ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σλοβακία: Η υποψήφια κατά της διαφθοράς κερδίζει τον πρώτο γύρο των προεδρικών

Candidate in the upcoming Presidential elections in Slovakia, Zuzana Caputova takes part in a public debate organised by Slovak daily Dennik N  with candidate Maros Sefcovic (not in picture) in Bratislava on March 11, 2019. - Slovaks will vote in a presidential election starting on March 16, 2019, seen as a test for the ruling populist party one year after the murder of an investigative journalist sparked mass anti-government protests and plunged the EU member into crisis. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP)        (Photo credit should read VLADIMIR SIMICEK/AFP/Getty Images)

Η δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπουτόβα κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές της Σλοβακίας, και θεωρείται το φαβορί για να κερδίσει τον δεύτερο γύρο αργότερα αυτό τον μήνα.

Η Τσαπουτόβα, που είναι νεοεισερχόμενη στον πολιτικό στίβο, έκανε καμπάνια επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση της διαφθοράς κερδίζοντας 40,6 τα εκατό των ψήφων, με τον δεύτερο κυβερνητικό υποψήφιο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σεφκοβιτς να κερδίζει 18,7 τα εκατό, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Οι δύο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο στις 30 Μαρτίου.

Το ποσοστό της Τσαπουτόβα αντικατοπτρίζει τον θυμό του εκλογικού σώματος κατά του κυβερνητικού κόμματος Smer, που είναι στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έγιναν μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ πριν ένα χρόνο.

Η 45χρονη Τσαπουτόβα είναι αντιπρόεδρος του πρόσφατα δημιουργημένου φιλοευρωπαϊκού κόμματος Προοδευτική Σλοβακία και είχε σαν σλόγκαν της καμπάνιας της το «Ας πολεμήσουμε μαζί το κακό».

Το μήνυμά της φαίνεται ότι είχε απήχηση στους ψηφοφόρους, που είχαν βγει στους δρόμους μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου που ερευνούσε τις διασυνδέσεις αξιωματούχων με επιχειρήσεις.

Το 2016 η Τσαπουτόβα είχε κερδίσει περιβαλλοντικό βραβείο για την καμπάνια της στην πόλη Πεζινόκ, κοντά στην Μπραντισλάβα, για να κλείσει χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων. Η Τσαπουτόβα που θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος αν κερδίσει έχει φιλελεύθερες απόψεις για θέματα όπως ο γάμος ομόφυλων και η υιοθεσία.

Ο αντίπαλός της πήρε άδεια άνευ αποδοχών από την Κομισιόν όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον περασμένο Ιανουάριο δηλώνοντας «Η χώρα μας χρειάζεται έναν καλό, μη κομματικό πρόεδρο».

Η συμμετοχή στις κάλπες ήταν 48,7 τα εκατό.

Ο πρόεδρος στη Σλοβακία δεν έχει έχει συμμετοχή στην καθημερινή άσκηση εξουσίας αλλά έχει βέτο στον ορισμό ανώτατων εισαγγελέων και δικαστών, που είναι απαραίτητοι στον αγώνα κατά της διαφθοράς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Παρά την χαμηλή ανεργία και την ανάπτυξη στην Σλοβακία, το κυβερνών κόμμα έχει χάσει την δημοφιλία του, κυρίως μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου. Δύο μέρες πριν την ψηφοφορία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι άσκησε δίωξη στον επιχειρηματία Μαριάν Κότσνερ με την κατηγορία ότι διέταξε την δολοφονία του δημοσιογράφου.

πηγή politico.eu

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top