ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία προς ΗΠΑ: Απαράδεκτα τα χτυπήματα φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία

lavrov-tillerson

Είναι απαράδεκτα για την Ρωσία τα χτυπήματα της Ουάσιγκτον κατά φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έδωσε το μήνυμα στον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλλερσον στη διάρκεια τηλεφωνήματος που έγινε με την πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο.
Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν αεροπορικό χτύπημα κατά της πολιτοφυλακής που στηρίζεται από την κυβέρνηση Ασαντ και που κατά την άποψη των ΗΠΑ αποτελεί απειλή στις αμερικανικές δυνάμεις και τους Σύρους μαχητές που στηρίζουν οι ΗΠΑ στα νότια της χώρας.
Κατά την ώρα του χτυπήματος, η Ρωσία είχε πει ότι η πράξη αυτή των ΗΠΑ εμποδίζει τις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην σύγκρουση και παραβιάζει την κυριαρχία της Συρίας, που είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.
«Ο Λαβρόφ εξέφρασε την κατηγορηματική του διαφωνία με τα αμερικανικά χτυπήματα κατά φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και κάλεσε για την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων ώστε να αποφευχθούν παρόμοια επεισόδια στο μέλλον» είπε το υπουργείο.
Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν εκτιμήσεις για την κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να επιταχυνθεί η συνεργασία για την προσπάθεια τερματισμού της σύγκρουσης.
Το υπουργείο επίσης ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν την ανάγκη προσπάθειας για γεφυρωθεί το ρήγμα του Κατάρ με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες μέσω διαπραγματεύσεων. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και προγραμματίστηκαν συναντήσεις αξιωματούχων των δύο πλευρών.
Την Τρίτη αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών στην αλ Τανφ στη νότια Συρία, ενώ την Τετάρτη εκπρόσωπος του δυτικού συνασπισμού που, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, επιχειρεί στη Συρία, ανέφερε πως αεροσκάφη των ΗΠΑ κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος δυνάμεων προσκείμενων στο συριακό καθεστώς του Άσαντ, έπειτα από επίθεση που δέχθηκαν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ, reuters.com)

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top