ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή για αγροτικό, ΔΟΛ και διαπλοκή

vouli

Με το Κυπριακό ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός στη Βουλή στην προ ημερησίας συζήτηση  «Η διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σήμερα σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο.
Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κύπρου μια σκληρή και επίπονη προσπάθεια να βρεθεί λύση με αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Για πρώτη φορά μετά το 1974 ανταλλάχθηκαν χάρτες, αν και οι διαφορές παραμένουν ενώ για πρώτη φορά μπήκαν στην ατζέντα τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Επίσης η ΕΕ παίζει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι συνεχίζουμε σκληρή δουλειά σε χαμηλούς τόνους χωρίς φοβικότητα και ιδεοληψίες, και ελπίζω να έχουμε θετικές εξελίξεις κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Προϋπόθεση η άλλη πλευρά να προσέλθει στη διαπραγμάτευση η Τουρκία. Εμείς θα βρισκόμαστε πάντα στο πλάι του κυπριακού λαού.
Θα είμαι διαρκώς στη διάθεση των κομμάτων και των αρχηγών, τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών γιατί είναι αυτονόητο ότι σε αυτή τη φάση θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για τις εξελίξεις», τόνισε.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο αγροτικό κάνοντας επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές που είχαν ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια.
«Καλωσορίζω το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης για τα θέματα του αγροτικού χώρου. Η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα δηλαδή που κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, άσκησαν πολιτική δεκαετιών που υπονόμευσε την παραγωγικότητα και αποδοτικότητα αγροτικού τομέα. Χρησιμοποίησε κυνικά οικονομικά εργαλεία αλλά και τη συγκρότηση βασικών πελατειακών δικτύων.
Μια πολιτική που μετέτρεψε μια σειρά από αγροτικούς συνεταιρισμούς σε κερδοσκόπους και μεσάζοντες. Με αυτή την πολιτική υπονομεύτηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.
Στήθηκαν πελατειακά δίκτυα, αντλήθηκαν πολιτικά οφέλη, αλλά η πολιτική αυτή ήταν καταστροφική. Έθεσε εκτός συζήτησης τη δυνατότητα να παράγει η χώρα ανταγωνιστικά προϊόντα και μάλιστα σε ανταγωνιστικό κόστος.
Είναι εύκολο αυτοί που τότε έλεγαν αυτά να παριστάνουν τώρα τους φίλους και να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον πρωτογενή τομέα.
Κανείς δεν μπορεί να καμώνεται ότι τα κόμματα που κυβέρνησαν τόσα χρόνια έπεσαν από τα σύννεφα.
Η κατάσταση που παραλάβαμε είναι γνωστή, το θέμα είναι πώς την αντιμετωπίζουμε».

Μετά την αναφορά στις παροχές για τους αγρότες ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Δεν σας βγήκε πέρυσι και παρακάμπτετε το γεγονός ότι γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνεστε εσείς. Όσο ήσασταν κυβέρνηση υπογράφατε ό,τι σας έβαζαν κάτω από το στυλό. Προσπαθείτε να εμφανίσετε τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ως προβλήματα που δημιουργήσαμε εμείς. Όσο και αν είναι ευπρόσδεκτη η κριτική άλλο τόσο απορεί κανείς με το θράσος που έχετε».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθούν να εκβιάσουν μια σύγκρουση της κυβέρνησης με του αγρότες, ελπίζοντας κάτι θα καρπωθούν. «Ο κόσμος θυμάται πολύ καλά ποιοι είσαστε! Ο κόσμος θυμάται ότι εσείς που διαμαρτύρεστε δήθεν για τα υψηλά πλεονάσματα. Που σημαίνει φόρους και περικοπές. Γιατί δεν το εξηγείτε στους πολίτες; Για εσάς ανάπτυξη σημαίνει αφορολόγητες επιχειρήσεις».

