ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρατιωτικός νόμος στις νότιες Φιλιππίνες

An armoured personnel carrier belonging to government troops drives along a main highway of Pantar town, Lanao Del Norte, as it travels to reinforce Marawi city, southern Philippines May 24, 2017. REUTERS/Romeo Ranoco

Αντάρτες που συνδέονται με το ΙΚ επιτέθηκαν σε πόλη των νότιων Φιλιππίνων και αποκεφάλισαν τον αστυνομικό διευθυντή, πυρπόλησαν κτίρια, έπιασαν ένα ρωμαιοκαθολικό ιερέα και ύψωσαν την μαύρη σημαία του ΙΚ, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.

Ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην περιοχή που βρίσκεται η πόλη Μαράουι και προειδοποίησε ότι μπορεί να τον επεκτείνει σε όλη την χώρα.

Τουλάχιστον 21 άτομα έχασαν την ζωή τους στις συγκρούσεις, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν την Τρίτη μετά την έφοδο του στρατού στο κρησφύγετο του Isnilon Hapilon, διοικητή της ανταρτικής ομάδας Abu Sayyaf, που έχει ορκιστεί πίστη στο ΙΚ. Ο Hapilon είναι επικηρυγμένος με 5 εκατομμύρια δολάρια στη λίστα της Ουάσιγκτον.

Οι αντάρτες κάλεσαν ενισχύσεις και περίπου 100 ένοπλοι μπήκαν στην πόλη, κυρίως μουσουλμανική με 200.000 κατοίκους που βρίσκεται στο νησί Μιντανάο, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» είπε ο Ντουτέρτε, που διέκοψε την επίσκεψή του στη Μόσχα και επέστρεψε στη Μανίλα. «Εχω σοβαρό πρόβλημα στο Μιντανάο και τα ίχνη του ΙΚ βρίσκονται παντού».

Κήρυξε στρατιωτικό νόμο για 60 μέρες στο Μιντανάο όπου κατοικούν 22 εκατομμύρια.

«Αν νομίζω ότι πρέπει να πεθάνετε, θα πεθάνετε» είπε. «Αν μας πολεμήσετε, θα πεθάνετε. Αν υπάρξει ανοιχτή απείθεια, θα πεθάνετε. Και αν αυτό σημαίνει πολλούς νεκρούς, ας είναι».

Πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει καταχρήσεις και ότι οι νομοταγείς πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

Ο επίσκοπος στο Μαράουι είπε ότι οι αντάρτες μπήκαν με τη βία στην μητρόπολη της πόλης και άρπαξαν έναν ιερέα, δέκα πιστούς και τρία άτομα από το προσωπικό. «Ο ιερέας δεν ήταν μαχητής. Δεν είχε όπλα. Δεν ήταν απειλή για κανένα» είπε ο αρχιεπίσκοπος των Φιλιππίνων.

Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι σκοτώθηκαν 13 αντάρτες και 5 στρατιώτες. Αλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι σκοτώθηκε άλλος ένας αστυνομικός εκτός από τον αποκεφαλισμένο διευθυντή. Είπε επίσης ότι ο στρατός έσωσε περίπου 120 άμαχους από το νοσοκομείο της πόλης, από όπου έδιωξαν τους αντάρτες.

Στρατιώτες και αντάρτες στήνουν σημεία ελέγχου και οδοφράγματα, καθώς οι άμαχοι εγκαταλείπουν την πόλη, η οποία μοιάζει πόλη-φάντασμα σύμφωνα με μαρτυρίες.

A government troop stands on guard checking vehicles evacuating residents from their hometown of Marawi city in southern Philippines, as it drives past a military checkpoint in Pantar town, Lanao Del Norte, Philippines May 24, 2017. REUTERS/Romeo Ranoco

REUTERS/Romeo Ranoco

Ο στρατιωτικός νόμος επιτρέπει στον Ντουτέρτε να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να κάνει συλλήψεις και έρευνες πιο γρήγορα.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι οι εξουσίες του στρατιωτικού νόμου θα αποθρασύνουν τον Ντουτέρτε, ο οποίος κατηγορείται ότι επιτρέπει εξωδικαστικές δολοφονίες για την πάταξη των παράνομων ναρκωτικών.

Ο Ντουτέρτε συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη και είπε ότι λογαριάζει στη Ρωσία για να προμηθευτούν οι Φιλιππίνες όπλα κατά της τρομοκρατίας.

«Η χώρα μας χρειάζεται σύγχρονο οπλισμό. Είχαμε παραγγελίες από τις ΗΠΑ, αλλά τα πράγματα εκεί δεν είναι πολύ ομαλά, και για να πολεμήσουμε το ΙΚ, χρειαζόμαστε σύγχρονα όπλα» είπε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Καθησυχάζονται οι επενδυτές

Η απόφαση του προέδρου των Φιλιππίνων να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στο νησί Μιντανάο δεν θα επηρεάσει την τοπική οικονομία, καθησύχασε τους πολίτες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Κάρλος Ντομίνγκες, στηρίζοντας την κίνηση του Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Με την δήλωσή του αυτή, ο Ντομίνγκες προσπαθεί να διαλύσει τους φόβους ντόπιων αλλά και ξένων επενδυτών για τις ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις των έκτακτων μέτρων.

«Σε καμία περίπτωση δεν απειλείται η οικονομία από τον στρατιωτικό νόμο. Ο στρατός ελέγχει τα κυβερνητικά κτήρια και τις κρίσιμες υποδομές στο νησί», εξήγησε ο Ντομίνγκες.

Η στρατιωτική φύλαξη αυτών των υποδομών δεν εμποδίζει σε κάτι τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, διαβεβαίωσε ο υπουργός.

πληροφορίες από guardian.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top