ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σταύρος Θεοδωράκης: Αυτόνομη κάθοδος- «Το Ποτάμι είναι Κίνημα της συμμαχίας του αλλιώς»-Τι είπε για την αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ-

Theodwrakis_synedrio

Την αυτόνομη πορεία του Ποταμιού με στόχο να συμβάλλει και να επικρατήσει ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός και η σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη απέναντι στον λαϊκισμό, διακήρυξε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα του Συνεδρίου του κόμματος

O επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δώσει λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν είναι αρκετή η κυβερνητική αλλαγή για να εξασφαλιστεί η πορεία της Ελλάδας προς το αύριο. Ως προϋπόθεση έθεσε το να σχηματισθεί μια συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων της Ελλάδας.

Επιμένοντας στην άποψη ότι απαιτείται οι πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν την ευθύνη τους ο κ. Θεοδωράκης απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευθούν από τώρα σε συναινετική εκλογή Προέδρου ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα ξανά σε εκλογές το 2020.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού διατύπωσε πέντε σημαντικά πολιτικά θέματα με τα οποία θα γίνει τομή με το παρελθόν και θα αποτελέσουν τη βάση αυτής της συμμαχίας της προοδευτικής Ελλάδας. Πρόκειται για:

– Αποκομματικοποίηση του κράτους. «Το κράτος πρέπει να πάψει να είναι κομματικό», υποστήριξε.

– Σεβασμός όλων των σύγχρονων ατομικών δικαιωμάτων με ειδική μνεία στην καύση των νεκρών αλλά και στο παράδειγμα του Καναδά για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους.

– Όλες οι αποφάσεις κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν ως βάση την προστασία του περιβάλλοντος. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει βιολογικό κελάρι της Ευρώπης.

– Διαγενεακή Δικαιοσύνη. Έκανε ειδική αναφορά στην ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών των νέων. «Το ζήτημα δεν είναι μόνο η προστασία των συνταξιούχων αλλά και η ενεργός συμμετοχή των νέων στην οικονομία», είπε.

– Αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία. Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοδωράκης ανέδειξε τη σύγκρουση με τις επιλογές και τις νοοτροπίες που οδηγούν τη χώρα στον απομονωτισμό. Για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ότι δεν είναι μεν αυτό που θέλει το Ποτάμι όμως σημείωσε ότι το Βόρεια Μακεδονία είναι μια επιβεβλημένη λύση. «Εκεί που υπάρχουν λύσεις θα τις στηρίζουμε αλλά το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», κατέστησε σαφές.

Σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν μη κρατικά Πανεπιστήμια. Ειδική αναφορά έκανε και στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και ειδικά αυτών που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.

Ανέλαβε με αυτοκριτική διάθεση την ευθύνη για την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής. «Δεν ήταν λάθος η ιδέα συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής. Ήταν δικό μου λάθος γιατί ήλπιζα ότι μπορούσαν να συνυπάρξουν όλες οι απόψεις. Γρήγορα διαπίστωσα ότι κάποιοι είχαν στο νου του τους την ηγεμονία κι αποχωρήσαμε», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Το Ποτάμι είναι Κίνημα της συμμαχίας του αλλιώς».

Το συνέδριο του Ποταμιού ξεκίνησε με την προβολή βίντεο από την καμπάνια των προηγούμενων εβδομάδων με τα «θέλω» των πολιτών για τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top