ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο «κόκκινο» κρατά την ένταση η Τουρκία- «Τα Ίμια είναι δικά μας»

Imia

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο. Χθες, με νέα προκλητική δήλωση, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορεί την Ελλάδα πως χρησιμοποιεί το πρόγραμμα Natura για να κατοχυρώσει την κυριότητα των βραχονησίδων, ενώ στη δήλωση του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα Ιμια είναι τουρκικά και κάνει λόγο για «γκρίζες ζώνες»!

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα Ίμια και με άλλες βραχονησίδες που συμπεριέλαβε η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura, απάντησε  ότι «η τουρκική κυριαρχία στα Ίμια, δεν αμφισβητείται».

«Παίρνουμε αυτή την ευκαιρία, για να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες των Ιμίων. Επιπλέον, δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σχετικά με τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, το νομικό status των οποίων αμφισβητείται. Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος 4519/2018 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ σε σχέση με τις διαφορές της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο άμεσα, με ανακοίνωσή του, ξεκαθάρισε ότι «το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».

Προηγήθηκε η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αγια Σοφία, στα εγκαίνια πολιτιστικής έκθεσης. όπου χαιρέτησε μουσουλμανικά με την γνωστή «ραμπία» (τον χαιρετισμό με τα 4 δάκτυλα).

«Δυστυχώς αυτοί που έχουν νοοτροπία πιο Βυζαντινή από το Βυζάντιο και πιο δυτική από τη Δύση, αλλά αμφισβητούν σε κάθε περίπτωση τις αξίες του λαού, δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι την αξία της κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας»,  τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. Επίσης κατηγόρησε όλους όσοι «μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε μουσεία. Όπως αυτός ο χώρος. Μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε στάβλους».

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top