ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον ανακριτή ο Α. Λυκουρέζος για την «μαφία» των φυλακών

lykourezos

Στο ανακριτή οδηγείται ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ο οποίος πέρασε όλη τη νύχτα χθες στην ΓΑΔΑ μετά την σύλληψή του. Ο γνωστός δικηγόρος διώκεται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για απόπειρα εκβιασμού. Ο κ. Λυκουρέζος συνελήφθη αργά το μεσημέρι της Πέμπτης στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση της λεγόμενης «μαφίας» των φυλακών Κορυδαλλού.
Την Παρασκευή συνελήφθη και ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος για την ίδια υπόθεση μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Ευ. Νικόπουλο που χειρίζεται την υπόθεση.
Ο συνήγορος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής κάνει λόγο για «αντιδικονομική ακρότητα» και για δικαστική ενέργεια «που δεν βασίζεται στον νόμο». Ο κ. Κονταξής χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ακραία, αφού όπως είπε ο πελάτης του, «δεν κλήθηκε, ούτε αρνήθηκε να προσέλθει στις δικαστικές αρχές, ασκεί κανονικά την δικηγορία, έχει γνωστή κατοικία και τον ξέρουν όλοι. Προς τι λοιπόν η σύλληψη», διερωτήθηκε αφήνοντας υπόνοιες ότι πίσω από τη σύλληψη του γνωστού ποινικολόγου, μπορεί να κρύβονται και πολιτικές σκοπιμότητες.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ανακριτής αποδίδει στους δύο δικηγόρους τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης .

Η ανακοίνωση του ΔΣΑ

To ΔΣ του ΔΣΑ στη σημερινή του συνεδρίαση, «με αφορμή τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις, που απασχολούν την επικαιρότητα» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την σύλληψη του γνωστού ποινικολόγου, Αλέξανδρου Λυκουρέζου, επισημαίνει πως δεν επιζητά καμία ευμενή μεταχείριση των δικηγόρων αλλά δεν θέλει και δυσμενή μεταχείριση που οδηγεί σε στοχοποίηση.
Παράλληλα, ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι η απαγορεύεται η δημοσιοποίηση τις δικογραφίας σε τρίτους μέσω ΜΜΕ και καλεί την δικαιοσύνη να πράξει απερίσπαστη το καθήκον της.
Αναλυτικά, ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι:
1. Εμμένει στην πάγια θέση του ότι σύμφωνα με τις αρχές του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και της δικηγορικής δεοντολογίας, η ποινική προδικασία είναι μυστική και απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να δημοσιοποιεί στοιχεία της δικογραφίας σε τρίτους, πολλώ μάλλον μέσω των ΜΜΕ. Η απαγόρευση αυτή είναι βασικό στοιχείο του ποινικοδικονομικού μας συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού, και δεν κάμπτεται ούτε για τους υπερασπιστές διαδίκων της ποινικής δίκης. Η προσκομιδή των οποιων στοιχείων από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης πραγματοποιείται μόνο στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης.
2. Ο ΔΣΑ δεν επιζητεί καμία ευμενή μεταχείριση των δικηγόρων κατά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου του εντάλματος σύλληψης, όπως αυτό εφαρμόζεται για κάθε Έλληνα πολίτη. Εκείνο όμως που αναμένουμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι να μην επιφυλάσσει σε βάρος των δικηγόρων δυσμενή μεταχείριση, που οδηγεί σε στοχοποίηση.
3. Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράττει απερίσπαστη το καθήκον της, σύμφωνα με το νόμο και με την απροσωπόληπτη κρίση της.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top