ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στ. Θεοδωράκης: «Θα στήριζα κυβέρνηση κεντρώας αντίληψης»

Theodorakis_St

Το “Ποτάμι” θα στηρίξει μια άλλη κυβέρνηση “αν ο κ. Αλ. Τσίπρας συνειδητοποιήσει την ανάγκη να επιλεγούν πρόσωπα κεντρώας αντίληψης, χωρίς ιδεοληψίες και προτάξει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη σωτηρία της χώρας”. Την απάντηση αυτή, που έχει προφανή πολιτική σημασία, αν η επιζητούμενη συμφωνία με τους εταίρους διχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει στην “Καθημερινή της Κυριακής” και στον Κ. Ζούλα ο κ. Στ. Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα πρόεδρο των ΑΝΕΛ “ακροδεξιό σκοταδιστή”. Στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του “Ποταμιού” δηλώνει επίσης πρόθυμος να μεταβεί μαζί με τον κ. Αλ. Τσίπρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου το “Ποτάμι” να βοηθήσει την κυβέρνηση στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, αλλά και απευθύνει μια προειδοποίηση στον πρωθυπουργό. “Αν επιλέξει να πάει σε εκλογές, αυτές πρέπει να γίνουν με απλή αναλογική”, τονίζει και υπενθυμίζει στον κ. Τσίπρα ότι υπάρχουν οι 200 βουλευτές για να ψηφίσουν την άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος, προκαλώντας τον, έτσι, να φανεί συνεπής σε μια έστω προεκλογική υπόσχεσή του…

Καθώς έχουν περάσει περισσότερες από 100 μέρες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, θα ήθελα με μια φράση το κεντρικό συμπέρασμά σας.

Θα σας πω τι μου είπε ένας ηλικιωμένος κύριος στη Θεσσαλονίκη. «Μας έλεγαν ότι ξέρουν να πιλοτάρουν αεροσκάφος και αυτοί δεν ξέρουν να οδηγούν ούτε Yugo». Και δεν μου έκρυψε ότι είναι ένας από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανικανότητα, δηλαδή, τους καταλογίζετε πρωτίστως;

Ναι. Προχειρότητα μαζί με ιδεοληψίες. Το πιο εκρηκτικό μείγμα. Να μην ξέρεις τι να κάνεις και να είσαι και βέβαιος για την αξία των σκουριασμένων απόψεων σου. Ειλικρινά, υπάρχουν στιγμές που αναζητάμε στη Βουλή αφορμή να τους υποστηρίξουμε και δεν μπορούμε να βρούμε.

Και γιατί πρέπει ντε και καλά να τους υποστηρίξετε;

Γιατί θέλουμε να είμαστε καλοπροαίρετοι μέχρι τέλους. Είναι μια νέα κυβέρνηση, λέμε, «δεν μπορεί, κάτι καινούργιο θα φέρνει». Ψάχνουμε, ψάχνουμε, αλλά δεν βρίσκουμε τίποτα που να αξίζει υποστήριξης.

Πάντως ηθελημένα ή μη, η αίσθηση που εκπέμπετε είναι ότι θα μπορούσατε να συγκυβερνήσετε με τον κ.Τσίπρα. Σαν να του κλείνετε το μάτι ότι αν προκύψει πρόβλημα με την αριστερή του πτέρυγα, θα βρει σε σας στήριγμα. Αυτό επιδιώκετε;

Κύριε Ζούλα μάλλον σας παραπλανά ο ευρωπαϊκός τρόπος αντιπολίτευσης του Κινήματος μας. Εμείς δεν πιστεύουμε στην παλαιοκομματικού τύπου αντιπολίτευση. Δεν λέμε «όχι σε όλα». Οταν διαφωνούμε προβάλουμε τεκμηριωμένα τις αντιρρήσεις μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να μπούμε στην κυβέρνηση. Άλλωστε αυτή η κυβέρνηση δεν σώζεται με 2-3 στελέχη από το Ποτάμι.

Με τι σώζεται;

Δεν σώζεται. Οι θετικές εξαιρέσεις στην κυβέρνηση εξαντλούνται στα δάκτυλα ενός χεριού σε σύνολο 40 υπουργών, αν δεν κάνω λάθος.

