ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στίβεν Χόκινγκ: Βάσεις στην Σελήνη και τον Άρη για την σωτηρία της ανθρωπότητας

stephen-hawking

Έκκληση έκανε ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ στις μεγάλες χώρες να στείλουν αστροναύτες στην Σελήνη μέχρι το 2020, να βάλουν ως στόχο την δημιουργία σεληνιακής βάσης μέσα στα επόμενα 30 χρόνια και να στείλουν ανθρώπινη αποστολή στον Άρη μέχρι το 2025.

Ο καθηγητής Χόκινγκ είπε ότι ο στόχος θα επαναδραστηριοποιήσει το διαστημικό πρόγραμμα, θα δημιουργήσει νέες συμμαχίες και θα δώσει στην ανθρωπότητα την αίσθηση του σκοπού.

Ακόμη καλύτερα θα ήταν, είπε, αν μπορούσαμε να φθάσουμε στους πλανήτες του κοντινότερου στη Γη άστρου, του Εγγύτατου του Κενταύρου, σε απόσταση περίπου 4,5 ετών φωτός, οι οποίοι υπάρχουν ενδείξεις πως είναι φιλόξενοι για ζωή, ιδίως ο Proxima Centauri b, που εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με το δικό μας πλανήτη.

Βέβαια, με τα σημερινά μέσα, θα χρειάζονταν τρία εκατομμύρια χρόνια για να γίνει ένα τέτοιο ταξίδι. Γι αυτό, δεν απέκλεισε ότι μια μέρα οι άνθρωποι μπορεί να ταξιδεύουν πολύ πιο γρήγορα πάνω σε μια ισχυρή ακτίνα φωτός, εκμεταλλευόμενοι τη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Μιλώντας στο φεστιβάλ Starmus για την επιστήμη και τις τέχνες στην πόλη Trondheim της Νορβηγίας, είπε ότι «Η εξάπλωση στο διάστημα θα αλλάξει πλήρως το μέλλον της ανθρωπότητας».

«Ελπίζω ότι θα ενώσει ανταγωνιστικές χώρες σε ένα κοινό σκοπό για την αντιμετώπιση της κοινής πρόκλησης για όλους μας. Ένα νέο και φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα θα εξιτάρει (τους νέους) και θα τονώσει το ενδιαφέρον σε άλλους τομείς, όπως η αστροφυσική και η κοσμολογία».

Προσπάθησε να απαντήσει στις ανησυχίες εκείνων που θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερα να ξοδεύουμε χρήματα για την επίλυση των προβλημάτων ασκώντας κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ. «Δεν αρνούμαι την σημασία της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αντίθετα με τον Ντόναλντ Τραμπ, που μπορεί μόλις να πήρε την πιο σοβαρή, και λαθεμένη απόφαση για την κλιματική αλλαγή, που έχει δει ποτέ ο κόσμος» είπε.

Ο Στίβεν Χόκινγκ εξήγησε ότι τα διαστημικά ταξίδια των ανθρώπων είναι ουσιαστικά για το μέλλον της ανθρωπότητας γιατί η Γη βρίσκεται κάτω από την απειλή της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των φυσικών πόρων.

«Ξεμένουμε από χώρο και το μόνο μέρος που μπορούμε να πάμε είναι οι άλλοι κόσμοι. Είναι καιρός να εξερευνήσουμε άλλα ηλιακά συστήματα. Η εξάπλωσή μας είναι ίσως το μόνο που μπορεί να μας σώσει από τους εαυτούς μας. Είμαι πεισμένος ότι ο άνθρωπος πρέπει να φύγει από την Γη» εξήγησε ο θεωρητικός φυσικός του πανεπιστημίου Καίμπριτζ.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) Γιαν Βέρνερ είπε ότι προβλέπει την δημιουργεί μια βάσης στην Σελήνη που θα αντικαταστήσει τον σταθμό το 2024 και συνεργάζεται με την Ρωσία για να ερευνηθεί το πιθανό σημείο. Η Κίνα έχει στόχο να στείλει αστροναύτη στην Σελήνη.

Το όραμα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας για βάση στην Σελήνη

Το όραμα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας για βάση στην Σελήνη

Η NASA δεν έχει σχέδια να επιστρέψει στην Σελήνη, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές της να στείλει αστροναύτες στον Άρη στη δεκαετία του 2030. Θα είναι όμως δύσκολο να μην συμμετέχει στην δημιουργία σεληνιακής βάσης αν αρχίσει αυτή να φτιάχνεται από άλλες διαστημικές υπηρεσίες.

Ο καθηγητής Χόκινγκ είπε ότι δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο μέλλον για το είδος μας στη Γη: είτε θα χτυπηθεί και πάλι από αστεροειδή ή τελικά θα απορροφηθεί από τον Ήλιο.
«Όποτε κάνουμε ένα μεγάλο άλμα, όπως η προσελήνωση, φέρνουμε ανθρώπους και έθνη μαζί, προωθούμε νέες ανακαλύψεις και νέες τεχνολογίες» συνέχισε. «Το να αφήσουμε την Γη απαιτεί συντονισμένη παγκόσμια προσέγγιση, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Πρέπει να ανάψουμε και πάλι τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών των διαστημικών ταξιδιών της δεκαετίας του 60».

«Η αποίκιση άλλων πλανητών δεν είναι πια επιστημονική φαντασία, αλλά μπορεί να γίνει επιστημονικό γεγονός. Αν η ανθρωπότητα πρόκειται να συνεχίσει για άλλο ένα εκατομμύριο χρόνια, το μέλλον μας βρίσκεται στο να πάμε με τόλμη εκεί που κανείς άλλος δεν έχει πάει πριν. Ελπίζω για το καλύτερο. Πρέπει να ελπίζω. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

πηγή: bbc.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top