουν αναγκαίο.
8. Άνοιξε το θέμα μιας νέας σύρραξης στο Ιράκ, με τον Τραμπ να δηλώνει τη λύπη του που δεν ανέλαβαν οι ΗΠΑ τα πετρέλαια της χώρας και λέγοντας στη CIA ότι «Θα έπρεπε να είχαμε κρατήσει τα πετρέλαια. Ίσως μας δοθεί δεύτερη ευκαιρία».
9. Μίλησε στον πρόεδρο του Μεξικού και είπε ότι πρέπει να συναντηθούν στα τέλη Ιανουαρίου
10. Μίλησε στον Καναδό πρωθυπουργό για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών
11. Ανακοίνωσε ότι έχει συναντήσεις σε Μεξικό και Καναδά για να ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA.
12. Ανακοίνωσε ότι η πρώτη του συνάντηση με ξένο ηγέτη θα είναι την Παρασκευή με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας
13. Έδωσε σήμα για αλλαγή στις προσπάθειες του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα δικαιώματα του ανθρώπου όταν αυτό ζήτησε αναβολή για την εκδίκαση υπόθεσης στο Τέξας που απαιτεί από τους ψηφοφόρους παρουσίαση συγκεκριμένου είδους δημόσιων ταυτοτήτων.
14. Ετοιμάστηκε για έκδοση περισσοτέρων διαταγμάτων μέσα στη βδομάδα
15. Είπε στην Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων να μην τουιτάρει – όταν η υπηρεσία ανέβασε συγκριτικές φωτογραφίες της ορκωμοσίας Τραμπ και Ομπάμα
16. Ξεκίνησε τις συζητήσεις για την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ
17. Ήρθε αντιμέτωπος με την πρώτη καταστροφή με 18 τουλάχιστον νεκροί από ανεμοστρόβιλους στη Τζόρτζια.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top