ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοσιαλιστική Διεθνής: Η αλλαγή θα προκύψει μόνο μέσα από προοδευτικές αξίες

social-intern

Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, χθες και προχθές, στον Άγιο Δομίνικο, με κεντρικό θέμα τους κινδύνους για τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα από την άνοδο του ακραίου λαϊκισμού και του νέο-φασισμού και την χωρίς ρυθμιστικούς κανόνες χρήση των νέων τεχνολογιών, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, τόνισαν ότι η αλλαγή στην αστάθεια που παρατηρείται στο διεθνές σύστημα, θα προκύψει μόνο μέσα από τις προοδευτικές αξίες.
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, συζητήθηκαν εκτεταμένα οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα και με ομόφωνο ψήφισμά της η Σοσιαλιστική Διεθνής απευθύνει έκκληση για άμεσες δημοκρατικές εκλογές, ενώ τονίζεται και η αντίθεση σε κάθε εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.
Σε ό,τι αφορά τη Συρία, το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι μια πρόωρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση με σοβαρές συνέπειες. Επίσης, αποφασίστηκε η ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα όργανα.
Το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συνέπεσε με την 80η επέτειο από την ίδρυση του Επαναστατικού Δομινικανού Κόμματος (PRD), που είναι σήμερα μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ ο ηγέτης του και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μανουέλ Βάργκας, προεδρεύει από την αρχή του χρόνου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Απέπεμψε το FSLN η Σοσιαλιστική Διεθνής
Η Σοσιαλιστική Διεθνής (ΣΔ) απέπεμψε την Τρίτη από τις τάξεις της το Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (Frente Sandinista de Liberación Nacional, FSLN), το κυβερνών κόμμα στη Νικαράγουα, προσάπτοντάς του σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.
Το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αποφάσισε, κατά τη διάρκεια συνόδου του στη Δομινικανή Δημοκρατία, να «αποκλείσει το FSLN για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα», ανέφερε μέσω Twitter το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), μέλος της ΣΔ.
«Ο σοσιαλισμός είναι ασύμβατος με την τυραννία», ανέφερε η ΣΔ.
Ο αποκλεισμός «αποτελεί πολιτική και ηθική καταδίκη» των Σαντινίστας, σχολίασε το κίνημα της νικαραγουανής αντιπολίτευσης Ευρύ Μέτωπο για τη Δημοκρατία (FAD) σε ανακοίνωσή του.
Ο άλλοτε αντάρτης Ντανιέλ Ορτέγα, 73 ετών, που επανήλθε στην εξουσία το 2007, είναι αντιμέτωπος από τον Απρίλιο με μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτησή του από την προεδρία.
Στην καταστολή των διαδηλώσεων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 325 άνθρωποι, ενώ πάνω από 700 διαδηλωτές φυλακίστηκαν, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το FSLN, που εμφανίστηκε το 1961, είναι η μοναδική οργάνωση ανταρτών στη Λατινική Αμερική που πέτυχε στρατιωτική νίκη, επί της δικτατορίας των Σομόσα το 1979, πριν χάσει την εξουσία την επόμενη δεκαετία έπειτα από μια σκληρή σύγκρουση με τους αντεπαναστάτες — τους Κόντρας — που είχαν εξοπλίσει οι ΗΠΑ, και την ανακτήσει, αυτή τη φορά μέσω της κάλπης.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top