ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θα συνεχιστεί και σήμερα η συζήτηση για ασφάλεια και εγγυήσεις για το Κυπριακό- Την Πέμπτη στο Κραν Μοντανά ο Γκουτιέρες

Kypriako_diaskepsi

Μιάμιση ώρα διήρκεσε η αποψινή συζήτηση των θεμάτων που άπτονται του κεφαλαίου ασφάλειας και εγγυήσεων στο Κραν Μοντανά.

Η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεχιστεί αύριο το πρωί στις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Κύπρου) με συζήτηση στο τραπέζι 2 για τα πέντε κεφάλαια, και στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Κύπρου) με τη συζήτηση και πάλι του κεφαλαίου ασφάλεια και εγγυήσεων στο τραπέζι 1.

Μετά το τέλος της αποψινής συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε την άφιξη Γκουτιέρες ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει πρόοδος η οποία θα δικαιολογεί την παρουσία του.

«Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που να δικαιολογείται η παρουσία του γενικού γραμματέα ες έτσι ώστε να αποφευχθούν και πάλι άσκοπες προσδοκίες χωρίς να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έχουμε συμφωνήσει να ακολουθήσουμε μια μεθοδολογία με καθαρές της εισήγησης του γενικού γραμματέα. Αν όλοι συνεργαστούν Και καταλαβαίνετε τι εννοώ προς την κατεύθυνση και μέσα στα πλαίσια όπως έχουν καθοριστεί μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Αν δεν υπάρξει συνεργασία δε γνωρίζω. Αν δικαιολογείται σήμερα παρουσία Γκουτιέρες είπε θα διαφανεί τις επόμενες μέρες η πρόοδος, τις επόμενες ώρες μάλλον.  Μιλούμε για πρόοδο και όχι θεωρίες και λόγια. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ευπαθείς της Τουρκίας μίλησε για τελική διάσκεψη ο πρόεδρος είπε ότι εγώ γνωρίζω ότι είμαι εδώ για να πετύχουμε πρόοδο ώστε να μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για λύση. Σε ερώτηση αν υπάρχει αλλαγή της Τουρκίας ο πρόεδρος απάντησε πως υπάρχει διαφορά από το πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ των ΗΕ».

Σε κακό κλίμα και με μισή ώρα καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό ξεκίνησε στις 19:30 (20:30 ώρα Κύπρου) η συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, στις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, ενώ έχει εκφραστεί η επιθυμία για επιστροφή του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Σημειώνεται δε και η διαρροή προς το Bloomberg σε σχέση με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς με την αναφορά ότι είναι εκτός πλαισίου. Ε/κ πηγές τόνισαν πως «έγινε διαρροή από κάποιους με σκοπό να μας πλήξουν».

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν οι διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Το κακό κλίμα προκλήθηκε και από τις δηλώσεις  του Τούρκου υπουργού  Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας στα αγγλικά και απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι το «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία ούτε για τους Τουρκοκύπριους», επισημαίνοντας ότι οι ανησυχίες ασφάλειας και των δύο πλευρών είναι σημαντικές και ο ίδιος υπεύθυνος να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων.

«Ήρθαμε με καλή θέληση» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε ανακοινώσει τις «κόκκινες γραμμές». Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την τελική λύση αυτή την εβδομάδα. Δείχνουμε ευελιξία. Ωστόσο, δεν είδαμε αντίκρισμα. Ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι λόγοι γι’ αυτό. Υπάρχουν ακόμη διαρροές. Για να επιτευχθεί λύση πρέπει η άλλη πλευρά να ανταποδώσει στα θετικά βήματα μας».

Ο κ. Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, δήλωσε ότι«δεν ήρθαμε εδώ για να ικανοποιήσουμε την άλλη πλευρά», ενώ ασκώντας κριτική σε δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη περί ευθυγράμμισης της Τουρκίας με πλαίσιο του ΟΗΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Όσοι έθεσαν φαιδρές προτάσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν την ευθυγράμμιση της Τουρκίας». Και πρόσθεσε: «Μοιραστήκαμε από την πρώτη ημέρα τη συνολική πρόταση μας», αναφέροντας επίσης ότι το έγγραφο της τουρκικής πλευράς βρίσκεται σε συμφωνία με τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς για τη ρήτρα σχετικά με τον τερματισμό της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, είπε πως «αυτή η ρήτρα δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο ούτε στα όνειρά μας». Δεν θα υπάρξει τέτοια ρήτρα επανέλαβε, τονίζοντας ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο νησί γιατί τα θέλουν οι Τουρκοκύπριοι.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top