ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία: Απελαύνονται τουλάχιστον 150 δυτικοί διπλωμάτες

lavrov2

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε ξεχωριστά τους πρεσβευτές των χωρών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες για να τους ανακοινώσει την απέλαση ίσου αριθμού διπλωματών. Την Παρασκευή εκπρόσωποι τουλάχιστον 23 διπλωματικών αποστολών στη Μόσχα επισκέφθηκαν το ρωσικό υπουργείο στη Μόσχα.
Η απόφαση ήταν όσοι διπλωματικοί υπάλληλοι από τη Ρωσία απελάθηκαν από την κάθε χώρα της Δύσης, άλλοι τόσοι δυτικοί διπλωμάτες θα εγκατέλειπαν και τη ρωσική επικράτεια:. τέσσερις από τη Γερμανία, δύο από την Ισπανία, 13 από την Ουκρανία, κ.λπ.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι η απόφαση της Μόσχας «δεν προκάλεσε έκπληξη». Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα απελάσει τουλάχιστον 150 δυτικούς διπλωμάτες από τη χώρα και πως θα τερματίσει τη λειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη ως αντίποινα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και αρκετές χώρες της Ευρώπης για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως στους 150 δυτικούς διπλωμάτες συγκαταλέγονται 60 Αμερικανοί που κηρύχθηκαν «personae non gratae» και θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τις 5 Απριλίου. Το προξενείο της Αγίας Πετρούπολης είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ρωσικό στο Σιάτλ και θεωρείται πως έχει ιδιαίτερη αξία για τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του να πυροδοτεί περαιτέρω εντάσεις.
Την Δευτέρα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ και την απέλαση 60 Ρώσων διπλωματών που εργάζονταν σε υπηρεσίες πληροφοριών.
Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, η απάντηση της Μόσχας ήρθε καθυστερημένα, καθώς έπρεπε να ελεγχθεί προσεκτικά η λίστα των δυτικών διπλωματών προς απέλαση ώστε να μην προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας.
Την Πέμπτη, ο Λαβρόφ ανακοίνωσε πως είχε ήδη κληθεί ο Αμερικανός πρεσβευτής ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες των αμερικανικών απελάσεων. Ο Λαβρόφ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτή τη στιγμή, ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Χάντσμαν έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο αναπληρωτής Σεργκέι Ριάμπκοφ θα του εξηγήσει το περιεχόμενο των αντιποίνων προς τις ΗΠΑ». Πηγές αναφέρουν πως κατά τη συνάντηση ο Αμερικανός πρεσβευτής προειδοποιήθηκε πως η πράξη των ΗΠΑ συνεπάγεται «τις σοβαρότερες συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα». Ο Λαβρόφ δήλωσε παράλληλα πως «όλα τα μέτρα που αφορούν τα άτομα που θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία… θα ισχύσουν αντίστοιχα και για τις υπόλοιπες χώρες».
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε πως «διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε στο μέλλον. Επανεξετάζουμε τις επιλογές μας. Η Ρωσία δεν θα έπρεπε να συμπεριφέρεται ως θύμα. Τα μόνα θύματα σε αυτήν την κατάσταση είναι οι δύο που βρίσκονται στο νοσοκομείο στο Ηνωμένο Βασίλειο», ενώ χαρακτήρισε την κίνηση της Μόσχας «λυπηρή» και «αδικαιολόγητη».
Αυτή την εβδομάδα, περισσότερα από 20 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. απέλασαν σχεδόν 150 Ρώσους διπλωμάτες ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για το μεγαλύτερο κύμα απελάσεων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Το Λονδίνο πιθανολογεί πως πίσω από την απόπειρα δολοφονίας μέσω του συγκεκριμένου νευροτοξικού παράγοντα κρύβεται η Ρωσία, επειδή είναι η μοναδική χώρα που διαθέτει ιστορικό τέτοιου είδους δολοφονιών. Η Μόσχα δεν κρύβει την ανησυχία της για πιθανές οικονομικές συνέπειες, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ασκεί εξονυχιστικό έλεγχο στις θεωρήσεις εισόδου που έχουν παρασχεθεί σε εύπορους Ρώσους πολίτες και διερευνά την πιθανότητα να περιορίσει τον ρόλο του Λονδίνου ως προς την πώληση εξωτερικού χρέους της Ρωσίας σε επενδυτές.
Έρευνα σε αεροσκάφος της Αεροφλότ στο Χίθροου
Οι βρετανικές αρχές ερεύνησαν την Παρασκευή αεροσκάφος της ρωσικής εταιρείας Αεροφλότ στο αεροδρόμιο του Χίθροου, στο Λονδίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στη βρετανική πρωτεύουσα.
«Στελέχη των βρετανικών συνοριακών και τελωνειακών υπηρεσιών ερεύνησαν το αεροσκάφος της Αεροφλότ, που εκτελούσε τις πτήσεις 2582 και 2583, Μόσχα – Λονδίνο – Μόσχα. Αυτό το γεγονός είναι πρωτοφανές» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας.
Η πρεσβεία επισημαίνει ότι οι βρετανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους διενεργήθηκε η έρευνα.
«Η πρεσβεία απέστειλε διπλωματική νότα, ζητώντας από τη βρετανική πλευρά να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top