ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε Αθήνα και Σκόπια το επόμενο δεκαήμερο ο Μ. Νίμιτς- Πολιτική αντιπαράθεση μετά το συλλαλητήριο

nimitz

Έτοιμος να μεταβεί σε Αθήνα και Σκόπια το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να συζητήσει αναλυτικά τις θέσεις των δύο πλευρών, δηλώνει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς. Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι αισιοδοξεί για λύση τους επόμενους έξι μήνες, καθώς όπως εξήγησε, η κατάσταση είναι καλύτερη από το παρελθόν λόγω και της στάσης που τηρούν οι δύο κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι πέντε προτάσεις του διασφαλίζουν και ενισχύουν την ταυτότητα και το έθνος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αποκαλώντας “Μακεδόνα” έναν κάτοικο της γείτονος που όπως είπε τυχαίνει να συναντά στη Νέα Υόρκη.

Εξάλλου, η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών την Τετάρτη ή την Πέμπτη στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, θεωρείται πλέον ως εξαιρετικά πιθανή. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΦΥΡΟΜ, Ζόραν Ζάεφ, την Τετάρτη θα υπάρξει συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η διαπραγμάτευση έχει πλέον περάσει σε πολιτικό επίπεδο για λόγους ουσιαστικούς, αλλά και πρακτικούς, καθώς στην περίπτωση της πΓΔΜ ο διορισθείς ως διαπραγματευτής της χώρας στο πλαίσιο του ΟΗΕ Βάσκο Ναουμόφσκι, δεν χαίρει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης στα Σκόπια.

Πολιτική αντιπαράθεση

Το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, κατηγορώντας την ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων» και πρόσθεσε: «Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία. Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε ότι πρόκειται για «μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

«Ο κος Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του απέδειξε ότι είναι ένας βαθιά αναξιόπιστος, ευθυνόφοβος και λαϊκιστής πολιτικός. Ευτυχώς για τη χώρα η κυβέρνηση που θα χειριστεί και αυτό το κρίσιμο θέμα, δεν έχει μάθει να φοβάται την ευθύνη, όταν είναι να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν αμφισβητείται από κανέναν το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια. Τη συγκέντρωση, όμως, καπηλεύτηκαν, και στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top