ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στ. Θεοδωράκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμεταρρυθμιστικό κόμμα»

stavros

Στον πρώτο ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Κωνσταντινούπολης «Η Ηχώ της Πόλης» και τον δημοσιογράφο, Ανδρέα Ρομπόπουλο μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε ανήσυχοι, στηρίζουμε βέβαια τον Πρωθυπουργό στην προσπάθειά του για μια καλύτερη συμφωνία με την Ευρώπη αλλά του κρούουμε ταυτόχρονα και το καμπανάκι του κινδύνου καθώς έχει καθυστερήσει πολύ». Ο επικεφαλής του Ποταμιού βρέθηκε στην Πόλη για να επισκεφτεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και παράλληλα είχε την ευκαιρία να δώσει μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, στον σταθμό των Ελλήνων της Πόλης, ο οποίος ακούγεται καθημερινά από χιλιάδες ομογενείς.

Μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε:

Στη διαπραγμάτευση:

Πρέπει να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση, χτες. Yπάρχουν κάποιοι που ξαφνιάστηκαν όταν είπα ότι «εμείς θα ψηφίσουμε χωρίς όρους, χωρίς διαπραγματεύσεις, χωρίς ανταλλαγές και χωρίς προαπαιτούμενα την συμφωνία που θα φέρει ο Τσίπρας» και μου λένε «Καλά, θα ψηφίσεις ό,τι και να φέρει;». Φτάνω στο σημείο και λέω θα ψηφίσω ό,τι και να φέρει αυτή τη στιγμή, για τον απλό λόγο ότι ο ασθενής, η χώρα, είναι σε κώμα και είναι επιτακτική ανάγκη να του χορηγήσουμε οξυγόνο. Εάν σταθεί στα πόδια του, τότε μπορούμε να εξετάσουμε το λάθος μίγμα που έχει επιλέξει στην κυβέρνηση του ο Αλέξης Τσίπρας και να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε. Το Ποτάμι όμως, επειδή δεν έχει γραμμάτια από το παρελθόν, δεν θέλει να εκδικηθεί, ούτε να δικαιωθεί για μια άλλη επιλογή. Εμείς δημιουργηθήκαμε μετά τα Μνημόνια, μόλις πριν από ένα χρόνο, δεν έχουμε λόγο να μην πούμε «Ναι», σε μια συμφωνία και σε δεύτερο χρόνο να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τις όποιες κακές επιλογές κάνει η Κυβέρνηση.

Στο πως βλέπει την κατάσταση και την κυβέρνηση αυτή την στιγμή στην Ελλάδα:

Είναι σε όλους αντιληπτό ότι η Ελλάδα χάνει χρόνο και πολλές φορές ο χρόνος είναι κάτι πιο πολύτιμο και από το χρήμα. Όπως ο χρόνος στην ιατρική είναι καθοριστικός για τη ζωή του ασθενή, κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην πολιτική. Για τη ζωή της οικονομίας, όπως και για τα εθνικά θέματα είναι καθοριστικός. Γι’ αυτό και εμείς εγκαλούμε την Κυβέρνηση, κυρίως επειδή φοβάμαι ότι δεν καθυστερεί ώστε να διαπραγματευτεί κάτι καλύτερο αλλά καθυστερεί στην προσπάθεια να πείσει ο ένας τον άλλο, εντός της κυβέρνησης. Δεν υπερασπίζεσαι έτσι το Εθνικό συμφέρον και δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα και ο Ελληνισμός. Θα έπρεπε να βρούμε σύντομα μια κοινή συνισταμένη και να διεκδικήσουμε κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Είμαστε ανήσυχοι, στηρίζουμε βέβαια τον Πρωθυπουργό στην προσπάθειά του για μια καλύτερη συμφωνία με την Ευρώπη, αλλά του κρούουμε ταυτόχρονα και το καμπανάκι του κινδύνου καθώς έχει καθυστερήσει πολύ.

