ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαντορίνη: Περισυλλογή νεκρής φάλαινας 7 τόνων

falaina-

Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης ολοκληρώθηκε το δύσκολο εγχείρημα της περισυλλογής της νεκρής φάλαινας, βάρους άνω των 7 τόννων και μήκους 9 μέτρων, που είχε ξεβραστεί σε δύσβατη ακτή, στην περιοχή Αδιάβατα, της καλντέρας της Σαντορίνης.

Για τις ανάγκες της περισυλλογής χρησιμοποιήθηκε το μικρό φέρι-μπόουτ «Νήσος Θηρασία» και γερανοφόρο όχημα που είχε επιβιβασθεί για τον σκοπό αυτό επί του σκάφους.

Το σώμα της φάλαινας τυλίχτηκε με πανιά και δέθηκε με σχοινιά από ομάδα δυτών και στη συνέχεια επιχειρήθηκε η ανέλκυσή του.

Η διαδικασία αποδείχτηκε πολύ δύσκολη καθώς το βάρος ήταν μεγάλο και η φάλαινα είχε ήδη αρχίσει να ανοίγει και να κινδυνεύει να διαλυθεί.

falaina_3

Τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος είχε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, Ηλίας Πελέκης, ο οποίος επέβαινε επί του σκάφους και επέβλεπε την όλη διαδικασία.

Το σκάφος έσυρε την επιπλέουσα -και δεμένη στο γερανοφόρο- φάλαινα στα ανοικτά πίσω από το Ασπρονήσι όπου επιχειρήθηκε εκ νέου η ανέλκυσή της και η τοποθέτησή της επί του σκάφους, με επιτυχία αυτή τη φορά.

Στη συνέχεια το Νήσος Θηρασία κατέπλευσε στον Αθηνιό από όπου η νεκρή φάλαινα μεταφέρθηκε και θάφτηκε στη χωματερή του νησιού.

29 κιλά σκουπίδια στο στομάχι φάλαινας στην Ισπανία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το CNN, τα αποτελέσματα της νεκροψίας σε μια νεαρή φάλαινα φυσητήρα, που είχε ξεβραστεί στην ακτή Κάμπο ντε Πάλος στην νότια Ισπανία στις 27 Φεβρουαρίου, έδειξαν 29 κιλά σκουπίδια στο στομάχι της.

Το μεγαλύτερο μέρος ήταν πλαστικό, αλλά υπήρχαν και σκοινιά, κομμάτια από δίχτυα και άλλα απορρίμματα στο στομάχι της.

Η φάλαινα φυσητήρας τρέφεται συνήθως με γιγάντια καλαμάρια. Αλλά το 10μετρο θηλαστικό που ξεβράστηκε στις ακτές του Κάμπο ντε Πάλος στις 27 Φεβρουαρίου ήταν ασυνήθιστα αδύνατο.

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα αναφέρουν κάποια από τα πράγματα που είχαν σφηνωθεί στο στομάχι και τα έντερα: πλαστικές σακούλες, κομμάτια από δίχτυα, πλαστικό δοχείο νερού.

Οι αρχές λένε ότι η φάλαινα πέθανε από κοιλιακή λοίμωξη. Δεν μπορούσε να αφομοιώσει τα σκουπίδια που είχε καταπιεί, προκαλώντας την ρήξη του πεπτικού συστήματος.

Περίπου 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού πλέουν στους ωκεανούς, ενώ περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι μπαίνουν στο νερό κάθε χρόνο, σύμφωνα με το World Economic Forum.

Έκθεση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα βρήκε ότι το 70% των απορριμάτων στη θάλασσα είναι μη διασπώμενο πλαστικό. Και ότι αυτό το νούμερο αναμένεται να τριπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία.

Έχει αποδειχθεί ότι το πλαστικό πνίγει την θαλάσσια ζωή και έχει μπει στην τροφική αλυσίδα του ωκεανού, εκθέτοντας την θαλάσσια ζωή σε τοξικά χημικά που μπορεί να καταλήξουν στο πιάτο μας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top