ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στίβεν Χόκινγκ: Φοβάμαι ότι δεν είμαι ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ

stephen-hawking

Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο κορυφαίος Βρετανός φυσικός και κοσμολόγος, είπε ότι δεν αισθάνεται πια ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, λέει ο Guardian.
Ο καθηγητής ήταν αποδέκτης του μεταλλίου Φράνκλιν για την επιστήμη και είχε επίσης λάβει το προεδρικό μετάλλιο για την ελευθερία από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2009. Τώρα μιλάει για τους φόβους του για την «σαφή στροφή της χώρας προς μια δεξιά, πιο αυταρχική προσέγγιση».
«Θα ήθελα να επισκεφθώ ξανά την χώρα και να μιλήσω με άλλους επιστήμονες, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα είμαι ευπρόσδεκτος» είπε σε συνέντευξη στο Good Morning Britain το πρωί της Δευτέρας.
Ο 75χρονος επιστήμονας είπε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την περιβαλλοντική πολιτική του Τραμπ. «Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, και είναι κάτι που μπορούμε να αποτρέψουμε. Επηρεάζει την Αμερική άσχημα, έτσι η αντιμετώπισή της θα μπορούσε να του κερδίσει ψήφους για επόμενη θητεία, Θεός φυλάξοι.»
Σε προηγούμενες συνεντεύξεις ο Χόκινγκ έχει περιγράψει τον Τραμπ ως δημαγωγό.
«Ο Τραμπ εξελέγη από ανθρώπους που αισθάνονται αποστασιωποιημένοι από την κυβερνητική ελίτ σε μια εξέγερση κατά της παγκοσμιοποίησης» είπε στην τηλεόραση του ITV1. «Η προτεραιότητά του είναι να ικανοποιήσει το εκλογικό του κοινό, που δεν είναι ούτε φιλελεύθερο, ούτε καλά πληροφορημένο».
Είπε ακόμα ότι βλέπει σημάδια ελπίδας για τον κόσμο μέσα από την άνοδο των γυναικών σε ισχυρές θέσεις της δημόσιας ζωής και εξέφραση τον ενθουσιασμό του για την πιθανότητα αποστολής μικρών ρομπότ στο διάστημα για την εξερεύνηση των πλανητών που μοιάζουν με την Γη.
Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι το διαστημικό πρόγραμμα της ΝΑΣΑ πρέπει να ξαναρχίσει μεταξύ την πρόσφατη ανακάλυψη νέων πλανητών, ο Χόκινγκ είπε «Το σύστημα των επτά πλανητών που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι 39 έτη φωτός μακριά. Με την σύγχρονη τεχνολογία δεν υπάρχει πιθανότητα να φτάσουμε τόσο μακριά. Το καλύτερο που μπορούμε να προσβλέπουμε είναι ρομποτικά νανο-σκάφη που ωθούνται από γιγαντιαία λέιζερ με ταχύτητα 20% της ταχύτητας του φωτός. Αυτά τα νανο-σκάφη ζυγίζουν λίγα γραμμάρια και θα χρειαστούν 240 χρόνια για να φτάσουν στον προορισμό τους και να στείλουν πίσω φωτογραφίες. Είναι εφικτό»
Σχετικά με τα πολιτικά πράγματα της Βρετανίας, ο Χόκινγκ είπε ότι πρέπει να βρεθεί αντίσταση για «σκληρό Brexit» και η Βρετανία να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με την ΕΕ και την Κίνα. Είπε επίσης ότι οι Εργατικοί, τους οποίους είχε υποστηρίξει στις εκλογές του 2015, δεν θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.
«Δεν δημιουργεί την εντύπωση δυνατού ηγέτη, και επέτρεψε στα μέσα να τον παρουσιάσουν σαν αριστερό εξτρεμιστή, κάτι που δεν είναι» είπε. «Δεν είναι καλό να έχεις τις σωστές αρχές αν δεν πάρεις ποτέ την εξουσία».

πηγή: theguardian.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top