ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» της Τουρκίας στη Συρία

turkey-syria

Νέο μέτωπο άνοιξε το Σάββατο η Τουρκία στον πόλεμο της Συρίας εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές εναντίον της πολιτοφυλακής, που έχει την στήριξη των ΗΠΑ, στην επαρχία Αφρίν.
Η επιχείρηση που ονομάστηκε από την Τουρκία «Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας» φέρνει την Άγκυρα αντιμέτωπη με τους Κούρδους μαχητές YPG που έχουν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ σε μια στιγμή που οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον φαίνονται να βρίσκονται πολύ κοντά σε οριακό σημείο .

Οι επιθέσεις περιπλέκουν επίσης και την προσπάθεια της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ρωσία. Η Μόσχα θα ζητήσει στον ΟΗΕ να σταματήσει η Τουρκία την στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA με βάση πληροφορίες μέλους της ρωσικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ασφαλείας.

«Επιχειρούμε από αέρος και ξηράς» είπε στο NTV ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είπε ότι οι επιθέσεις γίνονται με στόχο την συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG και ότι δεν επλήγησαν άμαχοι. Όπως υποστήριξε, τα θύματα ήταν μόνο «τρομοκράτες» του YPG που φορούσαν στολές.

«Αναμένουμε από τους συμμάχους μας να υποστηρίξουν την Τουρκία σε αυτό το θέμα, αλλά κάνουμε τα δικά μας βήματα για να εξασφαλίσουμε τα σύνορά μας» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, ότι δόθηκε «γραπτή ενημέρωση» στο καθεστώς Άσαντ σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν.

«Ενημερώσαμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τις ενέργειές μας. Ενημερώσαμε ακόμα και τη συριακή κυβέρνηση εγγράφως» τόνισε. «Ακόμα κι αν δεν διατηρούμε σχέσεις με το καθεστώς, ενεργούμε σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία έχει τη βοήθεια των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με την YPG, υπάρχουν τραυματίες από τις αεροπορικές επιδρομές.

«Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Υπάρχουν τραυματισμοί. Δεν είναι ακόμα καθαρό πόσοι είναι οι τραυματίες» είπε ο Rojhat Roj, εκπρόσωπος τύπου της YPG στην επαρχία Αφρίν.

Είπε ότι τα πολεμικά αεροσκάφη χτύπησαν μέρη της πόλης Αφρίν και χωριά γύρω από αυτήν, ενώ υπάρχουν αψιμαχίες με τις τουρκικές δυνάμεις και τους αντάρτες συμμάχους τους στα περίχωρα της πόλης.

Ο Hevi Mustafa, στέλεχος της πολιτικής διοίκησης της Αφρίν, είπε ότι ο κόσμος έχει κρυφτεί σε καταφύγια και σπίτια και ότι αρκετοί τραυματίες μετακομίστηκαν στα νοσοκομεία.

Οι επιθέσεις έρχονται μετά από εβδομάδες προειδοποιήσεων από τον πρόεδρο Ερντογάν και υπουργών της κυβέρνησής του εναντίον της YPG. Η Τουρκία θεωρεί την πολιτοφυλακή επέκταση του παράνομου ΡΚΚ.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, η επιχείρηση θα συνεχιστεί προς την Μανμπίτζ.

Η αυξανόμενη επιρροή της YPG στην βόρεια Συρία έχει ανησυχήσει την Άγκυρα, που φοβάται την δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους στα νότια σύνορά της. Οι Συρο-κούρδοι ηγέτες λένε ότι επιθυμούν αυτονομία ως μέρος της Συρίας, όχι απόσχιση.

Ο τουρκικός στρατός είπε ότι η επιχείρηση στην Αφρίν έχει στόχο να ασφαλίσει τα σύνορα και να «εξαλείψει τρομοκράτες.. και να διασώσει φίλους και αδελφούς, τους ανθρώπους της περιοχής από την βαρβαρότητά τους».

«Θα καταστρέψουμε τον διάδρομο της τρομοκρατίας σταδιακά όπως κάναμε στις επιχειρήσεις στην Γιαραμπουλούς και Αλ Μπαμπ, ξεκινώντας από την δύση» είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος σε προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε καταφύγια και κρυψώνες που χρησιμοποιεί η YPG και άλλους Κούρδους μαχητές, λέγοντας ότι οι Κούρδοι χτύπησαν θέσεις μέσα στο έδαφος της Τουρκίας.

Οι διαφορές για την πολιτική στη Συρία έχουν περιπλέξει περισσότερο την ήδη δύσκολη σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει στηρίξει την YPG, θεωρώντας την ως αποτελεσματικό εταίρο στον αγώνα κατά του ΙΚ.

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε την Παρασκευή ότι η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία θα υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και δεν θα βοηθήσει στην προστασία της συνοριακής ασφάλειας της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Τουρκία να επικεντρωθεί στον αγώνα κατά του ΙΚ, ενώ η Άγκυρα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί μια τρομοκρατική ομάδα για να πολεμήσει μια άλλη στην Συρία.

πληροφορίες reuters.com/afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top