ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στ. Θεοδωράκης: Φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν νεκρά και ιδιόκτητα τα παγκόσμια μνημεία μας

theodorakisSt

«Μας πάγωσε η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου» σημειώνει σε ανάρτηση του στο facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αναφορικά με την αρνητική απάντηση του ΚΑΣ, στο αίτημα του BBC να γυρίσει στο Σούνιο σκηνές για την «Μικρή τυμπανίστρια».

Χαρακτηρίζει απίστευτο το επιχείρημα του ΚΑΣ ότι θα «δυσχέραιναν τη λειτουργία του χώρου σε μια περίοδο αιχμής, με εκατοντάδες επισκέπτες», επισημαίνοντας ότι «οι τουρίστες τρελαίνονται από χαρά όταν βλέπουν τέτοιου είδους happening και κάνουν συνεχώς αναρτήσεις στα social media».

Ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτει ότι αρνητική ήταν και η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και θέτει το ερώτημα εάν αντιλαμβάνονται πόσο καλή διαφήμιση θα ήταν για την Ελλάδα τα γυρίσματα της ταινίας. Είναι πρακτικές που εφαρμόζουν άλλες χώρες αναφέρει, όπως η Ιταλία που δίνει το Κολοσσαίο, η Γαλλία τον Πύργο του Άιφελ και η Τουρκία όλο το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης στον James Bond.

Διερωτάται για το πώς προσέλαβαν αυτήν την απάντηση οι εκπρόσωποι μεγάλων κινηματογραφικών οργανισμών: Netflix, Disney, Paramount, τους οποίους «συνεχώς καλούμε για γυρίσματα στη χώρα μας;». Υπενθυμίζει ότι πέρσι απορρίφθηκε το αίτημα του οίκου Gucci για fashion show – μαζί με bonus 5 εκατομμυρίων – στην Ακρόπολη. Όπως είχε απορριφθεί και το αίτημα του Calvin Klein.

Συνοψίζοντας εκφράζει την απογοήτευση του για το γεγονός ότι «τελικά κάποιοι θέλουν νεκρά και ιδιόκτητα τα παγκόσμια μνημεία μας» και κλείνει αναφερόμενος στην φωτογραφία μιας γυμνής χορεύτριας (της φωτογράφου Nelly’s) την οποία ανάρτησε σημειώνοντας: 90 χρόνια πριν, το 1928, μια φωτογράφος ζήτησε άδεια να φωτογραφίσει στην Ακρόπολη μια χορεύτρια της Κομεντί Φρανσέζ. Το σχέδιο ήταν να την φωτογραφίσει με μουσελίνες, τελικά όμως την φωτογράφισε ολόγυμνη και, το 1936, οι φωτογραφίες παρουσιάστηκαν στο τουριστικό περίπτερο της χώρας μας, στο Παρίσι. Έμειναν αθάνατες, όπως και η φωτογράφος.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top