ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Π. Τόμσεν: Σε 20 χρόνια θα επανέλθει η Ελλάδα

imf_tomsen

Μιλώντας σε ημερίδα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Πολ Τόμσεν άσκησε δριμεία κριτική για τον τρόπο εφαρμογής των προγραμμάτων βοήθειας από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών του πανεπιστημίου St Antony’s College στην Οξφόρδη, μίλησε για το δυσοίωνο μέλλον της Ελλάδας.

Στην ομιλία του με θέμα «Η Ελλάδα και η Ζώνη του Ευρώ: Η προοπτική του ΔΝΤ» ο Δανός οικονομολόγος δεν θέλησε να αναφερθεί αναλυτικά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε πως το Ταμείο ζητά κατά βάση από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακά και φορολογία και από τους Ευρωπαίους παρεμβάσεις που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Στο θέμα δε αυτό, δεν έκρυψε πως Ευρωπαίοι και ΔΝΤ βρίσκονται σε διαφωνία για το βάθος των παρεμβάσεων.

Τόνισε πως “η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια βοήθεια από τους εταίρους της προκειμένου να ορθοποδήσει ξανά”, ενώ τόλμησε να προβλέψει πως “η χώρα θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα μετά από μια εικοσαετία”.

Στην ομιλία του, ο Τόμσεν επεσήμανε πως “μόνο 5 από τις 16 αξιολογήσεις έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ υπήρξε κατάρρευση της εμπιστοσύνης των Θεσμών λόγω της πολιτικής κρίσης στην χώρα”.

Στην Ελλάδα εξαιρουμένης της περιόδου της διακυβέρνησης Παπανδρέου –που κατά το ΔΝΤ ήταν χαμηλή η πολιτική αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις- όλα τα άλλα χρόνια υπήρχε στην Ελλάδα έντονη πολιτική κρίση και μεταρρυθμιστική απροθυμία.

Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε πως “το βάρος του προγράμματος έπεσε στην μείωση των μισθών, ενώ υπήρξε σθεναρή αντίσταση στο ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων” -μια δήλωση που απηχεί μια προ ετών του ανάλογη άποψη πως “αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο έχουμε αποτύχει, αυτός είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων”.

Ο Πόουλ Τόμσεν δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πως θα διατηρηθεί σε διψήφια νούμερα για πολλά χρόνια και θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα μετά από 21 χρόνια.

Στο σημείο αυτό έδειξε πως αντιλαμβάνεται το επιχείρημα ότι οι συντάξεις συντηρούν τους ανέργους στην Ελλάδα και για το θέμα αυτό είπε πως το ΔΝΤ ζητά επίμονα εκτός από τις εξοικονομήσεις από το ασφαλιστικό να υπάρξουν επιδόματα και δομές κοινωνικής προστασίας για όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Για το θέμα των συντάξεων ανέφερε πως “οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα απολαμβάνουν συντάξεις επίπεδου Γερμανίας”, ενώ κατέληξε υποστηρίζοντας πως το “ΔΝΤ ζητάει πλεόνασμα στο 1.5%”.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top