ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στουρνάρας: Αν κάνουμε πίσω στις μεταρρυθμίσεις, θα χάσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών

stournaras

«Οι αγορές περιμένουν να δουν αν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της ως προς την εφαρμογή επιπλέον μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου», αναφέρει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει πως οποιοδήποτε «ολίσθημα» της κυβέρνησης ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να διαρρήξει το εύθραυστο επενδυτικό κλίμα και θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι η συμφωνία ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκε με την Ευρωζώνη τον Ιούνιο είναι αρκετή για να καθησυχαστούν οι επενδυτές πως τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν αξιόπιστη επένδυση.

«Μόλις αποδεσμευτούμε, οι αγορές θα ακολουθήσουν μια σκληρή προσέγγιση. Θα θελήσουν να δουν πώς θα ανταπεξέλθουμε μετά τις 20 Αυγούστου», τόνισε στους FT ο κ. Στουρνάρας. “(Οι επενδυτές) θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομιικής πολιτικής. Αν αισθανθούν ότι υπαναχωρούμε, θα φύγουν. Αν αισθανθούν ότι τιμούμε τις δεσμεύσεις μας θα μας δώσουν μια ευκαιρία».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τα σχόλιά του έρχονται καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιβιώσει χωρίς διεθνείς πιστωτές και να στραφεί στις αγορές.

ft-stournaras

Στην ίδια συνέντευξη ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, όπως το χρέος της που ανέρχεται στο 178% του ΑΕΠ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αντιστοιχούν στο 45% των περιουσιακών στοιχείων των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών και πρέπει να μειωθούν με εντατικές πωλήσεις και άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Και καταλήγει καλώντας τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναβρεθεί σε μια τέτοια δεινή θέση: «Το ελάχιστο που αναμένεται είναι το πολιτικό σύστημα να έχει μάθει από τα λάθη του και να μην τα επαναλάβει».

Οι προειδοποιήσεις του κ. Στουρνάρα, σύμφωνα με την εφημερίδα, αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες ότι οι Έλληνες πολιτικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με πιέσεις να αναστρέψουν τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις στον δρόμο προς τις εκλογές του 2019 το αργότερο. Ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα είναι δύο μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν το 2019: ο νέος γύρος περικοπών στις συντάξεις και το σπάσιμο της ΔΕΗ μέσω της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

Oι FT θυμίζουν ότι ο κ. Στουρνάρας διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση που εφάρμοσε το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης (2012-2014), ενώ ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας έχει υπερασπιστεί την ανεξαρτησίας της και έχει έρθει σε σύγκρουση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις προτεραιότητες των μεταρρυθμίσεων και την εποπτεία των τραπεζών.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top