ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Π. Μοσκοβισί: Ανάπτυξη 0,3% του ΑΕΠ για το 2016 για την Ελλάδα

pier-moscovici

Στην Αθήνα θα βρεθεί την Τετάρτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος  Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Δουλεύουμε εντατικά για να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των στοιχείων της Κομισιόν, ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό επί τη βάση των σωστών στοιχείων.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, θα βρεθεί την Τετάρτη στην Αθήνα για «να συμβάλει στο να προχωρήσουμε μπροστά». Θα έχει συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παρουσιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής, ο  Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε πως η χώρα μας ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, πετυχαίνοντας θετικό αποτέλεσμα 2% του ΑΕΠ, έναντι 0,5% που προέβλεπε το Μνημόνιο.

Το σχόλιο Μοσκοβισί ουσιαστικά αποτελεί απάντηση στις απαισιόδοξες δημοσιονομικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο εκτιμά πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να ψαλιδιστεί για την περίοδο μετά το 2018, πέφτοντας στο 1,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που ισχύει σήμερα.

Οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν για την Ελλάδα υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις . Για το 2016, η Κομισιόν προβλέπει πως η χώρα μας πέτυχε ανάπτυξη 0,3% του ΑΕΠ, έναντι ύφεσης 0,3% που ήθελαν οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις.

Επίσης προβλέπεται μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο -1,1% του ΑΕΠ, αντί για -2,5% που προέβλεπε στις προηγούμενες προβλέψεις της. Μάλιστα, η Αθήνα αναμένεται να φτάσει σε θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα τη τάξης του 0,7% το 2018, δηλαδή τη χρονιά που λήγει το πρόγραμμα στήριξης.

Η Κομισιόν δεν αναφέρεται στην περίοδο μετά το 2018, επισημαίνει όμως ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποβάλει Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο για την διασφάλιση της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.

Η ενίσχυση της οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί και ως το τέλος του προγράμματος, με την Κομισιόν να προβλέπει ανάπτυξη 2,7% φέτος και 3,1% του χρόνου.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την πτωτική τάση και θα μειωθεί από 23,4% το 2016 στο 22% το 2017 και το 20,3% το 2018.

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων στο από 4% το 2016 στο 14,2% το 2018.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top