ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο τραπέζι μέτρα και αντίμετρα- Ενστάσεις των θεσμών- «Κοντά σε συμφωνία»,λέει υφυπουργός του Σόιμπλε

tsakalotos

Τέσσερις περίπου ώρες διήρκεσε ο πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και θεσμούς το βράδυ της Τετάρτης, με τα μέτρα και τα αντίμετρα της περιόδου ως το 2020 να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Επι τάπητος  οι Ελληνικές προτάσεις  για τα μέτρα-αντίμετρα που θα νομοθετηθούν,και όπως δήλωσε  κυβερνητικός παράγοντας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι θεσμοί θεωρούν πως μερικά από αυτά είναι σε «πολύ καλό δρόμο», σε μερικά χρειάζονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ σε ορισμένα εκφράζουν διαφωνίες. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων.

Ο ίδιος παράγοντας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι τελικές απαιτήσεις να είναι μικρότερες, παραπέμποντας στην επισήμανση του ΔΝΤ, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του άρθρου 4, σύμφωνα με την οποία, οι προβλέψεις και οι απαιτήσεις του Ταμείου δεν έχουν ενσωματώσει τα στοιχεία μετά το Νοέμβριο.

Κατά πληροφορίες πάντως, οι πιστωτές ζητούν παρεμβάσεις συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, μέσω περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο. Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, το ΔΝΤ έχει θέσει ως βάση διαπραγμάτευσης τη λήψη μέτρων 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δις. ευρώ για το 2019 και μετά. Η ίδια πηγή, ωστόσο, αισιοδοξεί ότι αυτό το μέγεθος μπορεί να περιοριστεί όταν το ΔΝΤ θα ενσωματώσει στις προβλέψεις του τα θετικά στοιχεία από την πορεία της οικονομίας το 2016, όπως είναι η υπεραπόδοση των εσόδων και η ανάκαμψη της οικονομίας.

Γενς Σπαν: Ελλάδα και Θεσμοί βρίσκονται κοντά σε λύση για την αξιολόγηση

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αγγλόφωνη τηλεόραση της Deutsche Welle το βράδυ της Τετάρτης Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν επανέλαβε την πρόσφατη εκτίμησή του ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από κάθε προηγούμενη. Όπως πρόσθεσε, απομένει να κάνει ακόμη «κάτι λίγο». Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Θεσμών και Ελλάδας το ζητούμενο «αυτή τη στιγμή είναι ότι ο καθένας θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top