Στο παλιό πολιτικό σύστημα:

Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, είναι τεράστια. O Σαμαράς όπως και οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί έχουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση που βιώνει ο Ελληνισμός σήμερα. Τώρα έρχεται ένας καινούργιος Πρωθυπουργός και λέει «θα τα αλλάξω όλα». Οι αλλαγές όμως πρέπει να έχουν μια ταχύτητα που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ημερών. Για την ώρα, όχι μόνο δεν έχουμε αλλαγές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουμε και οπισθοδρομήσεις. Όπως για παράδειγμα στο δημόσιο που διορίζονται συγγενείς, φίλοι και οι κομματικοί γνωστοί του ΣΥΡΙΖΑ. Ή ακόμη στην παιδεία, όπου δεν υπάρχει ματιά στο μέλλον και στην εξέλιξη αλλά οπισθοδρόμηση. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναφέρεται συνεχώς στην αλλαγή, είναι κατά βάση ένα αντιμεταρρυθμιστικό Κίνημα, ένα αντιμεταρρυθμιστικό Κόμμα. Δεν μιλάω για Αριστερά, Δεξιά ή για το Κέντρο, αφού αυτό δεν έχει σημασία σήμερα, αλλά για το αν είσαι υπέρ της μεταρρύθμισης και της εξέλιξης που είναι πλέον το σημαντικό στις κοινωνίες.

Στην απαξίωση της πολιτικής από τους νέους:

Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είχε ως βασικό πρόβλημα ότι δεν είχε νέο αίμα και άφθαρτους ανθρώπους. Δεν είχε κανονικούς ανθρώπους, που έχουν δουλέψει, που έχουν δραστηριοποιηθεί, που έχουν χάσει, που έχουν κερδίσει, ανθρώπους ενεργούς στη ζωής και όχι επαγγελματίες πολιτικούς. Εδώ είναι η διαφορά του Ποταμιού. Το κίνημα μας είναι το πρώτο κόμμα-πείραμα στην Ελλάδα όπου άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την πολιτική, που δεν ήταν άεργοι και που δεν ανήκαν σε κάποιο κομματικό σωλήνα αποφάσισαν να ασχοληθούν με την πολιτική με σκοπό να επιβάλλουν κάποια πράγματα στο πολιτικό σύστημα και μετά να αποσυρθούν. Η πολιτική που πρέπει να επιβάλουμε, είναι η ευρωπαϊκή πολιτική, αυτή που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Στο πως η Ελλάδα έφτασε στην κρίση:

Δεν μας έφερε έως εδώ ξαφνικά ένας κακός ξένος που παρουσιάστηκε μια μέρα, ούτε ένας κακός πολιτικός που έκλεψε. Αυτό που μας έφερε εδώ ήταν ένας συνδυασμός λειτουργιών του παλιού συστήματος. Ενός συστήματος ορμώμενου από την κομματικοκρατία, τα ρουσφέτια και τη διαφθορά. Με όλα αυτά πρέπει να συγκρουστούμε για να σπάσουμε τα αποστήματα του παρελθόντος. Αυτά που μας έφεραν εδώ δεν θα νικηθούν εάν βάλουμε ένα νέο κόμμα στη θέση του παλιού και συνεχίσει να λειτουργεί με έναν άλλο ρουσφετολογικό μηχανισμό ή μια άλλου τύπου διαφθορά. Πρέπει να αλλάξουμε τη διαδικασία, να αλλάξουμε τον τρόπο επιλογής των ανθρώπων, να αλλάξουμε τον τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις. Γι’ αυτό είναι πολύ μεγάλη η σύγκρουσή μας ορισμένες φορές με την τωρινή Κυβέρνηση. Πάρτε για παράδειγμα αυτό που είπα στην Βουλή μιλώντας στον Πρωθυπουργού. «Είναι δυνατόν οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης που διορίζετε να είναι οι 11 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι 2 στελέχη των ΑΝΕΛ;» Μιλάμε για στελέχη τρανταχτά ονόματα και δεν μιλάμε για απλούς ψηφοφόρους, Και η απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν «Έχετε δίκιο, αλλά έτσι γινόταν πάντα. Να το αλλάξουμε;». Ναι, να το αλλάξουμε, να συγκρουστούμε γιατί αν δεν μπορείς σήμερα να το αλλάξεις, πότε θα μπορέσεις; Αυτή είναι η λογική μας. Πρέπει επιτέλους να ανοίξουμε τα παράθυρα για να μπει καινούργιος αέρας στην πολιτική και έτσι ίσως να έχουμε μέλλον.

