ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κίνδυνο οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα λόγω απουσίας κατάλληλου σχεδιασμού

asylum-seeker

Για σοβαρές ανεπάρκειες και κενά στο σύστημα αξιολόγησης του πόσο ευάλωτη είναι η κάθε περίπτωση αιτούντα άσυλο στη Μόρια της Λέσβου μιλά η κοινή ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) και έξι ακόμα ανθρωπιστικών οργανώσεων. Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, όπου διαμένουν 3.000 άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητα είναι για 2.500 άτομα, ενώ η οργάνωση διαπιστώνει και κενά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κοινή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη τονίζεται πως, εξαιτίας αλλαγών στις διαδικασίες, πληθυσμοί που χρήζουν βοηθείας κινδυνεύουν να επιστραφούν στην Τουρκία.

Από τις ιατρικές συνεδρίες που πραγματοποίησαν οι ομάδες της οργάνωσης από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Ιουνίου του 2017 προκύπτει ότι:

Από τους 154 ασθενείς ψυχικής υγείας, που αξιολόγησαν οι ομάδες των ΓχΣ, 80% πληρούσαν τα κριτήρια σοβαρότητας, ώστε να παραπεμφθεί για περίθαλψη στην οργάνωσή, ωστόσο μόνο 14% αυτών των ανθρώπων είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως ευάλωτες περιπτώσεις.

Τα δύο τρίτα των ασθενών ψυχικής υγείας ανέφεραν ότι υπήρξαν θύματα βίας πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα και το ένα πέμπτο δήλωσαν ότι έχει υποστεί βασανιστήρια.

Ομοίως, μόνο 28% από τους 54 ασθενείς-θύματα βασανιστηρίων, που περιέθαλψαν οι ομάδες της οργάνωσης, είχαν επίσημα αναγνωριστεί ως ευάλωτα άτομα και από τους 22 που παραπέμφθηκαν στην Αθήνα, μόνο 6 έφτασαν και ήταν σε θέση να εισαχθούν στην εξειδικευμένη κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θεραπεία και αποκατάσταση.

Σε παρόμοιες διαπιστώσεις κατέληξε και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιλώντας για «κρίση που συντελείται εις βάρος των ψυχικά ασθενών» στα ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα στη Λέσβο.

Επιπλέον, αναφέρει το Παρατηρητήριο, ότι η άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ο εγκλωβισμός και η ελλιπής φροντίδα επιδεινώνουν τα ψυχικά τραύματα που «κουβαλάει» ο κόσμος από τις εμπόλεμες ζώνες, δημιουργώντας, συχνά, και νέα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top