ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπ. Λυκούδης: Προβληματισμοί για την στελέχωση του ΚΙΝΑΛ

Lykoudis_synd_1

Ενστάσεις για την λογική διάρθρωσης τον κομματικών οργάνων του Κινήματος Αλλαγής εκφράζει ο Σπύρος Λυκούδης.
Λίγο πριν την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή, ο βουλευτής του Ποταμιού και αντιπρόεδρος της Βουλής καταθέτει τους προβληματισμούς για την στελέχωση της ΚΙΝΑΛ.
«Θεωρώ ότι το απίστευτο μέγεθος των οργάνων καταργεί επί της ουσίας το ρόλο τους αν δηλαδή είναι όργανο αποφάσεων ή όχι θεωρώ επίσης λάθος σε όλες τις βασικές θέσεις ευθύνης να προωθούνται στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ» υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στο Ρ/Σ News 247 και εξηγεί « αυτό δεν αφορά τον Γραμματέα ως πρόσωπο που τον είδα και του ευχήθηκα από καρδιάς να πετύχει γιατί έχει όλες τις προϋποθέσεις. Αυτό δεν αφορά άλλα στελέχη ως πρόσωπα, που είναι καλοί φίλοι και συναγωνιστές. Αφορά στη λογική «θέλουμε έναν κύκλο γύρω από την ηγεσία, για να αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς». Αυτό δεν είναι τολμηρή αντιμετώπιση από ένα νέο φορέα που γεννιέται».
Ο επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς εκτιμά ότι αν το Κίνημα Αλλαγής εξελιχθεί σε μια λίγο μεγαλύτερη διεύρυνση του υπάρχοντος ΠΑΣΟΚ αυτό δεν θα πείσει. Ερωτηθείς δε για το μέλλον του φορέα αναφορικά με τις συνεργασίες εκφράζει την άποψη ότι αν το ΚΙΝΑΛ αρχίσει να αναζητά με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει, έχει καταργήσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του αυτονομία. «Επιμένω λοιπόν ότι αν το Κίνημα Αλλαγής κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να ανοίξει και να γίνει όσο το δυνατόν ισχυρότερο, από εκεί και πέρα θα μπορεί να διαμορφώσει και καλύτερες προϋποθέσεις συμμαχιών» υποστηρίζει.
Σε ό,τι αφορά τα σενάρια συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λυκούδης αντιστρέφει το ερώτημα, ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν τον ενδιαφέρει το νέο πολιτικό εγχείρημα.
Διευκρινίζει συγκεκριμένα «Το βασικό ζήτημα, το μέχρι που εκτείνεται η μεγάλη δημοκρατική, αριστερή Παράταξη έχει σχέση και με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σκεφτεί τι ο ίδιος είναι, ποιος ο χαρακτήρας του και τι θέλει. Γιατί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει αυτό για το οποίο γεννήθηκε, ένα ριζοσπαστικό, αντισυστημικό κόμμα, προφανώς δεν ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια της Κεντροαριστεράς. Αν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει ότι είναι άλλο πράγμα και κάνει μεγάλη τομή και στη φυσιογνωμία του και στην πολιτική του, τομή όμως, όχι ρετουσαρίσματα, τότε είναι άλλο ζήτημα. Ρωτάνε αν μας απασχολεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον απασχολεί η Κεντροαριστερά; αν τον απασχολεί ας δείξει τι θέλει».
Αναφορικά με το Σκοπιανό και την θέση που θα πάρει το Ποτάμι αν η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, ο Σπύρος Λυκούδης εκφράζει το αυτονόητο ερώτημα μέχρι πότε η σώφρων αντιπολίτευση στη χώρα θα στηρίζει επιλογές, ενδεχομένως σωστές, της κυβέρνησης, όταν τις καταπολεμά και τις υπονομεύει ο κυβερνητικός εταίρος, που βάσει αυτού κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώνει ωστόσο ταυτόχρονα ότι οι Έλληνες βουλευτές είναι αυτόνομες πολιτικές προσωπικότητες οι οποίες χαράζουν την κοινοβουλευτική τους πρακτική άρα και τις πολιτικές τους επιλογές μέσα στη Βουλή και με βάση τη συνείδησή τους.
Ερωτηθείς τέλος αν τυχόν υπερψήφιση της συμφωνίας αντιστοιχεί και με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση λέει ότι πρόκειται για θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πάρα πολύ μεγάλη σοβαρότητα από κάθε πολιτική δύναμη. «Πιστεύω πάντως ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να λύνονται χωρίς δραματοποιήσεις» καταλήγει.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top