ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία: 15 μέρες φυλάκιση στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Α. Ναβάλνι

Police officers detain anti-corruption campaigner and opposition figure Alexei Navalny during a rally in Moscow. REUTERS/Maxim Shemetov

Ποινή φυλάκισης 15 ημερών επιβλήθηκε στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που κατηγορήθηκε για ανυπακοή σε αστυνομικό στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων της Κυριακής.

Νωρίτερα, ο Ναβάλνι είχε κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 352 δολαρίων για τη διοργάνωση των διαδηλώσεων, που ήταν παράνομες, σύμφωνα με τις αρχές.

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας τις μαζικές διαδηλώσεις της Κυριακής, κατηγορεί την ρωσική αντιπολίτευση ότι ενθαρρύνει την παράβαση του νόμου και την πρόκληση σωματικής βίας.

Οι ρωσικές Αρχές είχαν κρίνει παράνομες τις διαδηλώσεις, αλλά αυτό δεν εμπόδισε χιλιάδες πολίτες να κατέβουν στους δρόμους.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κατηγόρησε εκ νέου τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ για διαφθορά και κάλεσε τους Ρώσους να κατέβουν στους δρόμους, έπειτα από τη δημοσίευση εκθέσεων που δείχνουν ότι ο Μεντβέντεφ έχει στην κατοχή του βίλες, γιοτ και δικούς του αμπελώνες, τα οποία δεν θα μπορούσε να αποκτήσει με τον μισθό του. Η έκθεση -την οποία ανήρτησε στο YouTube- είχε περισσότερα από 11 εκατομμύρια views.

Εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου υποστήριξε ότι κάποιοι από τους νέους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις είχαν λάβει χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα τη συμμετοχή τους.

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, ανάμεσά τους στην Αγία Πετρούπολη, το Βλαδιβοστόκ και τη Μόσχα. Τουλάχιστον 500 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση.

Ηταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις από το 2012. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ναβάλνι που ελπίζει να είναι υποψήφιος κατά του Πούτιν έχει πολύ λίγες ελπίδες να «εκθρονίσει» τον Ρώσο ηγέτη. Ο ίδιος όμως και οι οπαδοί ελπίζουν να δώσουν μορφή στην λαϊκή δυσαρέσκεια για την διαφθορά.

Ο Ναβάλνι θα κάνει ένσταση στην απόφαση του δικαστηρίου, που τον έκρινε ένοχο για ανυπακοή στην αστυνομία.  Ο Ναβάλνι είπε σε δημοσιογράφους στην αίθουσα του δικαστηρίου ότι αυτός και οι οπαδοί του δεν θα τα παρατήσουν.

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top