ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα άκρα η αντιπαράθεση για τα όρια ηλικίας των ανώτατων δικαστών

Dikastirio

Σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας, δικηγόροι, συνταγματολόγοι, δικαστικές ενώσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, τάσσονται κατά της πρωτοβουλίας της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, να ανακινήσει το ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτερων δικαστικών.

Από την πλευρά της η κ. Θάνου συγκαλεί την Ολομέλειας του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί για το θέμα, ενώ σε ανακοίνωσή της,μεταξύ άλλων, τονίζεται «ας αφήσουν ανεπηρέαστους τους Δικαστές του Αρείου Πάγου οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη ούτε υποδείξεων ούτε παραινέσεων για να εκφράσουν την επιστημονική τους άποψη» και κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτη προσπάθεια επηρεασμού και παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης γνώμης των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου» και διατείνεται ότι «αποτελούν σαφή παρέμβαση, για την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου».

Μοναδικός «σύμμαχός» της είναι η Ενωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία επισημαίνει πως «τα μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έχουν πλήρη συναίσθηση της ευθύνης τους» και «δεν χρειάζονται τις υποδείξεις ή τις παρεμβάσεις οποιουδήποτε για να εκφράσουν τη νομική τους άποψη στην Ολομέλεια».

Ωστόσο, οι δικαστικές ενώσεις τάσσονται κατά της πρωτοβουλίας Θάνου, επισημαίνοντας ότι ζήτημα μπορεί να τεθεί μόνο στο πλαίσιο αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι μόνο στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να γίνει η παράταση του ορίου συνταξιοδότησής των δικαστών και εισαγγελέων και προσθέτει ότι «οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία ή ενέργεια που στοχεύει στην προώθηση διαφορετικού νοήματος στη διάταξη αυτή είναι ευθέως αντισυνταγματική».

Αντίστοιχη είναι η τοποθέτηση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών και της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Την ίδια ώρα, την απόρριψη της εισήγησης της κ. Θάνου  ζητούν με κοινή δήλωσή τους 14 καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, οι κ.κ. Ν. Αλιβιζάτος, Σπ. Βλαχόπουλος, Γ. Γεραπετρίτης, Τζούλια Ηλιοπούλου-Στράγγα, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Γ. Κασιμάτης, Ξ. Κοντιάδης, Αντ. Μανιτάκης, Π. Μαντζούφας, Λίνα Παπαδοπούλου, Γ. Σωτηρέλης, Ιω. Τασόπουλος, Στ. Τσακυράκης και Πηνελόπη Φουντεδάκη.

Ακόμη, η συντονιστική επιτροπή των δικηγόρων υποστηρίζει ότι «η συνταγματική απαγόρευση δεν μπορεί να παρερμηνευθεί ούτε να παρακαμφθεί από οποιεσδήποτε ανάγκες, προσωπικές σκοπιμότητες ή στοχεύσεις».

Το Ποτάμι: Σήμα κινδύνου

Οι Δικαστικές Ενώσεις, οι Συνταγματολόγοι της χώρας, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας και επιφανείς νομικοί με τις ανακοινώσεις τους εκπέμπουν ισχυρό σήμα κινδύνου για τη λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και προσθέτει: «Όταν καλούνται τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου «να περιφρουρήσουν τη νομιμότητα στη χώρα μας, το κράτος δικαίου, τη δικαστική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των δικαστικών λειτουργών» από τις κατάφωρα αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της Προέδρου του Αρείου Πάγου αυτό το σήμα πρέπει να ληφθεί από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Γιατί είναι πρωτοφανές να καλούνται να υπερασπιστούν τη νομιμότητα τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου την οποία επιχειρεί να παραβιάσει η Πρόεδρος που έχει ταχθεί να την προασπίζει, με τις πλάτες της κυβέρνησης που καθημερινά δείχνει ότι το μόνο που την ενδιαφέρει στο πλαίσιο της αυταρχικής νοοτροπίας της είναι ο απόλυτος έλεγχος όλων των εξουσιών. Όπως συμβαίνει στα απολυταρχικά καθεστώτα. Κι αυτό τη στιγμή που στο ίδιο το κυβερνητικό στρατόπεδο επιφανείς νομικοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της κυρίας Θάνου».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top