Ο πρωθυπουργός έκανε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις μειώσεις στη φορολογία που είχε υποσχεθεί στη ΔΕΘ, λέγοντας «Σιγά τα αίματα κύριε Μητσοτάκη».
Ο κ.Τσίπρας συνέχισε την επίθεση για την απόφαση της ΝΔ να μην ψηφίσει το επίδομα στους συνταξιούχους λέγοντας:  «Φταρνίστηκαν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και αρρωστήσατε στην Αθήνα. Πανηγυρίσατε με χαιρεκακία το πάγωμα των μέτρων για το χρέος. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Και γέλασαν εκείνοι που έκαναν Χριστούγεννα με αξιοπρέπεια. Καμία μονομερή ενέργεια δεν έχετε κάνει, κύριε Μητσοτάκη».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε να εξαπολύει βολές κατά του προέδρου της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «Στήνετε το πολιτικό σας αφήγημα για να προχωρήσετε σε αυτό που θέλετε να υλοποιήσετε. Απολύσεις στον δημόσιο τομέα».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως παρά την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση δικαιώθηκε για το νόμο για τα κανάλια και κατηγόρησε τη ΝΔ πως λοιδόρησε το νόμο.
Παράλληλα ανέφερε «2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι έχουν την δυνατότητα περίθαλψης, ενώ πασπατεύουμε την πρώτη κατοικία των φτωχών».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο succes story του Αντώνη Σαμαρά και επικαλέστηκε τι έχει πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Μας είχατε ζαλίσει για το succes story του Σαμαρά. Αλλά εμείς δεν θα μιλήσουμε για succes story. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται δουλειά, κόπος, χρόνος. Αντιμετωπίσαμε την φοροδιαφυγή, καταπολεμήσαμε την διαφθορά και αυτός είναι ο δρόμος που θα μας επιτρέψει την δυνατότητα μιας μεγαλύτερης φορολογικής ελάφρυνσης στους πιο αδύναμους. Πετύχαμε ρεκόρ στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Ολοκληρώνουμε τα μεγάλα έργα που είχαν κολλήσει και είχαν κολλήσει γιατί δεν τα βρίσκατε στην μοιρασιά».

Φώφη Γεννηματά: Ο πρωθυπουργός που βρυγχάται κατά της διαφθοράς γίνεται γάτα Ιμαλαϊων

Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ως προς τη συμπεριφορά του απέναντι στους αγρότες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβει στην εξουσία, ξεκίνησε η Φώφη Γεννηματά την ομιλία της από το βήμα της Βουλής.
Εμείς έχουμε σταθεί στο πλευρό τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, και στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους και δεν θα πάμε να πηδήξουμε πάνω στα τρακτέρ και να λαϊκίσουμε όπως εσείς.

Σχετικά με τις εξελίξεις στον ΔΟΛ, η κ. Γεννηματά είπε ότι «γνωρίζει όλη η Ελλάδα ότι δεν φτιάξατε το ΣΥΡΙΖΑ Channel και τώρα θέλετε να φτιάξετε το ΣΥΡΙΖΑ News. Επιβάλατε τον Μουλόπουλο στο ΔΟΛ. Πρόκειται για μια ακόμη μάταιη προσπάθεια να στήσετε καθεστώς ενώ καταρρέετε. Η ελευθερία του Τύπου πάει περίπατο. Ο πρωθυπουργός που βρυγχάται κατά της διαφθοράς γίνεται γάτα Ιμαλαϊων. Πάρτε το απόφαση ό,τι και να κάνετε η κρίση του λαού θα είναι αμείλικτη.”

“Μπαίνετε στο τρίτο έτος της διακυβέρνησης με κυβέρνηση που παραπαίει – αναξιόπιστη, ηττημένη ηθικά και πολιτικά.

