ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκωτία: Η Βουλή αποφάσισε νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας

Scottish National party MSP's applaud after the vote on a second referendum on independence was carried at Scotland's Parliament in Holyrood, Edinburgh, Britain, March 28, 2017. REUTERS/Russell Cheyne

Υπέρ της πρότασης για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας to 2018 ή 2019 τάχθηκε η Βουλή της Σκωτίας.

Η απόφαση περιπλέκει την πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ. Το θέμα του Brexit προκαλεί εντάσεις στα τέσσερα μέρη που αποτελούν το βασίλειο, καθώς η Αγγλία και η Ουαλία έχουν ψηφίσει υπέρ της εξόδου, ενώ Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία υπέρ της παραμονής.

Η πρόταση της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον εγκρίθηκε με 69 ψήφους υπέρ και 59 ψήφους κατά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας -το οποίο ήταν αναμενόμενο- επιτρέπει τώρα στην επικεφαλής της κυβέρνησης να ζητήσει από τη βρετανική Βουλή να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Σημειώνεται ότι στο δημοψήφισμα του 2014, η Σκωτία ψήφισε κατά της ανεξαρτησίας. Ωστόσο, η Στέρτζεον ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

«Ο λαός της Σκωτίας θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ του Brexit, πιθανά ενός πολύ σκληρού Brexit, ή να γίνει μια ανεξάρτητη χώρα ικανή να χαράξει τη δική της πορεία» είπε στο κοινοβούλιο η Στέρτζεον.

Η Σκωτία είχε ψηφίσει το 2014 55% κατά της ανεξαρτησίας, αλλά η πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η ψήφος για Brexit έχει αλλάξει τις συνθήκες, και η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί εκτός ΕΕ ενάντια στην θέλησή της.

Η Μέι έχει πει ότι «τώρα δεν είναι η ώρα» για νέα ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και επιμένει ότι θα υπάρχει μια καλή συμφωνία εξόδου για όλα τα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top