Δεν είναι παράδοξο να λέτε «αυτή η κυβέρνηση δεν σώζεται» και ταυτόχρονα να αποφεύγετε να αποδώσετε οποιαδήποτε ευθύνη στον κ. Τσίπρα; Εκείνος επέλεξε τους υπουργούς…

Μα η ευθύνη είναι όλη του κ.Τσίπρα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τρεις μήνες μετά τις εκλογές η αντιπολίτευση νομιμοποιείται να ζητήσει αλλαγή πρωθυπουργού. Οι πολίτες τον εξέλεξαν. Η δική μας ελπίδα, η οποία δυστυχώς εξαερώνεται γρήγορα, είναι ο κ. Τσιπρας να συνειδητοποιήσει κάποια στιγμή ότι δεν είναι αρχηγός στις φατρίες της Κουμουνδούρου αλλά πρωθυπουργός μιας χώρας με τεράστια προβλήματα.

Ας υποθέσουμε ότι επιτυγχάνεται μια συμφωνία με τους εταίρους που δεν γίνεται όμως αποδεκτή από ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και η δεδηλωμένη απειλείται. Εσεις τι στάση θα τηρήσετε;

Όλα εξαρτώνται από την συμφωνία. Αν είναι ωφέλιμη για τον ελληνικό λαό θα την στηρίξουμε χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι περιθώρια για μια καλή συμφωνία με τους εταίρους μας δεν υπάρχουν πια. Και θα σας πω γιατί. Η κυβέρνηση μόνη της “κατάφερε” να μην μπορεί να αποσπάσει μια καλή συμφωνία. Οι εταίροι μας και οι δανειστές μας τις πρώτες εβδομάδες ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν τα πάντα. Ήταν όλοι από θετικοί ως ενθουσιασμένοι με την αλλαγή στην Ελλάδα. Σοσιαλιστές, Πράσινοι. Ακόμη και οι Φιλελεύθεροι έλεγαν ότι «τουλάχιστον θα πατάξει την διαφθορά». Για ρωτήστε τους τώρα να δείτε τι θα σας πουν. Όλοι έχουν σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ε, αυτό το κλίμα μεταφέρεται και στους θεσμούς.

Ποιος νομίζετε ότι έφταιξε περισσότερο; Ο κ.Βαρουφάκης;

Μα μιλάμε για μια κυβέρνηση που προχθές προσπάθησε να βάλει πρόεδρο στον ΕΦΕΤ μια κυρία που πιστεύει ότι τα κουνούπια είναι γερμανικά ρομπότ που μας παρακολουθούν. Δεν μαθαίνουν λέτε οι «ξένοι» αυτά που κάνουν οι υπουργοί στην παιδεία; Δεν βλέπουν ότι το κομματικό κράτος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντικαθίσταται με τους κομματικούς εγκάθετους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Δεν διαβάζουν ότι ο στρατός φτιάχνει βίντεο για την διαπαιδαγώγηση των Ελλήνων; Ολα αυτά ανατριχιάζουν την Ευρώπη. Όταν οι υπουργοί λένε ότι οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες είναι τεχνοφασισμός, ξέρετε τι κάνουν στο Ευρωκοινοβούλιο; Γελάνε μέχρι δακρύων.

Ακούγεστε σαν να πιστεύετε ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα να αναστραφεί το κλίμα για την χώρα μας.

Είναι πολύ δύσκολο να γυρίσει το παιχνίδι. Έχει ακουστεί ήδη το τελευταίο καμπανάκι. Εμείς πάντως είμαστε διατεθειμένοι, ακόμη και να πάμε μαζί με τον κ.Τσίπρα στις ευρωπαικές πρωτεύουσες αν καταλάβει ότι η φωνή του ευρωπαϊκού κόμματος της χώρας μπορεί να τον βοηθήσει. Και για να σας προλάβω σας λέω: χωρίς κανένα ανταλλαγμα.

Τι εννοείτε να πάτε μαζί με τον κ.Τσίπρα στην Ευρώπη;

Η διαπραγμάτευση αποδεικνύεται βουνό για τον κ.Τσίπρα. Ένα βουνό που όσο το πλησιάζει, τόσο μεγαλύτερο του φαίνεται. Στο Ποτάμι έχουμε συγκροτήσει μια σπουδαία ομάδα με έμπειρους στις διαπραγματεύσεις οικονομολόγους και επαναλαμβάνω ότι είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την κυβέρνηση. Άλλωστε πολλές από τις προτάσεις που ανακαλύπτουν τώρα μέσα στον πανικό τους, είναι δικές μας. Εμείς δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Δεν έχουμε συνιστώσες να ουρλιάζουν στα αυτιά μας. Είμαστε εδώ λοιπόν να μοιραστούμε και το κόστος.