Στο ζήτημα της οικονομίας και της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεστε στα πρόθυρα συνθηκολόγησης. Χορεύετε στο ρυθμό των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης.Ήδη συζητάτε επώδυνα νέα μέτρα υποθηκεύοντας το μέλλον, ενώ δεν έχετε καμιά εντολή για κάτι τέτοιο. Δεν μπορείτε να βαφτίζετε το κρέας ψάρι.”

Αναφέρθηκε μάλιστα και στα βάρη που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε στον αγροτικό κόσμο. Μεταξύ αυτών «η φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με συντελεστή που αυξάνεται από τον Γενάρη του 2017 από το 13% στο 22% έως 45%, η φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ, η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που οδήγησε σε εξαφάνιση και απόγνωση τους αγρότες και κτηνοτρόφους των νησιών, λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής».

Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα έχετε την πιο αποτυχημένη, αδίστακτη και αυταρχική κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή με τις εξελίξεις στο ΔΟΛ και έκανε σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως εξελίχθηκε στην πιο πιο αποτυχημένη, αδίστακτη και αυταρχική κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση.

«Εδώ και μήνες προσπαθείτε να ελέγξετε τα ΜΜΕ. Με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις. Διαβάσατε την απόφαση του ΣτΕ; Ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός. Πήγατε να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και ο κόσμος ξεσηκώθηκε εναντίον σας. Τώρα το κάνετε με τους εκδότες. Κάποιοι συμβιβάστηκαν και έκαναν τις εφημερίδες τους γραφεία τύπου της κυβέρνησης. Με δικαστικές εκκρεμότητες επιχειρείτε να πάρετε τον έλεγχο του ΔΟΛ. Βάζοντας τον πρώην βουλευτή σας Μουλόπουλο και μην μας πείτε πως ήταν δίκη του πρωτοβουλία. Πρώην βουλευτής σας ήταν και μέχρι χθες πρόεδρος του ΔΣ της Αυγής.

Αυτό τον άνθρωπο είχατε να υποδείξετε ως πρόεδρο του ΕΣΡ! Πλέον το έχουν καταλάβει όλοι. Η κυβέρνησή σας δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό. Είστε επικίνδυνοι για την χώρα και την δημοκρατική ομαλότητα. Πάρτε το χαμπάρι ο πλουραλισμός είναι ισχυρότερος από εσάς. Θα μας βρείτε απέναντι».

«Σε μια εβδομάδα συμπληρώνονται 2 χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα μπορεί να καμαρώνει για τα επιτεύγματά του. Σας ακούω και αναρωτιέμαι αν έχετε επικοινωνία με την χώρα. Ποια είναι η Ελλάδα σήμερα; Μια καθημαγμένη χώρα», προσέθεσε. Η κλεψύδρα αδειάζει απειλητικά, Δεν μπορείτε να κρύβεστε άλλο πίσω από το δάχτυλό σας.

Γι’ αυτό, όπως είπε, είναι επιβεβεβλημένο το αίτημα για πολιτική αλλαγή και εκλογές. «Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Κινδυνεύουν οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών.Οι εκλογές είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας. Για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο ελληνικός λαός απαιτεί κυβέρνηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας».

«Θα καταγραφείτε στην ιστορία ως μια τραυματική υποσημείωση. Σταματήστε να κρατάτε όμηρο την Ελλάδα και αφήστε το λαό να αποφασίσει για το μέλλον του», ανέφερε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε την κυβέρνηση να παίξει εκ νέου με τον εκλογικό νόμο και προανήγγειλε αλλαγή του εκλογικού νόμου από την νέα κυβέρνηση της ΝΔ. «Θα μάθετε και να χάνετε κ. Τσίπρα. Και άλλοι έχασαν αλλά δεν απειλούσαν να τινάξουν τη χώρα στον αέρα», επεσήμανε, παραφράζοντας τη φράση του Καβάφη και καλώντας την κυβέρνηση «αν δεν μπορεί να ασκήσει την εξουσία, τουλάχιστον να μην την εξευτελίζει».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top