ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ για την παρέμβαση Πολάκη στον κεντρικό τραπεζίτη

polakis-stournaras

Ρεπορτάζ και από τα διεθνή ΜΜΕ για την πρωτοφανή υπόθεση Πολάκη, ο οποίος φέρεται να κατέγραφε τηλεφωνική συνομιλία του με τον κεντρικό τραπεζίτη και στη συνέχεια να τη διέρρευσε σε ιστοσελίδα.

«Η Ελλάδα σε νέα διένεξη για επίθεση στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Bloomberg«Η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε μία νέα διαμάχη για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, και έναν υπουργό. Κατά περιόδους οι εντάσεις αναζωπυρώνονται ανάμεσα στον Στουρνάρα και την κυβέρνηση, από τότε που εξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας το 2015», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Bloomberg σημειώνει και την παρέμβαση των Βρυξελλών, καθώς ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και των διοικητών τους.

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας καταγγέλει παρέμβαση υπουργού στο έργο του», οι New York Times αναφέρονται στην κόντρα Πολάκη-Στουρνάρα που ξέσπασε μετά τις αποκαλύψεις τους «Πρώτου Θέματος» την Κυριακή για το καταναλωτικό δάνειο που πήρε από την Attica Bank ο αναπληρωτής υπουργός.

«Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει την Τρίτη, έχοντας προηγουμένως δεχτεί ένα τηλεφώνημα από μέλος του υπουργικού του συμβουλίου, το οποίο του υπέδειξε πώς να κάνει τη δουλειά του και κατόπιν φέρεται να διέρρευσε την συνομιλία τους στον Τύπο».

«Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας κατηγορεί υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ για παρέμβαση», είναι ο τίτλος των Financial Times.

«Η διαμάχη με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ανέδειξε την τεταμένη σχέση για την οικονομική πολιτική ανάμεσα στον κ. Στουρνάρα και την κυβέρνηση, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας περιστασιακά έχει πάρει αποστάσεις από αποφάσεις της κυβέρνησης, πιο πρόσφατα για την απόρριψη της προληπτικής πιστωτικής γραμμής πριν από την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, τον περασμένο Αύγουστο», επισημαίνει το δημοσίευμα.

« Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης ζητά από την κυβέρνηση να χαλιναγωγήσει υπουργό»  λέει το πρακτορείο Reuters και αναφέρει: «Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε την Τρίτη την κυβέρνηση να συγκρατήσει υπουργό που σύμφωνα με τον ίδιο προσπάθησε να αναμιχθεί με την ανεξαρτησία της τράπεζας όταν του τηλεφώνησε ζητώντας διευκρινήσεις για το δάνειο που ο υπουργός είχε πάρει. Ο υφυπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων την Κυριακή για το καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ που είχε πάρει από την Τράπεζα Αττικής, που ελέγχεται από το κράτος και βρίσκεται υπό την επίβλεψη της κεντρικής τράπεζας.

Ο Πολάκης επιβεβαίωσε ότι πήρε το δάνειο γράφοντας στο Facebook ότι ήταν αναγκασμένος να αναζητήσει πόρους «για να αντιμετωπίσει ανάγκες της οικογενειακής και πολιτικής ζωής». Τα σχόλιά του προκάλεσαν θυμωμένη αντίδραση από πολιτικούς αντιπάλους, που λένε ότι οι απλοί Έλληνες πολίτες δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε δάνεια. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν διστακτικές για καταναλωτικά δάνεια», λέει το πρακτορείο.

 

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top