Στην επιτυχία του Ποταμιού:

Η προσπάθειά μας είναι να εκφράσουμε την ανάγκη για το καινούργιο που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε πολύ πίσω στην Ελλάδα από πλευράς ανανέωσης του πολιτικού συστήματος. Η δύναμη και η επιτυχία του Ποταμιού, παρά τον πόλεμο που δέχεται από το παλιό σύστημα, τα εκδοτικά συμφέροντα και από συντεχνίες που ανήκουν στο παλιό, είναι ουσιαστικά μια επιτυχία των νέων Ελλήνων. Δεν εννοώ των ηλικιακά νέων, εννοώ των σύγχρονων Ελλήνων αυτών που βλέπουν ότι η ματιά στο μέλλον είναι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή και όχι η βουτιά στο παρελθόν.

Στις σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονες της:

Mε τη βοήθεια των συμμάχων μας, με την βοήθεια των Αμερικανών και των Ευρωπαίων θα πρέπει να επιβάλλουμε κάποιους κανόνες και στην Τουρκία ώστε να αντιμετωπίζει τα θέματα μέσα από Ευρωπαϊκη σκοπιά. Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή χρόνο για εθνικά μέτωπα. Αρχίζει να εμφανίζεται μια ανησυχητική ένταση στη σχέση μας με την Αλβανία, ενώ και τα Σκόπια πνίγονται μέσα στις εθνικιστικές διενέξεις. Τι θέλουμε λοιπόν; Θέλουμε να οχυρωθούμε στον εαυτό μας και να αντιμετωπίζουμε ξαφνικά, όπως τα παλαιά χρόνια, με μια απαξιωτική λογική τους γείτονές μας, λέγοντας ότι «Τι να κάνουμε, Βαλκάνια είναι θα υπάρχουν συγκρούσεις»; Όχι, δεν θα το αποδεχτώ. Θα πρέπει να παραμερίσουμε αυτό το φλέγον τόξο, που απειλεί λίγο πολύ την Ελλάδα, μέσα από ένα συνεχή διάλογο με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες. Να δείξουμε στους γείτονές μας ότι εάν θέλουν να ενταχθούν στην οικογένεια της Ευρώπης αυτός ο δρόμος περνάει αναγκαστικά μέσα από την Ελλάδα. Εμείς θα πούμε το τελικό «Ναι» για την Αλβανία, για τα Σκόπια, για την Τουρκία στην Ευρώπη. Άρα η χώρα μας θα πρέπει να είναι δυνατή στην Ευρώπη, για να το νιώθουν και οι γείτονες μας και να αντιληφθούν ότι μέσω της Ελλάδας έχουν ευρωπαϊκό μέλλον.

Στον πατριωτισμό:

Θα πρέπει να παραμερίσουμε εκατέρωθεν εθνικιστές, κάποιους υπερπατριώτες που δεν έχουν καταλάβει την αληθινή έννοια του πατριωτισμού. Πατριωτισμός είναι να κάνεις εσύ, ανά πάσα στιγμή, το καλύτερο για τη χώρα και τον λαό σου. Ο υπερπατριωτισμός είναι να επιδιώκεις το κακό του άλλου και να έχεις αναφορά μόνο στους προγόνους σου. Αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Εμάς μας ενδιαφέρει ο σύγχρονος πατριωτισμός και σε αυτό στρατευόμαστε και ελπίζω ότι και στην Τουρκία θα βρούμε αρκετούς πολιτικούς, που θα έχουν παράλληλη θέση, δηλαδή ναι μεν πατριωτικές γι’ αυτούς θέσεις, αλλά από την άλλη διάθεση για συνεννόηση και θέληση για μια ευρωπαϊκή πορεία.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top