Και μετά να μπείτε και στην κυβέρνηση;

Μα γιατί επιμένετε; Σας είπα ότι το Ποτάμι δεν έχει καμία θέση στη σημερινή κυβέρνηση. Αλλά όταν η οικονομία καταρρέει και η κοινωνία ξαναγυρνά σε αυτό που οι ψυχίατροι ονομάζουν «πένθιμο μούδιασμα», τότε κάτι πρέπει να κάνουμε. Όχι για τα κόμματα μας, αλλά για την χώρα.

Επιμένω. Αν ο κ. Τσίπρας εξαναγκασθεί από τις συνθήκες να δημιουργήσει ένα άλλο κυβερνητικό σχήμα θα τον στηρίζατε;

Εφόσον συνειδητοποιούσε την ανάγκη να επιλεγούν πρόσωπα κεντρώας αντίληψης χωρίς ιδεοληψίες και προέτασσε ως μείζονα στόχο της νέας κυβέρνησης τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την σωτηρία της χώρας, ναι δεν θα είχα αντίρρηση να τον στηρίξω.

Εκτός βέβαια κι αν σας προλάβει το δημοψήφισμα ή οι εκλογές…

Ναι. Και μου δίνετε την ευκαιρία να υπενθυμίσω κάτι στον κ. Τσίπρα. Οτι αν επιλέξει τις εκλογές, και όχι το δημοψήφισμα που όπως έχω πει είναι η λύση των δειλών, αυτές πρέπει να γίνουν με απλή αναλογική.

Μα για να αλλάξει άμεσα το εκλογικό σύστημα χρειάζονται 200 βουλευτές.

Υπάρχουν. Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟK, τουλάχιστον η μισή ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας και, ελπίζω, και το μεγαλύτερο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι αυτοί οι βουλευτές είναι πάνω από 200 και θα ψήφιζαν ένα σύστημα απλής αναλογικής. Εμείς έχουμε κάνει και τη σχετική προεργασία, οπότε ιδού η Ρόδος.

Σε κάθε περίπτωση, οπότε κι αν στηθούν κάλπες το Ποτάμι θα δοκιμασθεί πάλι μόνο του; Το ρωτώ γιατί αρκετοί εκτιμούν ότι η πόλωση ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ θα είναι τέτοια που θα εξαφανίσει πολιτικά ό,τι βρίσκεται ανάμεσά τους. Και κυρίως εσάς.

Στην πρόβλεψη ότι «το Ποτάμι θα εξαφανιστεί» επιδίδονται εδώ και ένα χρόνο άλλα εκδοτικά συγκροτήματα και όχι η «Καθημερινή». Ακούστε: το Ποτάμι αυξάνει συνεχώς την επιρροή του. Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ότι συγκρουόμαστε με συμφέροντα και συντεχνίες, ότι παλεύουμε για μια δυνατή πατρίδα. Και για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημα, στις εκλογές θα κατέβουμε ως “Ποτάμι”. Ούτε ως «Ρυάκι», ούτε ως “Χαράκωμα”, ούτε ως «Μέτωπο» για να προλάβω και την επόμενη πιθανή ερώτησή σας, αν θα κατέβαινα από κοινού με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Να υποθέσω λοιπόν οτι υιοθετείτε την συμβουλή του κ.Τσίπρα που σας είπε στη Bουλή να μην συνομιλείτε καν με τον κ.Σαμαρά και τον κ.Βενιζέλο γιατί θα σας παρασύρουν μαζί τους στον βυθό;

Δεν νομίζω ότι ο κ.Τσίπρας είναι σε θέση να μου δίνει συμβουλές με ποιους θα συνομιλώ και με ποιους όχι. Όταν έχεις επιλέξει για το υπουργείο Αμύνης της χώρας σου έναν ακροδεξιό σκοταδιστή, δεν μπορείς να λες στους άλλους με ποιους να συνομιλούν. Ας κοιτάξει λοιπόν τις δικές του παρέες ο κ.Τσίπρας και μην αγωνιά για τις δικές μου. Εγώ ξέρω να προστατεύω τον εαυτό μου.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top