ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρασβούργο: Εκλογές στο Ευρωκοινοβούλιο για νέο προέδρο

europarliament

Ο μέχρι τώρα επικεφαλής, Μάρτιν Σουλτς, μετά από πέντε χρόνια στην προεδρία αποφάσισε να μη διεκδικήσει νέα θητεία και να κατέλθει στις επικείμενες εκλογές στη χώρα του.
Η πρώτη ψηφοφορία των 751 ευρωβουλευτών για την εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ολοκληρώθηκε με τα αποτελέσματα να διαμορφώνονται ως εξής:
Ταγιάνι: 274
Πιτέλα: 183
Στίβενς: 77
Λάμπερτ: 56
Φορέντσα: 50
Ρεμπέγκα: 43

European Parliament's presidential candidate Antonio Tajani attends the announcement of the candidates for the election to the office of the President at the European Parliament in Strasbourg, France, January 16, 2017. REUTERS/Christian Hartmann

Ο υποψήφιος για πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι παρακολουθεί την ανακοίνωση των υποψηφίων για την εκλογή . REUTERS/Christian Hartmann

Η σημερινή μυστική ψηφοφορία από 751 ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη γαλλική πόλη του Στρασβούργου είναι πιθανό να αναδείξει νικητή τον Ιταλό πολιτικό Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην εκπρόσωπο του εμπλεκόμενου σε πολλά σκάνδαλα πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ταγιάνι, ο οποίος υπηρέτησε ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Βιομηχανία από το 2010 ως το 2014, είναι ο υποψήφιος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης ομάδας στο Κοινοβούλιο.

Η εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ξεκίνησε με τρίλεπτες τοποθετήσεις των έξι υποψηφίων για τις ιδέες τους για το πως θα υπηρετήσουν το θεσμό για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ο Guy Verhofstadt (ALDE)  απέσυρε την υποψηφιότητά του πριν την ψηφοφορία. Κατόπιν, οι ευρωβουλευτές προχώρησαν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Οι υποψήφιοι είναι:
Ελεονόρα Φορέντσα (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία)

Ζαν Λαμπέρτ (Πράσινοι, Βρετανία)

Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές, Ιταλία)

Λαουρέντιου Ρεμπέκα (Ευρώπη των Εθνών και την Ελευθερίας, Ρουμανία)

Χέλγκα Στίβενς (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο)

Αντόνιο Ταγιάνι (ΕΛΚ, Ιταλία)

Η ψηφοφορία είναι μυστική και μπορεί να γίνει μέχρι και σε 4 γύρους. Οι υποψήφιοι μπορούν να αποσυρθούν και να μπουν άλλοι στην διαδικασία πριν το δεύτερο και τρίτο γύρο. Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας αναμένεται λίγο μετά τις 11 τοπική ώρα.

Αν κανείς υποψήφιος δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων στους 3 πρώτους γύρους, οι δύο επικρατέστεροι του τρίτου γύρου θα αναμετρηθούν στον τέταρτο, όπου ο πρόεδρος εκλέγεται με απλή πλειοψηφία.

 

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top