ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία: 5 προκλήσεις της τέταρτης θητείας του Β. Πούτιν

putin victory

Στην τέταρτη θητεία του ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τις επανειλημμένες του υποσχέσεις για την αναζωογόνηση της ρωσικής οικονομίας.

Ενώ η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί μετά την ύφεση του 2015-2016, οι προβλέψεις ανάπτυξης έχουν όριο το 1-2 τα εκατό, πολύ πιο χαμηλά από τους στόχους που έχει βάλει το Κρεμλίνο.

Οι προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Ρώσος πρόεδρος είναι:

– Έλλειψη εργατικού δυναμικού
Ο Πούτιν έκανε αρκετές αναφορές στο κρίσιμο θέμα του οικογενειακού προγραμματισμού  στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Η Ρωσία, που έχει πληθυσμό σήμερα 146,9 εκατομμύρια, έχει χάσει πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους από το 1991, συνέπεια της σοβαρής δημογραφικής κρίσης που ακολούθησε την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η πρώτη γενιά της μετασοβιετικής εποχής, που χαρακτηρίστηκε από πτωτικό ποσοστό γεννήσεων, μπαίνει τώρα στην αγορά εργασίας, που πιθανά να βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και συνακόλουθα κάμψη της οικονομικής ανάπτυξης.
Αυτή η νέα, μικρότερη αριθμητικά γενιά, φτάνει επίσης στην ηλικία να αποκτήσει δικά της παιδιά, ενώ το 2017 η θνησιμότητα μειώθηκε.
Θα έχουμε λιγότερους νέους στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, έτσι ένας νέος ειδικός με νέες δεξιότητες – διαπροσωπικές και τεχνικές, όπως ο προγραμματισμός, θα αξίζει χρυσάφι» είπε πρόσφατα ο πρώην υπουργός οικονομικών Αλεξέι Κούντριν.

Ηλικία συνταξιοδότησης
Η ηλικία συνταξιοδότησης – 55 για τις γυναίκες και 60 για τους άντρες – είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο.
Με τις κρατικές συντάξεις πολύ χαμηλές και με την δημογραφική παρακμή το συνταξιοδοτικό σύστημα εξακολουθεί να εκπροσωπεί αυξανόμενο βάρος για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Ο Πούτιν έχει πει αρκετές φορές ότι χρειαστούν μεταρρυθμίσεις, αλλά μέχρι τώρα έχει κρίνει ότι δεν έχει έρθει η στιγμή γι’ αυτό.
Ενώ φιλελεύθεροι όπως ο Κούντριν υποστηρίζουν μια σταδιακή αύξηση στο όριο συνταξιοδότησης στα 63 χρόνια, η αλλοίωση του συστήματος της σοβιετικής εποχής μπορεί να αποδειχθεί ελάχιστα δημοφιλής σε μια χώρα όπου οι συνταξιούχοι συχνά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τη λιγοστή σύνταξη.
Προσπαθώντας να ευνοήσει την ομάδα που έχει ιδιαίτερα πληγεί από την αύξηση των τιμών τα τελευταία χρόνια, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ετοιμάζει μέτρα για την αύξηση των συντάξεων σε ταχύτερο ρυθμό από τον πληθωρισμό.

Προσέλκυση επενδύσεων
Ο Πούτιν συχνά φλερτάρει με ξένου επενδυτές σε οικονομικές διασκέψεις, με την υπόσχεση ότι θα βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα που υπονομεύεται από την γραφειοκρατία και επίσης, σύμφωνα με τα δικά του ευρήματα, από αδικαιολόγητες δικαστικές περιπέτειες.
«Η Ρωσία χρειάζεται να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις, πρέπει να δημιουργήσει ευνοϊκό ανταγωνιστικό περιβάλλον (αδύναμο ρούβλι, χαμηλότεροι φόροι για την βιομηχανία και κίνητρα για επενδύσεις) και να μειώσει την γραφειοκρατία» σύμφωνα με τον ιδρυτή της συμβουλευτικής εταιρίας Macro Advisory, Chris Weafer.
«Η ανάγκη για ξένες επενδύσεις είναι επίσης ο λόγος που το Κρεμλίνο δεν ανταπέδωσε τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ, δεν θέλει να δυσκολέχει και άλλο την έλευση των ξένων επενδυτών στη Ρωσία».
Την Παρασκευή το Κρεμλίνο είπε ότι έχει δώσει οδηγίες στον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζα Ελβίρα Ναμπιουλίνα να ετοιμάσουν ένα «σχέδιο δράσης» μέχρι τις 15 Ιουλίου για να αυξήσει σημαντικά το ρόλο των επενδύσεων σε μια οικονομία που εξαρτάται από τους υδρογονάνθρακες.
Αν και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4,4 τα εκατό το 2017, σύμφωνα με την υπηρεσία Rosstat, η αύξηση οφείλεται κυρίως σε μεγάλα «εφάπαξ» πρότζεκτ όπως η γέφυρα που κατασκευάζεται για την ένωση της Κριμαίας ή το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου.

Διαφοροποίηση
ΤΟ οικονομικό μοντέλο που είδε τις ενεργειακές τιμές να εκτοξεύονται στα ύψη στη διάρκεια των δύο πρώτων θητειών του Πούτιν την περίοδο 2000 – 2008, έχει κάνει τον κύκλο του.
Πλούσια σε τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων η Ρωσία ήταν στο έλεος των διακυμάνσεων των τιμών, όπως φάνηκε από την κρίση 2015-2016.
Η «οικονομία παραμένει δομικά εξαρτημένη από τον τομέα των αγαθών, που είναι καθαρά αρνητικός στην προοπτική ανάπτυξης» σύμφωνα με την Alfa Bank.
Για να αποδεσμευτεί από αυτήν την εξάρτηση, ο Weafer προτείνει επένδυση σε επιχειρηματίες και μικρές επιχειρήσεις καθιστώντας «το χρήμα για επένδυση και κατανάλωση πιο προσιτό και πιο άμεσα διαθέσιμο». Είπε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να ενθαρρύνει επενδύσεις σε «ρομποτική, μικρο-τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη».
Σαν παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί, ο Lev Jakobson, αντιπρύτανης της Ανώτερης Σχολής Οικονομικών της Μόσχας, αναφέρει την «αρκετά εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγικότητας του αγροτικού τομέα» που έχει σπάσει ρεκόρ σε σοδειές και εξαγωγές τα τελευταία χρόνια

Αύξηση της παραγωγικότητας
«Η οικονομία είναι πολύ αναποτελεσματική. Εν μέρει εξαιτίας της κληρονομιάς του σοβιετικούς συστήματος και εν μέρει εξαιτίας της εύκολης ανάπτυξης από το πετρέλαιο την περίοδο 2000-2013» λέει ο Weafer.
«Υπάρχουν αρκετές ανεπάρκειες στο σύστημα που, αν φτιαχτούν, θα οδηγήσουν σε ισχυρή ανάπτυξη».
Ο Weafer αναφέρεται στο παράδειγμα του τομέα του πετρελαίου που, ενώ βρισκόταν υπό το καθεστώς κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και ενώ οι τιμές είχαν καταρρεύσει, αύξησε την παραγωγή κατά 740 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.
«Η βιομηχανία αναγκάστηκε να γίνει πιο αποτελεσματική και καινοτόμα» είπε.
Για τον εκσυγχρονισμό μεγάλων εταιριών, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διάφορα σχέδια ιδιωτικοποίησης, αλλά το μερίδιο του κράτους στην οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει ισχυροποιηθεί.

afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top