ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις 22 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το Brexit- Το σχέδιο της ΕΕ

brexit_ letter

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Brexit στις 22 Μαΐου, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ με γνώση των συνομιλιών που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, αφήνοντας στο Ηνωμένο Βασιλείο περιθώριο μικρότερο των 18 μηνών για να πετύχει ένα συμβιβασμό για μια συντεταγμένη έξοδο από την Ένωση.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, θα συνεδριάσει στις 22 Μαΐου για να εγκρίνει τις διαπραγματευτικές κατευθυντήριες γραμμές των 27 κρατών-μελών, δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς οι διαβουλεύσεις προς το παρόν δεν είναι δημόσιες. Οι όποιες συνομιλίες πριν από την ημερομηνία αυτή θα αφορούν μόνο διαδικαστικά ζητήματα και όχι θέματα ουσίας, προσθέτει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, παρόλο που η Ένωση θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού, θα πρέπει επίσης να ετοιμάσει τα κατάλληλα μέτρα για την πιθανότητα να αποτύχει να καταλήξει σε μια συμφωνία για ένα συντεταγμένο Brexit.

Το σχέδιο της ΕΕ

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τουσκ έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες της Μ. Βρετανίας.

Στόχος της πρώτης φάσης είναι η απεμπλοκή της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ και η επίτευξη «όσο το δυνατό μεγαλύτερης σαφήνειας και νομικής ασφάλειας για πολίτες, επιχειρήσεις, θιγόμενους και διεθνείς εταίρους σε ό,τι αφορά τις άμεσες επιπτώσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση», διευκρίνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Κεντρικό ζήτημα για την ΕΕ είναι το μέλλον των 3,2 εκατομμυρίων πολιτών της που ζουν κι εργάζονται στη Μ. Βρετανία –κυρίως τα δικαιώματα που αφορούν την παραμονή και εργασία αλλά και τα δικαιώματα παροχών από το βρετανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Δεύτερο βασικό θέμα είναι ο τελικός λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει η Μ. Βρετανία για τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ που εκκρεμούν και οι οποίες υπολογίζονται σε δεκάδες δις ευρώ. Μόνο εφόσον διαπιστώσει η ΕΕ ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος σε αυτά τα εξαιρετικά δύσκολα ζητήματα, είναι πρόθυμη να συζητήσει -σε μια δεύτερη φάση- σχετικά με τα χαρακτηριστικά των μελλοντικών της σχέσεων με τη Μ. Βρετανία. Μόνο τότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν και οι συνομιλίες για μια διμερή εμπορική συμφωνία, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Το Plan B των Βρυξελλών

Σε κάθε περίπτωση οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο αποτυχίας των συνομιλιών, αν και επιθυμούν να συμβάλουν «εποικοδομητικά» για την επιτυχία τους. Όπως προβλέπει και το σχέδιο Τουσκ, η ΕΕ «θα εργαστεί σκληρά» ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, «αλλά προετοιμάζεται και για να διαχειριστεί την κατάσταση σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν». Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να υπογράψει μια «μεταβατική συμφωνία» μετά το Brexit το 2019.

Πηγή: Bloomberg, DW

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top